Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har aldrig ångrat mitt val”

Haksabanovic är startman i Montenegro - och han ångrar sig inte.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Sead Haksabanovic i Montenegros landslag
Anel AhmedhodzicFoto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Atletico Madrids Stefan Savic är nyckelspelare i Montenegro.Foto: ATLETICO MADRID / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

NORRKÖPING. Det är över tre år sedan Sead Haksabanovic valde bort det svenska landslaget för det montenegrinska. Norrköpingsstjärnan är än i dag nöjd med beslutet.

– Jag har aldrig ångrat mitt val, säger han. 

Sead Haksabanovic spelade 90 minuter mot såväl Cypern som Luxemburg i senaste Nations League-samlingen för sitt Montenegro. 

Det är över tre år sedan som han gav beskedet att han väljer att representera Montenegro på A-lagsnivå. 21-åringen är en i raden av svenska spelare med invandrarbakgrund som valt bort Blågult för föräldrarnas hemland. 

Senaste exemplet är Anel Ahmedhodzic - som efter en sommar fylld av spekulationer till sist meddelade att det blir Bosnien för MFF:s lovande mittback.

Haksabanovic är jämngammal med Ahmedhodzic och har stor förståelse för det tuffa val som malmöiten tvingades göra. 

– Jag har ju själv varit där så jag vet att det varit jobbigt för honom. Jag tror att han valde det som kändes rätt, att han följde sitt hjärta, säger Norrköpingsspelaren och fortsätter:

– Jag vet själv den kärlek som jag har för Montenegro. Han känner nog samma för Bosnien.

”Går långsammare i Sverige” 

Upplever du att Balkanländerna är bättre på att att ge talanger chansen än Sverige?

– Svårt att säga. Alexander Isak har fått chansen och många andra också såsom Kulesevski. Jag vill inte säga att Sverige inte ger talanger chansen, men det går långsammare - vilket kanske är deras sätt. 

Har du någon gång ångrat valet av Montenegro?

– Jag har aldrig ångrat mitt val.

Det har alltid känts klockrent?

– Ja. Jag är nöjd där. Jag trivs där. Varje ledig sommar är jag i Montenegro och ta bara mina kusiner... Jag tror de flög upp till molnen när jag valde Montenegro. Kul att göra dem stolta! 

Spelar med Savic och Jovetic

Haksabanovic är numera startman i landslaget, men är långt ifrån det största namnet. Monacos Stevan Jovetic och Atletico Madrids Stefan Savic är storstjärnorna som fortsatt väntas bära Montenegro. 

– Vi har ju två toppspelare, men sedan också några nya på väg upp, bland annat en i Lazio (Adam Marušić) och en i Levante (Nikola Vukcevic) som är riktigt bra, säger Haksabanovic som skrattar när han får frågan om VM. 

– Klart man drömmer om det men det blir svårt. Vi får se...

Att du för tillfället är startman i Montenegro men inhoppare i Norrköping, det låter konstigt tycker jag?

– Vi spelar annorlunda i landslaget, ett spel som gynnar mig mer skulle jag säga. 

Du svarade för ett piggt inhopp mot MFF, varför startade du inte?

– Isak (Bergmann Jóhannesson) gjorde det bra senast så han förtjänade att starta. Det var inga problem för mig, men som du säger var det ett ganska piggt inhopp.