Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag sa till Bosse att ge mig ett livstidskontrakt”

Mohamed Buya Turay, Djurgården, firar med supportrar. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Mohamed Buya Turay har fått en fin start sin nya klubb Djurgården. 

Här är ett samtal med anfallaren om succéstarten, hans målgest och hur gärna han vill stanna kvar i Djurgården – men att det antagligen inte finns möjligheter till det. 

– Jag sa till Bosse att ge mig ett livstidskontrakt, säger han. 

Djurgårdens succéanfallare Mohamed Buya Turay har nyss avslutat ett fyspass med laget. Solen skiner över Kaknäs och många av spelarna är vårklädda. Buya går in för att äta lunch innan han slår sig ner i träfåtöljen med svart dyna på. 

Det är dagen efter Djurgårdens seger mot IFK Göteborg med 2-1 och leendet går inte att ta miste på hos anfallaren. Det var nämligen han som avgjorde matchen i slutminuterna när han på ett inlägg av Jonathan Ring kunde stöta in sitt tredje mål i 2019 års allsvenska. Men han är inte nöjd med matchen i sin helhet. 

– Det var inte bra. Laget var inte bra. Men det var bra att vi vann till slut, säger han. 

Bosse Andersson: ”Han är här för att göra mål”

I början av året plockade Djurgården in Mohamed Buya Turay på lån från belgiska Sint-Truiden över säsongen. Thomas Lagerlöf och Kim Bergstrand hade då lyckas knyta till sig en anfallare som förhoppningsvis skulle göra skillnad. 

Och efter tre matcher spelade kan man minst sagt påstå att Buya Turay har kommit till Stockholm och gjort just det – skillnad. 

– Vi vet att det är en bra fotbollsspelare. Och han är här för att göra mål. Vi har gett honom stort förtroende. Han är här för att göra en jävligt bra säsong. Det är Buya med på och det är vi med på, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson. 

Buya Turay är populär hos fansen 

I skrivande stund har anfallaren gjort tre mål på tre matcher för sin nya klubb. 

Han kommer från Sierra Leone och är omåttligt populär hos fansen i Blåränderna där han charmar med sitt skratt och sin målgest. Han är ofta framme till fansen och firar målen och tar selfies efter matchen. Någonting som supportrarna verkar uppskatta enormt mycket.

– Målgesten är tagen från en tradition där jag kommer ifrån. Det är en traditionell dans. Jag brukade kolla på dansen förut och förra året bestämde jag mig för att införa dansen när jag gör mål, säger han. 

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Djurgården Fotboll – direkt i Messenger 

 

Vill stanna i Djurgården 

Med sina tre mål på tre matcher har succéstarten i sin nya klubb blivit ett faktum. Älskad hos fansen, gjuten i startelvan och alltid med ett leende på läpparna så är det många som har börjat ställa sig frågan: ska han bli kvar efter säsongen? 

Buya Turay har i alla fall klart för sig hur han vill ha det. 

– Jag känner mycket kärlek här. Jag känner mig bekväm och det är fantastiskt. Jag älskar det! Jag är verkligen lycklig här, säger han. 

Du kysste klubbmärket efter matchen mot IFK Göteborg? 

– När jag älskar en klubb visar jag det. Det är en klubb jag har sett fram emot att spela i sedan jag kom till Sverige. Jag gör det bra i klubben och det känns bra. 

Buya Turay kysser klubbmärket. Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter segern mot IFK Göteborg gjorde klubbens webb-tv-kanal en intervju med anfallaren där han uttryckte sin kärlek för klubben. 

– Då sa jag till Bosse att ge mig ett livstidskontrakt. Men det är nog inte möjligt, för då blir de nog bankrutt, säger Buya och skrattar till. 

Han fortsätter: 

– Jag vet att det inte är möjligt, men jag skulle verkligen vilja stanna om det var möjligt. 

Så om det är möjligt, då skulle du vilja stanna här i Djurgården även efter säsongen?

– Ja, det skulle jag vilja. 

Kommer inte köpa loss Buya Turay 

Djurgårdens sportchef, Bosse Andersson, berättar att klubben är glada över att att ha fått in anfallaren till slut då de har jagat honom i tidigare övergångsfönster. 

– Vi har jagat Buya tidigare. Vi är glada att vi vet att han trivs väldigt bra och han har längtat efter att få spela i Djurgården. Han är en härlig kille både på och utanför planen. Gör man mål som forward så växer självförtroendet, säger han. 

Hur gärna vill du ha kvar Buya efter säsongen? 

– Säsongen är lång. Jag hoppas att han spelar i en större liga efter den här säsongen. För då har projektet varit lyckat. Det var det förtroendet Sint-Truiden gav oss. De var övertygande om att Djurgården var en bra plattform för att han ska kunna gå vidare senare. 

Ni kommer inte köpa loss honom efter lånet? 

– Nej, jag tror inte vi har möjligheterna för att göra. Vi vet ju vad han gick för. Så vi är otroligt stolta över dealen vi fick till nu. När han tillhörde AFC och Dalkurd kunde vi inte göra affärer med dem, men vi kunde däremot göra det med Sint-Truiden. Men det är ingenting jag räknar med att kunna köpa loss. Det skulle jag inte vilja gå in till Henrik (Berggren) och fråga.

– Sedan kommer han säkert spela i Djurgården någon gång i framtiden, det är jag övertygad om, säger Bosse Andersson. 

Djurgården har ett tufft spelschema som väntar med tre svåra matcher på få antal dagar. Stockholmarna börjar med en match på bortaplan mot Häcken, sedan väntar Norrköping på hemmaplan och efter den vankas derby mot Hammarby. Mohamed Buya Turay låter självsäker inför de stundande matcherna. 

– För mig är det ingen press för jag tror på mig själv och jag tror på laget. Alla gör det bra, så jag känner ingen press från de klubbarna, säger han.