Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag får gåshud bara jag tänker på det"

I STARTELVAN IGEN. Ludwig Augustinsson fick spela 90 minuter i Blåvitts säsongspremiär: 1-2 mot Sjachtar Donetsk i fredags. Mot Olimpija Ljubljana i eftermiddag är nykomlingen åter med i startelvan. Foto: Jan Wiriden

ALBIR. Han säger själv att han tänker, andas, äter, dricker, drömmer och lever fotboll till hundra procent.

Blåvitts nye vänsterback Ludwig Augustinsson, 18, är målmedveten och har sina mål helt klara för sig.

- Först vill jag ta en startplats i IFK och i U21-landslaget, sedan i a-landslaget och därefter siktar jag på spel i en stor liga i Europa, säger värvningen från Brommapojkarna.

FAKTA

Magnus Edlund, assisterande tränare i Blåvitt, om "Ludde":

''Han är bara 18, men väldigt mogen både som människa och fotbollsspelare. Han tittar inte under lugg och är blyg. Han vet vad han är bra och ber inte om ursäkt för någonting. Men han är inte kaxig, utan ödmjuk och väl medveten om vad han behöver utveckla. Han vet att det krävs stenhårt jobb för att nå sina mål. Kan han behålla den inställningen kan jag inte se något skäl till att han inte kommer att lyckas."

Ludwig "Ludde" Augustinsson, 19 i april, var en av vinterns mest jagade spelare på den svenska transfermarknaden.

- Men jag stressade aldrig, berättar han. Jag besökte några klubbar funderade över alternativen. Men till slut var det självklart att välja Blåvitt.

Varför?

- Jag var nere på Kamratgården och träffade Håkan Mild och Mikael Stahre och fick ett mycket gott intryck. IFK Göteborg är en storklubb, kanske Sveriges största. Klubben siktar alltid på att hamna i topp i allsvenskan och att spela i Europa.

Har redan gåshud

- Kan jag ta en plats i startelvan i en sådan klubb är det så klart jättebra för min utveckling.

- Sedan är "Snart skiner Poseidon" den mäktigaste inmarschlåten som finns. Jag längtar efter första hemmamatchen, får gåshud bara jag tänker på hur det ska kännas...

Kände då någon i laget sedan innan?

- Ja, DMK, Daniel Moberg Karlsson, vi har spelat i samma landslag sedan vi var 15. Honom har jag hängt mycket med i början.

Foto: Foto: Jan Wiriden Ludwig Augustinsson kommer från en idrottstokig familj, där pappa spelat division ett i fotboll, mamma lirat på landslagsnivå i volleyboll och brorsan Jonathan, född -96, följer i storebrors fotspår, spelar i pojklandslaget i fotboll - på samma position som Ludwig.

- Vi kanske blir konkurrenter om den platsen i något lag i framtiden. Häftigt!

Vilka är dina styrkor som fotbollsspelare?

- Jag är bra både bakåt och framåt, gillar att gå med i anfallen. Jag har en bra vänsterfot, slår bra inlägg, är en bra passningsspelare och är ganska snabb.

Oj, det låter som du är komplett?

- Nja, men jag har väl inga direkta svagheter. Däremot kan jag utveckla alla delar av spelet förstås. Jag är ju inte färdig som spelare ännu.

Mogen att ta klivet från superettan till allsvenskan?

- Jag det hoppas jag. Målet är att ta en plats som vänsterback i startelvan. Jag vill dominera på min position som jag ibland kunde göra i superettan i fjol.

Hyllades efter debuten

Augustinsson var en av de som fick mest beröm efter matchen mot Sjachtar i fredags. Han tycker själv att det kändes bra.

- Snacka om stenhårt motstånd i debuten för IFK, skrattar han. Men jag tycker det gick okej och jag hade ju rutinerade killar som Mattias Bjärsmyr och Kjetil Wæhler bredvid mig i backlinjen.

När Blåvitt återvänder hem till Göteborg till helgen, räknar Augustinsson med att flytta in i sin nya lägenhet i Delsjöområdet, nära Kamratgården. Till sommaren hoppas han att flickvännen Miranda ska följa efter från Stockholm.

- Det blir skönt när hon kommer ner. Då bara måste jag tänka på annat än fotboll.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!