Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har aldrig upplevt något liknande”

Nathaniel Adjei i tårar efter självmålet mot BK Häcken
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Nathaniel Adjei i tårar efter självmålet mot BK Häcken
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Över 600 hjärtan. Alla gröna och vita.

Efter att Nathaniel Adjei hade nickat in ett sent och kostsamt självmål mot BK Häcken möttes han inte av en hatstorm – i stället av en kärleksvåg.

I en intervju med SportExpressen berättar Hammarby IF:s 20-åring om mardrömsdebuten och stödet som följde efter den.

– Det var galet. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger han.

Först 89 minuter och 35 sekunder av lycka. Sedan ett ögonblick av fruktansvärd, hjärtskärande och tårdrypande besvikelse. Nathaniel Adjei vet exakt vad han kommer få se. Ändå loggar han in på datorn och trycker på play. BK Häcken mot Hammarby IF, ”Se matchen i efterhand”.

– En häftig match, en stor match, en kanske avgörande match!

I studion bygger Discovery-experten Jens Fjellström upp det som väntar. Som om det behövs … BK Häcken är allsvensk serieledare. Hammarby IF skuggar där bakom. Matchen är en del av den guldstrid som bara blir hetare och hetare.

Nere vid sidlinjen intervjuas Hammarby IF-tränaren Martí Cifuentes av Discovery-reportern Camilla Nordlund.

– Adjei gör sin första match i allsvenskan i dag, berätta om honom.

– Han är en väldigt bra spelare. Jag är helt säker på att han kommer göra en bra prestation.

Uppställning och avspark. Nathaniel Adjei noterar att han inte ser nervös ut, inte rädd heller. Trots att han är ung och alltså på väg att göra sin allsvenska debut. De peppande snacken från Martí Cifuentes och Imad Khalili har hjälpt.

Nathaniel Adjei noterar också att han gör en bra prestation, precis som Martí Cifuentes förutspådde. I 89 minuter och 35 sekunder är han närmast felfri.

Nathaniel Adjei.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Behöver göra misstag för att utvecklas

Sedan kommer inlägget från Kristoffer Lund och innicken av Blair Turgott. Nathaniel Adjei minns precis vad han tänkte där och då. ”Den här bollen rensar jag undan med huvudet”. Men det gör han inte. Oavsett hur många gånger Adjei ser stationen slutar den på samma sätt. Ett självmål.

Det innebär att resultatet fastställs till 1–1 och att Hammarby IF tappar två blytunga poäng. Efter slutsignalen faller Nathaniel Adjei i gråt.

– Jag kan inte förklara den känslan … Det var galet. Jag har aldrig upplevt något liknande i en fotbollsmatch. 

– Jag var väldigt tung inombords. Jag kände mig nervös. Vi ledde med 1–0 och de tre poängen var väldigt värdefulla för oss. Vi jagar toppen, vi vill bli mästare och hjältar det här året. Och jag ville bara göra mig själv, Hammarby och min familj stolt. När bollen gick in i mål tänkte jag: ”Varför den här gången?”. Det var mycket som gick igenom mitt huvud då. 

Hur var det att se händelsen i efterhand?

– Det var svårt. Jag visste exakt tiden när det skulle hända. När det var nära kunde jag egentligen inte kolla, men jag var tvungen.

För att lära och växa sig starkare. Drygt två veckor, och ett landslagsuppehåll senare, tycks Nathaniel Adjei ha gjort precis det.

– Han har hanterat det väldigt bra. Vi hade ett bra snack med honom och hela laget och staben stöttar honom. Han är en ung kille, bara 20 år. Han behöver göra misstag för att utvecklas. Det är en del av det. Och han kommer bli starkare efter det här, säger Martí Cifuentes.

Nathaniel Adjei själv:

– Jag vill säga tack till Martí, han pratar väldigt mycket med mig.

Adjei vill också tacka sina lagkamrater. De var snabbt framme och tröstade honom på planen. ”Ett fint tecken på enighet”, som Adjei själv uttrycker det. Dagen efter matchen hörde dessutom Bubacarr Trawally av sig för att kolla läget.

– Han har varit där själv så han sa att jag bara ska hålla huvudet högt och fortsätta framåt.

Ett självmål – sedan stor stöttning.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Ett självmål – sedan stor stöttning.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Ett självmål – sedan stor stöttning.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Adjei vill också tacka alla Hammarby IF-supportar. Efter självmålet överröste de honom med kärlek på sociala medier. Ett av hans Instagram-inlägg har 300 kommentarer. I dem syns över 600 gröna och vita hjärtan. Så ser det inte alltid ut när fotbollsspelare gör stora och kostsamma misstag.

– Det är sant, men jag såg ingen skriva något illa. Alla pushade mig och uppmuntrade mig. Det var fantastiskt.

Förväntade du dig det?

– Nej, jag förväntade mig att de skulle säga att jag gjorde en riktigt dålig match. Men det blev tvärtom. Jag uppskattar verkligen det.

Och det gör att Nathaniel Adjei känner sig ännu mer hemma i Sverige och i Hammarby IF. Han anslöt för lite mer än ett år sedan. Började i Hammarby TFF för att därefter jobba sig uppåt.

– Det har varit bra. Komma ända från Ghana, ett slumområde till Sverige. Det går upp och ner i livet, men totalt sett har det varit väldigt bra. Alla är väldigt snälla.

– Där måste jag nämna Wadda!

Tamimi i efternamn. Han är Players manager.

– Han är min pappa här! Den mannen har ett gott hjärta. Han hjälper mig med mycket, som att köpa mat.

Vill förbättra sitt målskytte – i rätt mål

Det var också Wadda som fixade lägenheten vid Årstafältet. HTFF-spelarna Ibrahima Breze Fofana, Saidou Alioum och Loukmane Farou Moussa bor i närheten. De möts ofta upp för att spela Fifa.

– Jag är alltid PSG! Mitt favoritlag.

Och din favoritspelare?

– Messi!

Han går det ju att lära av. I vardagen tittar Nathaniel Adjei dock mest på Mads Fenger.

– Jag ser upp till honom väldigt mycket. Han är erfaren och vet hur att lösa svåra situationer. Han är väldigt teknisk och bra med fötterna. Han vet hur han ska leda backlinjen och kommunicera. Jag jobbar hårt för att bli som honom.

Vad behöver du förbättra för att nå hans nivå?

– Spelet med bollen. Jag tycker att jag är stark nog och tuff. Jag tror jag också behöver lägga till målskytte till min spelstil.

Målskytte i rätt mål, vill säga … Kanske kan Adjei lyckas slå till under lördagseftermiddagen? Ett nytt toppmöte väntar då. Nu mot Malmö FF.

– Det är tuff konkurrens med de andra mittbackarna, men jag försöker bara jobba hårt. Och jag vill verkligen ut och ta revansch.