Mathias Ranégie är Djurgårdens tyngsta värvning inför den nya allsvenska säsongen. Foto: Johanna LundbergMathias Ranégie är Djurgårdens tyngsta värvning inför den nya allsvenska säsongen. Foto: Johanna Lundberg
Mathias Ranégie är Djurgårdens tyngsta värvning inför den nya allsvenska säsongen. Foto: Johanna Lundberg
Foto: Nils Petter NilssonFoto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Ludvig ThunmanFoto: Ludvig Thunman
 Foto: Ludvig Thunman

"Jag har lovat att jag inte ska hamna i skit"

Publicerad

Mathias Ranégie är ett av allsvenskans mest uppmärksammade nyförvärv den här säsongen.

För SportExpressen berättar han nu om hur han ser på comebacken i Sverige, Djurgårdens projekt, derbymatcherna som väntar, galna minnen från tiden i Kina - och det oförtjänta ryktet som bad boy.

- Det är mest att jag hamnat i dispyter. Men jag har lovat att jag inte ska hamna i någon skit nu. Det är ett väldigt viktigt år för mig personligen, säger han.

Efter en karriär som tagit honom till länder som Italien ,England och Kina är Mathias Ranégie tillbaka i allsvenskan.

Men det blev varken Häcken, Malmö FF eller IFK Göteborg.

I stället tar karriären ny fart i Djurgården.

Detta efter sejourer i Udinese, Watford och Dalian Yifang.

Drömdeal för Djurgården

SportExpressen slog sig ner med den 31-årige anfallare för att bland annat prata landslagsminnen, derbydrömmar och förväntningar.

- I början hade jag inte tänkt åka tillbaka till Sverige men när Djurgården dök upp var det en bra möjlighet. Det blev en lösning där Watford betalar stora delar av min lön (Djurgården betalar bara 50 000 kronor i månaden för Mathias Ranégie enligt SPORT-Expressens uppgifter.) Det passade bra på många sätt, säger Ranégie.

- Jag har alltid gillat Stockholm och min son och bror bor här. Men framför allt har Djurgården ett spännande projekt på gång.

Du var med i A-landslaget hösten 2012 och startade VM-kvalet mot Färöarna och matchen mot England på Friends. Hur ser du på tiden efter det fram till nu?

- Väldigt små marginaler och små grejer som gör om man lyckas eller inte. Kolla på det som hände i Udinese. Jag gjorde mål i första matchen jag spelade. Mot Milan. Det hade kunnat bli väldigt bra och annorlunda mot för hur det blev. Men sedan hade jag det tungt i två matcher, det kom andra som gjorde det bra och då är det tufft.

- Men min karriär är knappast slut ännu, men det har varit ett stort test på många sätt att bo i så många olika länder och spelat i många olika klubbar. Samtidigt har det varit kul. Jag har fått uppleva väldigt mycket. Grejer som jag kommer tittat tillbaka på när jag blir äldre. Sedan om jag gör en bra säsong här i Djurgården kanske äventyret fortsätter.

Ranégie kommer senast från en sejour i kinesiska andraligan där han spelade i Mikael Stahres lag Dalian. En tid han beskriver som lyckad.

- Klart det var speciellt att spela i Kina, inget snack om det. Det gick också väldigt bra. Jag och min anfallspartner gjorde 30 mål tillsammans under en säsong. Sedan är det som det är i Kina. Det kom det nya ägare och de ville ha in sina värvningar till varje pris. Då gjorde de sig av med båda oss trots att det gått så bra. Så är det i Kina. Det är stor ruljans på folk. Manager som tog dit oss till exempel. Han försvann från klubben direkt eftersom han blev anklagad för att ha snott pengar från klubben.

Något mer minne från Kina som du aldrig skulle ha fått uppleva någon annanstans?

- Ja, vi skulle möta ett lag från Mongoliet och hade en flygresa på nio timmar. När vi kom fram fick vi order om att inte gå ute ensamma. Orsaken var att invånarna där vi bodde gillade att hugga ner folk. Vi hade hamnat i kinesiska Tjetjenien typ. Folket där ville tydligen ha en egen stat så de var tydligen vanligt att de högg ner och dödade folk, framför allt turister. Då var man rätt trött på det kan jag säga. Resorna var väldigt långa. Det var väldigt mycket resande.

Men sedan fick ni som spelade där väldigt bra betalt?

- Ja, det fick man ju. Och bara att ha bott i Kina ett år. Vem får chansen till det liksom?

Nu är du tillbaka i allsvenskan. Vad har du för förväntningar på dig själv och laget?

- Höga förväntningar som hela Djurgården har. Sedan är allsvenskan som den är. Man måste få en bra start, vara med från början. Jag vill vara med och bidra och få en riktigt bra säsong. Sedan får vi se vad det leder till. Fördelen är att jag kan ligan och vet vad som krävs för att lyckas. Sedan ska man anpassa sig till laget och sina nya lagkamrater. Djurgården slår mycket inlägg till exempel vilket inte alls var fallet när jag spelade i Kina. Så det är lite löpningar i boxen och annat som man måste tänka på.

Drömmer du fortfarande om A-landslaget?

- Nej. Jag har aldrig varit någon drömmare heller. Går det bra här i Djurgården och man presterar på topp länge får man se. Men jag fick uppleva jäkligt häftiga matcher med A-landslaget.

- Englandsmatchen på Friends, matchen mot Argentina och jag var även med mot Tyskland borta.

Vad känner du att du utvecklat under dina år utomlands?

- Jag har blivit mer rörlig och löpstark. Inte lika stillastående som jag var tidigare. Jag är även van att spela i ett högre tempo och det tror jag passar mig här i Djurgården. Spelet på Tele 2 arena går jäkligt snabbt.

Hur blir det att uppleva derbymatcherna?

- Det ser jag fram emot väldigt mycket. Jag har bara upplevt Skånederbyna och Göteborgsderbyna. Det ska bli riktigt stort. Jag tror att jag ska vara spelklar till Syrianska. Till derbyt mot Hammarby i cupen (6 mars) är jag i alla fall spelklar.

Det har varit en del skriverier utanför planen om dig tidigare år. Har du ett rykte som bad boy?

- Nej, jag tycker inte jag har något bad boy-rykte. Jag har hamnat i dispyter mest så. Det var den där grejen i Österrike och sedan var det ett par tjejer som slog mig på käften. Men helt ärligt, det kan hända vem som helst. Jag har lovat att jag inte ska hamna i någon skit här. Jag har en son nu och har honom varannan vecka och det blir ett väldigt viktigt år för mig nu och min karriär.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag