”Tråkigt – men jag har inte varit lack”

Daniel Sundgren i Dubai.
Daniel Sundgren.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Daniel Sundgren och Heradi Rashidi.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

DUBAI. Det blev ingen övergång till Aris Thessaloniki för Daniel Sundgren. 

Nu berättar AIK:s guldhjälte om känslorna efter att affären sprack. 

– Tråkigt att det inte blev något, men jag har inte varit lack. Nu vill jag ha ett till SM-guld, säger högerbacken. 

Daniel Sundgren var en nyckelspelare när AIK vann SM-guld förra säsongen. Efter succén  var högerbacken nära en övergång till grekiska Aris Thessalonik för några dagar sedan. Men klubben och AIK kom inte överens innan det grekiska transferfönstret stängde. Orsaken var att grekerna ville betala lite drygt två miljoner kronor för spelaren och dessutom dela upp betalningen. 

Hade gärna velat gå 

Nu berättar högerbacken om känslorna efter den spruckna övergången. 

– Man blev först och främst smickrad att ett sådant lag ville ha en. Sedan var det tråkigt att det inte blev något, man vill alltid sträva uppåt i sin karriär och med tanke på att jag är 28 år så känner jag väl att jag inte har så många år sedan. 

– Trots att farsan gick utomlands när han var 30 år och han fick uppleva jävligt mycket saker. Klart att man alltid är sugen på att testa nya grejer, framför allt eftersom vi vann förra året. 

– Hade vi kommit tvåa så hade jag inte bytt oavsett, säger han.

Trodde du själv att det skulle bli en övergång?

– Ja, det där sköter ju agenterna och både jag och AIK hade sagt att det var okej. Det kan man kalla nära. 

Hade AIK sagt att det var okej att du skulle lämna?

– Ja, de hade sagt mer att de ville ge mig den här chansen. Jag antar att Björn Wesström tycker att jag gjort många bra grejer för AIK och då ville han ge tillbaka. Men i slutändan blev jag kvar. 

– Det är bara köra vidare. Nu vill jag ha ett till SM-guld. 

Är du besviken på AIK?

– Nej, absolut inte. Det är inga hard feelings. Björn har skött det här väldigt bra. Han har varit öppen mot mig sedan första början och sagt hur tongångarna varit och uppdaterat vilka steg som har tagits. 

– De sa att de verkligen ville ha kvar mig så AIK har inte satt stopp för någonting. De har också varit tydliga med att de vill ha kvar mig, både Björn och Rikard. 

Var du besviken så det tog några dagar att skaka av sig den?

– Nej, jag har inte varit lack på det sättet. Fotbollen är så, mycket rykten och många spelare som vill vidare men allt ska klaffa. Det kändes som Aris var rätt steg att gå . De har bra supportrar och det är jag också uppväxt med här i AIK. Sedan spelar de bra fotboll, så det hade passat mig. 

Känns det bra ändå att både AIK:s tränare, sportchef och supportrarna verkar glada över att du stannar?

– Jag känner väl så klart att det är positivt. Rikard och jag vet var vi har varandra, vi har en bra kontakt och trivs bra med varandra. Han vet vad han får av mig både på och utanför planen. 

– Sedan så vet man aldrig vad som händer i den här branschen. Rätt vad det är kanske Rikard drar till en annan klubb. 


FÅ BÄST KOLL: Följ AIK Fotboll – direkt i Messenger 


Stort förtroende

Sundgren är nöjd med att ha stort förtroende från Rikard Norling. 

– Förra året var det många som var besvikna på mig i början. Men folk glömmer lätt att jag var borta ända fram till mars och startade sedan premiären. Det är inte så jävla enkelt och bara kliva in på en ovan position, mittback,  som jag aldrig testat tidigare. Men nu känner jag mig bättre än någonsin. 

Du känner att du fick kritik när du hoppade in som mittback?

– Mycket kritik, men det var välförtjänt också. Klart man som spelare man tar alltid åt sig och man kan göra det bättre. Men många glömde då att jag varit borta i tre månader och kunde knappt jobba. Det var tufft men nu har jag äntligen kommit tillbaka.

- I höstas var den vanliga Daniel tillbaka. 

Hur ser du på att förlänga ditt kontrakt kontra att kunna gå som bosman efter den här säsongen?

– Vi får se. AIK har inte direkt erbjudit mig något kontrakt ännu och som det ser ut nu är jag bosman om ett år. Om AIK kommer med något som är attraktivt och sedan vet folk redan att jag har supportrarna och det här är min klubb. Det är inte så att jag blir besviken om jag inte kommer utomlands. Det här är mitt hem. 

– Skulle det inte bli något så har jag alltid AIK. Men det gäller att leverera hela tiden.