Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har det som plan B – annars blir det en chock”

Johan Wiland på läktaren under Hammarbys möte med KalmarFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Johan WilandFoto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Johan Wiland opererade axeln i oktober efter återkommande problem.

Enligt målvakten läker skadan som den ska - men samtidigt är han beredd på att skadan kan sätta stopp för fortsatt spel.

– Det måste jag ha i baktankarna annars kommer det bli en chock, säger han.

Det var i oktober som Hammarbys målvakt Johan Wiland lades in på sjukhus efter att ha drabbats av kraftiga smärtor i vänster axel. Hammarby meddelade att målvakten skulle opereras och att han skulle missa de avslutande fem omgångarna av säsongen.

Sedan dess har målvakten vilat och rehabiliterat skadan. Även om vägen tillbaka har varit lång följer han lagkamraterna på nära håll.

När Hammarby fick 1-1 mot Kalmar FF satt Wiland på läktaren.

– Vi är klart mycket bättre i andra halvlek, konstaterar målvakten.

– Det är kul att vara med grabbarna och heja på laget, men det är klart att jag vill vara nere på planen och spela.

Hur har den här tiden varit?

– Det läker som det ska och det är det viktigaste. Vi får se vad jag kan göra när jag kommer i gång med träningen och får det att funka. Funkar det bra så kommer jag att köra. Jag kommer inte att kriga så mycket med axeln som jag gjorde förut, det är väl det som har satt mig i den sitsen jag är i dag. Jag hoppas att det läker som det ska, vilket det gör just nu, och sedan vill jag utveckla axeln med träning så att den blir stark.

Hur har du mått under den här tiden?

– Det går inte att sticka under stol med att det har varit tufft, alltså. Så är det ju. Man får försöka, ibland har man sämre och bättre dagar. Det går upp och ner, men jag har en fru hemma som är fantastiskt förstående och som försöker hjälpa mig. Det hjälper mycket med hennes stöd.

Wiland hoppas vara tillbaka efter uppehållet

Får du köra mycket i gymmet nu?

– Ja, nu får jag inte köra mycket med axeln överhuvudtaget. Jag kör underkropp och kondition så mycket som möjligt, så att jag inte ligger efter med det när jag börjar med det andra lite senare. Jag ska ta ut skruvarna i axeln inom en snar framtid, sedan ska jag börja lite lätt med enkilosvikterna.

När tror du att du är tillbaka?

– Det är så svårt att säga. Jag försöker bara att göra min träning och sedan får vi se om det räcker till att komma tillbaka helt. Läkarna säger att om jag blir stark i axeln och kan få rörligheten tillbaka så ska det inte vara några problem att spela med axeln.

Du siktar på spel efter sommaren?

– Ja, efter sommaruppehållet hoppas jag vara på planen.

 

”Måste ha det i baktankarna - blir en chock annars”

Har du tänkt i banorna att karriären kan vara över?

– Jo, det måste jag ha i baktankarna annars kommer det bli en chock för huvudet om det inte skulle funka. Jag får ha det som en B-plan. Självklart tänker jag i de banorna, med tanke på att jag inte vet vart jag står. 

– Med det sagt, så kommer jag göra allt i min makt för att komma tillbaka. Jag ger inte upp bara för jag fått lite motgångar. Det kommer säkert komma motgångar när jag börjar träna men som jag måste ta mig igenom. Det är en hård väg tillbaka.

Vad var det som gjorde att du bestämde dig för att operera dig i vintras?

– Dels för att jag hade krigat länge med axeln, dels för att den här infektionen kom och förstörde lite grann. Det blev värre av den vilket gjorde att jag fick göra en större operation nu. Det blev lättare att ta beslutet att operera sig. Jag får pusha grabbarna så länge, sedan får man det tillbaka.