Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har ett ansvar mot klubbmärket på tröjan”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Henok Goitom fixade AIK:s 2-0-seger med sitt drömmål. 

Efter matchen berättade han bland annat om de gamla skorna som fixade succén. Han talade också ut om kritiken från de egna supportrarna och varför han spelat matcher trots att han haft skadekänningar.

 – Jag har ett ansvar gentemot klubbmärket på tröjan, säger han. 

Henok Goitom fixade AIK:s fjärde seger i rad efter att han gjort ett drömmål i den 61:a minuten, då han satte slutresultatet 2-0 mot IFK Göteborg. 

Efter matchen hyllades 36-åringen av tränaren Bartosz Grzelak. 

– Jag är väldigt glad att Henok får göra det där målet. Han har fått en del kritik i år. Men när det gick som tyngst fanns han där och spelade varje match fast han kanske inte var helt frisk, sa Grzelak på presskonferensen efteråt.

Goitom var nöjd efteråt och berättade om drömmålet, men också om hur det har varit att få kritik från de egna supportrarna och om varför han spelat trots att han inte varit helt frisk. 

– Det är ett tajt matchschema som vi började med i juni. Vi har haft skadade spelare på min position, vilket gör att jag hade ett beslut att fatta. 

– Antingen så säger jag att jag tänker på mig själv och vilar två matcher, eller så tänker jag att jag har ett ansvar gentemot klubbmärket på tröjan och att jag då vet att det kommer kanske inte se så bra ut. 

– Men jag är 36 och allt det här utanför spelar inte så stor roll, det bara studsar tillbaka. Jag är AIK-spelare och allt snacket utanför studsar bara tillbaka. Folk runtomkring mig kanske har lite mer stress, säger han. 

Du blir inte sårad av kritiken från de egna supportrarna?

– I slutändan är nära och kära viktigast i livet. Man ska alltid lita på de som vill en väl. Och i slutändan är cirkeln väldigt liten. 

”Hittade dem i farsans garage”

Vad betyder det att Bartosz Grzelak säger som han gör om dig?

– Vi alla vet att prioritet ett alltid är gruppen för Bartosz. När han säger namn också så, är det inte för att han vill höja någon speciell, utan att han vill gruppen väl. 

– Jag har haft en bra dialog med Bartsoz och en stor eloge till honom. Vi fick inte resultat direkt med honom, men hans ledarskap har gjort att vi tror på processen trots att det gick tungt i början. 

Berätta om känslorna efter segern mot IFK Göteborg? 

– Det känns bra att det finns i en, att göra ett sånt här drömmål trots att man är 36 år. Sedan så hur målet kom till blir väl någon slags bonus också, säger Goitom. 

Ja, berätta om målet?

– Jag halkade lite. Filip tar en bra löpning och lurar Bjärsmyr, sedan var min tanke att passa honom. Men jag halkade och då stängdes det alternativet. Vilket kanske var bra med tanke på resultatet. 

Du kände direkt att bollen skulle gå in?

– Ja, jag kände det var en bra träff, sedan beror det på fingrarna på målvakten också. Men en bra träff kände jag direkt att det var. 

Det var skorna som gjorde det eller?

– Ja, man kan väl säga så. Jag har nya skor. De var fem sex år gamla som jag hittade i farsans bagage, de var väl fem-sex år gamla. 

Varför tog du just de skorna?

– Jag har alltid tyckt att gamla skor är de skönaste. Jag har haft problem att hitta rätt under året, det är mycket plast och så vidare nu. Men nu känns det bra.