Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag försökte överleva - visste inte vad livet var”

Expressen har träffat Joshua Wicks som är avstängd från fotbollen efter att ha testat positivt för kokain.
Joshua Wicks tränar i inomhushallen Footyard i Uppsala.
Joshua Wicks.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Wicks tycker sig ha uppfattat asymmetri när det gäller mittpunktens placering och mäter avståndet.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Wicks tillsammans med agenten Glenn Bovin.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Wicks kör träningsprogrammet ”16 weeks of hell” på gymmet.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Wicks efter en match mot Hammarby i april 2018.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
1 / 7

Joshua Wicks blev avstängd i två år efter att ha testat positivt för kokain.

I april får han rädda bollar igen och han vill göra det i allsvenskan.

– Allt jag gör visar att jag vill tillbaka. Jag har inte varit borta i två år för att komma tillbaka och bli en vanlig spelare, säger den 36-årige Wicks.

– Det kommer inte bli några problem att hitta en klubb till den här killen, säger agenten Glenn Bovin.

Lukt av gummi från konstgräsgranulat. Skarpt vitt ljus från lysrör i en annars dunkel fotbollshall. Ljud av bollar som viner genom luften och en dopingavstängd målvakt och hans agent som tränar fotboll. 

Fotbollsspelaren är Joshua Wicks och agenten är Glenn Bovin.

– Ta det lugnt Glenn, det här är bara uppvärmning!

– Ååååå det där var jättedåligt…

– Åå vad enkelt!

– Älskling, hur mår du? (på svenska).

– Bra, hur mår du?, ropar Johanna från en bänk vid sidan av planen.

Joshua Wicks fortsätter kasta sig efter bollar som Glenn Bovin skjuter och brister ut i ett ”faaaaaan”.

– Good!, kontrar Bovin.

– Vänta, jag ska bara knyta mina skor, ropar Joshua Wicks och stämmer upp i sång:

– Ain’t no sunshine when she’s gooone.

Med många inslag av och skratt och skämt kör Joshua Wicks och Glenn Bovin hårt i fotbollshallen i nästan två timmar.

– Om han bestämmer sig för något så går det. Nu är han verkligen bestämd och revanschsugen, säger Wicks flickvän Johanna. 

Wicks själv ropar att ”det här är som att cykla utan sadel” innan han kommer till sidlinjen.

– Eller det är som Johanna har sagt, det är som att cykla när man inte gjort det på länge. Det handlar om att jag ska få mina händer att hinna med mitt huvud.

Wicks är beredd på ett av agenten Glenn Bovins skott.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Wicks pustar ut efter fotbollspassets slut.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant

”Jag hade jättemycket energi”

Det har gått mer än ett och ett halvt år nu. 

Efter den allsvenska premiären borta mot Hammarby 2018 gjorde Joshua Wicks ett dopingtest och ett par veckor senare stod det klart att han hade spelat matchen med nedbrytningsprodukter av kokain i kroppen. 

Först meddelade Riksidrottsnämnden att han blev avstängd ett år, men efter att både Wicks själv och Dopingkommissionen överklagat straffet blev han avstängd i två år. Riksidrottsnämnden köpte visserligen Wicks förklaring om att han fått i sig kokain genom en drink som han blivit bjuden på under en fest men menade att ”det måste ställas mycket höga aktsamhetskrav på professionella idrottsmän”. 

När Wicks talade ut i UNT i maj i år sa han att han avskyr droger men att han förstår om folk inte tror på hans version av hur han fick i sig kokain.

– Folk som känner mig vet att jag gillar att gå ut och ha roligt. De vet också att jag har spelat professionellt i 15 år och har gett allt på planen. Om det inte vore så, borde det inte finnas bevis under en karriär på 15 år att något liknande hänt? Det finns inte, sa Wicks då.

I februari får han träna med ett lag igen och i april får han spela matcher.

– Nu har jag lyckats hålla mig fokuserad och träna, säger Joshua Wicks när vi går mot agenten Glenn Bovins bil när han tränat klart.

Bovin – Wicks agent – är den som skjuter bollar på honom, den som skjutsar honom, den som tar med honom på lunch och den som ska se till att han får en ny klubb att spela i.

Skåningen och entreprenören Bovin har tidigare bland annat gjort sig känd för planerna på att bygga en världsunik slalombacke inomhus i Bålsta, som krögare i kända restauranger i Uppsala och för kampanjen ”Drömmen om allsvenskan” när Sirius fortfarande spelade i superettan. 

Det senaste projektet för Bovin är att tillsammans med Thomas Bodström hjälpa en fotbollsspelare att få resning i ett våldtäktsmål. Om man då inte räknar in projektet med det nya agentbolaget där Wicks är den förste spelaren och som enligt Bovin redan har runt 30 spelare på väg in i verksamheten.

Wicks håller inte igen när han pratar om Bovin när vi satt oss i bilen.

– Killen bredvid mig… Det finns inga ord för att beskriva vänskapen och kärleken han har visat mig. De säger att blod är tjockare än vatten men jag säger ”bara inom vetenskapen, inte i livet”, säger Wicks.

– Med Glenn och Johanna vid min sida har jag hopp och tro på mig själv. Nu ska jag bara försäkra mig om att jag blir bättre fysiskt och mentalt än jag någonsin varit tidigare. Det ska inte finnas någon anledning för ett lag att inte vilja ha mig.

Nu sitter de båda vännerna i bilen på väg till ännu ett träningspass, den här gången på gymmet. Wicks berättar att han tränat hårt för en comeback i ungefär tre och en halv månad och att han höll i gång på gymmet även innan dess.

– Förra året var det bara för att lätta mitt sinne. Det var svårt eftersom jag alltid tränat för att bli bra på planen och inte för att hålla formen fysiskt och mentalt. Jag behövde komma bort från min ångest och mentala smärta och inte tänka så mycket på det som hände.

– Om jag är trött är allt jag vill göra att vila och sova och låta mina tankar passera men jag hade jättemycket energi och satt bara med mina tankar. Det gjorde mig inte gott så därför började jag ”döda mig själv” i gymmet. Men det var också för att hålla mig i form ifall jag skulle få komma tillbaka.

Han berättar att han inte såg på fotboll alls i början av sin avstängning. 

– Sedan såg jag en match och upptäckte att jag kunde se situationer innan de hände, jag kunde analysera spelet snabbare. Nu är mitt sinne starkare, jag trivs mer med mig själv och jag är inte rädd för att vara bäst. Jag vet att det finns tvivel men jag kommer vara bättre än jag var när jag var som bäst.

Säkra på att han får kontrakt

Joshua Wicks karriär har varit lång men inte vidare rak. 2008 spelade han tillsammans med David Beckham i LA Galaxy men fick problem året efter när han spelade i DC United och stämplade en motståndare som precis hade gjort mål. Det gjorde att han hamnade i Mariehamn men där blev det bara en säsong efter att han skallat en motståndare. Till sist hamnade han i den allsvenska nykomlingen Sirius 2017 via ett par säsonger i isländska Thór och AFC United. I Sirius blev det drygt en säsong innan dopingavstängningen och därefter har inte parterna haft mycket kontakt med varandra. 

Wicks tycker inte att klubben hjälpte honom tillräckligt efter avstängningen och var arg över att han inte fick vara med på presskonferensen efter dopingavslöjandet. Samtidigt hävdar klubben att Wicks inte ens tillåtit dem att ta kontakt med honom. Trots bråket är det i Sirius som Wicks helst vill spela när han gör comeback.

– Jag är skyldig mig själv det, är skyldig fansen det och är skyldig staden det. Jag har hittat ett hem här.

Tror du det är möjligt att komma tillbaka?

– Vad som helst är möjligt.

– Det ska bara handla om vad någon är rädd ska hända, jag försöker visa vad som händer. Resten ligger på dem, säger Wicks som samtidigt är medveten om vilket yrke han har.

– Jag är fotbollsspelare, jag kan gå var som helst där jag får spela. Min preferens är först Sirius, sedan Stockholmslag, sedan var som helst.

Du säger att du ska komma tillbaka i bättre form än någonsin, kommer du kunna övertyga klubbarna om det?

– Jag kan övertyga vem som helst om vad som helst men till sist handlar det om att jag gör mitt jobb och det som är bäst för mig själv just nu. Det är all övertygelse jag behöver för mig själv. Vad klubbarna gör ligger på dem men de vet vad jag är kapabel till och då ser jag ingen anledning till att de inte ska vilja ha mig.

Skulle det vara okej om du behövde provträna?

– Ja men de kommer inte behöva så många dagar på sig, allt de behöver se är att jag är i fysisk form och att mitt huvud är med. Det är inte som att jag är en ny spelare, jag har visat min kapacitet de senaste 15 åren.

Glenn Bovin bryter in när vi klivit ur bilen och går mot gymmet.

– Det kommer inte bli problem att hitta klubb till den här killen, vi har redan fått flera förslag. Det är som att de tror att de ska köpa ett bolag som de tror är på väg på obestånd men i det här fallet är Josh på väg uppåt. Av den anledningen har vi tackat nej till ett antal bud redan, från klubbar i Tyskland bland annat, säger Bovin.

”Död eller fängelse – med 90% säkerhet”

Inne i gymmet tränar både Wicks och Bovin. Likt många gamla fotbollsprofiler kör de programmet ”16 weeks of hell” tillsammans. 

Om Wicks får kontrakt med en klubb får han börja träna två månader innan avstängningen löper ut. Eventuellt även tidigare eftersom han och Bovin jobbar med en benådningsansökan. Dessutom har Internationella antidopningsorganisationen Wada nyligen beslutat att ”partydroger” som kokain och hasch i framtiden bara ska ge några veckors avstängning om idrottaren går med på att få behandling för att bli drogfri.

Mellan några situps frågar jag Wicks hur det känns att straffet för kokain sänks drastiskt när han avtjänat nästan hela sin avstängning.

– Det är så det är, det känns som min livshistoria. Jag är alltid den siste innan det kommer en förändring. Jag kan inte säga att jag inte orsakade situationen eftersom jag var på fest men de som gör de här förändringarna borde hålla med mig om att min avstängning borde upphöra.

Har du fått en hint om hur livet efter fotbollen kommer bli nu?

– Nej det har mer varit som en mental berg- och dalbana där jag har försökt överleva eftersom jag inte visste vad livet var. Sedan jag började på college när jag var 16-17 har livet bara varit fotboll, innan dess var jag ett gatubarn i San Bernardino. Jag var med killar som var dubbelt så gamla. Kriminella, gangsters. Innan fotbollen var livet att se polisen skjuta folk, se folk skjuta folk, säger Wicks.

– Jag var rädd att jag skulle bli tvungen att åka tillbaka till det. Visst lärde jag mig lite saker på college men jag gick i fotbollsklass och inte business-klass. Jag lärde mig inget entreprenörskap, mitt entreprenörskap var att se folk i mitt grannskap sälja droger och råna folk.

Du var rädd att det var så ditt liv skulle bli igen när du blev avstängd?

– Ja, det var därför jag inte lämnade Sverige trots att jag har många vänner och familjer som jag älskar där hemma. Där är det enklaste sättet att tjäna pengar att göra något olagligt och fotbollen har räddat mig från det. Låt oss säga att jag hade åkt tillbaka till San Bernardino i slutet av maj, då hade jag nog suttit i fängelse eller varit död i slutet av sommaren med 90% säkerhet.

– Om jag skulle vara där längre än två veckor hade det börjat med att någon vän frågade om jag ville hänga, vi skulle gå till någon av hans vänner, det skulle vara någon toppgängmedlem där som gjorde affärer... Jag vill aldrig hamna i den situationen samtidigt som jag skulle lägga mig i för att mina vänner inte skulle skadas. Jag skulle behöva gå in i det livet eller lämna staden.

Vi går vidare genom gymmet och pratar om att Wicks inte tror att det hade funnits någon annanstans att ta vägen i USA om han flyttat tillbaka, samtidigt som han säger att han hamnar i trubbel överallt för att han sticker ut. Vi stannar till vid träningscyklarna där en äldre kvinna sitter och trampar.

– Det handlar om vem jag är, var jag kommer ifrån, hur jag är i omklädningsrummet...

– Håll käften, hörs plötsligt en röst bakom oss. Det är kvinnan på träningscykeln.

– Vad sa du?, undrar Wicks.

– Prata tystare, säger kvinnan.

Wicks skrattar.

– Du ser vad jag menar. Vi är i ett gym med musik och maskiner som låter högt. Jag pratar om mitt liv och hon säger åt mig att vara tyst... Jag borde säga åt henne att gå och duscha och gå hem men det tänker jag inte göra.

En receptionist hämtar öronproppar till kvinnan på träningscykeln.

– Jag vet var jag kommer ifrån, jag säger vad jag tycker, jag står upp för mig själv. Om något är fel kommer jag säga det, avslutar Wicks innan han går och duschar.

Wicks pratar hela tiden medan han tränar. ”Mina tränare brukar hata det”, säger han.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
”Vad snygg jag är Glenn”, säger Wicks när han ser sig själv i spegeln.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Joshua Wicks och Glenn Bovin.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant

”Det kan du citera mig på”

– Inget fett nu Josh, säger Bovin när vi går mot buffén på IFU Arena men faktum är att det är en disciplinerad målvakt som är noggrann med sin kost som han är agent till.

Vakna strax efter sju, gå ”power walk” (och skicka in bevis till Bovin), gå till gymmet, ta det lugnt, träna igen, träffa Johanna, se några tv-program, spela tv-spel online med ett par vänner, ringa och prata med dottern i San Diego och sonen i New York.

– Det är ingen tävling nu, inga matcher och jag är ändå disciplinerad. Jag känner mig inte tvingad och det känns bra. Det är de små sakerna som kommer göra mig bättre när jag kommer tillbaka, säger Wicks.

Du har inga problem med motivationen?

– Noll.

– Allt jag gör visar att jag vill tillbaka. När det blir kan jag inte påverka. Om det inte blir tidigare och jag måste vänta till april är det okej men då kommer jag vara redo. När jag kommer in på planen kommer alla se det.

Han säger att han ska bli det alla såg att han var – och bättre.

– Norrköpings målvakt vann priset som årets målvakt och det förtjänar han, men om du frågar mig kan han inte mäta sig med mig och det kan du citera mig på. Jag har inte varit borta i två år för att komma tillbaka och bli en vanlig spelare.

Lunch på innebandyarenan IFU Arena.Foto: Jonatan Pinheiro Diamant