”Jag blir svinlack och vill kasta mobilen i väggen”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jesper Karlström
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jesper Karlström har haft diabetes sedan han var 16 år - men sjukdomen har inte hindrat hans framgångar.

För SportExpressen berättar mittfältaren om hur han hanterar sjukdomen, den spruckna utlandsflytten och att försvara SM-guldet som nybliven lagkapten.

– Ibland blir jag svinlack och vill kasta mobilen i väggen, säger han.

Jesper Karlström sitter i bilen på väg hem.

Djurgården håller inte längre i kollektiv träning utan den senaste veckan har spelarna fått träna individuellt på grund av rådande coronakris i landet.

Men i väntan på att pandemin blåser förbi tvingas spelarna nästan in i en extra försäsong.

– Jag var precis på Kaknäs. Det är en unik situation, det kändes som att det gick ganska snabbt från att allt var som vanligt till att det blev inställda matcher och träningar. Men det är inget att gnälla över, säger Karlström.

Innan all fotboll ställdes in i Sverige hann Djurgården med att avverka ett gruppspel i svenska cupen som lämnade en del i övrigt att önska.

Djurgårdens nyblivne lagkapten känner en stor besvikelse över cupsortin.

– Det var många grejer som inte var på den nivån som det ska vara.

Jesper Karlström trycker hårt på en punkt. Laget måste nollställa fjolårssäsongen och hitta tillbaka till det gamla segerreceptet. Det är tuffare krav som regerande mästare.

– Det är säkert svårare än vad man tror. Vi säger att man ska gå in med samma inställning, ha samma kvalitet men sedan när resultaten går emot så börjar man tänka efter. Det handlar om att gå tillbaka till att jobba stenhårt på matcherna, gå in med den inställningen vi hade förra året, för det var den inställningen som gjorde oss framgångsrika. Vi får inte grubbla för mycket, det är viktigt att alla drar åt samma håll. Det var inte så komplicerat förra säsongen och det ska vi försöka hitta tillbaka till.

Hur gör du som lagkapten i den situationen?

– Jag försöker göra det på samma sätt som tidigare. Jag känner ett extra ansvar att laget ska dra åt samma håll, det är tufft när det inte blir som man vill, men det gäller att bara visa att man är positiv och vara en förebild med en rätt inställning på träningarna. Jag måste bidra med en positiv känsla, det gäller att gå längts fram och visa alla vilken inställning och nivå som vi ska hålla.

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Hur ser du på att försvara ett SM-guld?

– Det är en jätteutmaning, det är inte många lag som lyckas med det. Jag har dock en stor tro på att vi ska gå hela vägen, det tror jag på nu också och jag kommer göra allt för att vi ska göra det. Det spelar ingen roll vilka lag som är med i toppen eller vad folk tror, jag kommer fortfarande gå in med samma inställning som jag gör hela tiden.

”Hade drömmar om en bra klubb utomlands”

Jesper Karlström sköt Djurgården till svenska mästare i omgångens sista match borta mot IFK Norrköping. Ett par veckor senare löpte kontraktet med Djurgården ut.

Men var han inställd på allsvenskt spel 2020?

– Jag vet inte. Jag tänkte aldrig att det var helt spikat att jag skulle lämna eller att det var spikat att jag skulle vara kvar. Jag har alltid vetat om att jag älskar att spela i allsvenskan i Djurgårdens tröja. Sedan dagen jag skrev på har jag varit positiv. Jag är jävligt glad över att vara kvar, nu är jag lagkapten och det känns faktiskt riktigt bra.

– Man kan inte tänka på det som har varit, men det är klart att jag hade drömmar om att komma till en bra klubb utomlands. Men som jag sa innan, jag värderade Djurgården väldigt högt. Om jag hade velat spela utomlands så hade jag gjort det men det var inte tillräckligt bra för att jag skulle välja bort Djurgården.

Djurgårdsmittfältaren om sin diabetes

Och visst var en utlandsflytt nära.

Det fanns konkret intresse från både tyska och ryska klubbar, erfar SportExpressen. När Karlström sedan tackade nej till landslagets januariturné för att förhandla med en utländsk klubb lutade det åt en flytt.

Det som saknades innan affären kunde stängas var en läkarundersökning och små formaliteter. Men sedan blev det helt plötsligt tyst.

Karlström fick senare höra att övergången inte blev av på grund av hans diabetes.

– Jag trodde inte att det kunde vara en nackdel. Det hade aldrig funnits i min tanke att det kunde sätta stopp för något sådant. Jag tycker det var jättekonstigt så klart men det är bara att gå vidare, säger han.

Vad fick du för förklaring?

– Förklaringen var väl att diabetiker har problem med återhämtning vilket jag aldrig har hört eller upplevt själv. Det är så klart jättemärkligt men jag tänker bara framåt nu. Jag är jävligt glad över att vara kvar i Djurgården.

Karlström har haft diabetes typ 1 sedan han var 16 år. I början var omställningen stor men med tiden lärde han sig att hantera sjukdomen.

– Det är en stor utmaning att få blodsockret att fungera rätt under matcher och träningar. Jag tänker på det hela tiden, till exempel vad jag äter och hur mycket insulin jag måste ta, det är inte bara att ta en spruta i tio sekunder, förklarar 24-åringen.

Nu känner han kroppen och har filat på rutinerna.

– Det tog ett tag att lära sig hur min kropp fungerar med sprutorna, men det gick ändå relativt snabbt. Självklart kan man lära sig mer hela tiden.

Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Vad behöver du göra för att hålla blodsockret på en stabil nivå?

– När jag äter så höjs blodsockret och då måste jag spruta in insulin för att det ska sjunka och bli jämt eftersom att mitt insulin i kroppen inte fungerar. Det är lättare att hålla blodsockret på en bra nivå när man håller kosten och äter bra. Det handlar dels om vad man äter men också att äta på regelbundna tider och att ta rätt mängd insulin vilket man ibland kan göra fel. Då får man justera det efteråt.

”Man blir arg och uppgiven”

Rutinerna inför och under en match har han jobbat in. Det är samma procedur varje gång. Blodsockret kollar han upp innan och efter uppvärmning samt i halvtidspausen.

– Sedan får jag justera utifrån det om jag behöver ta en spruta. Blodsockret blir ganska högt på matcherna på grund av adrenalinet. Efter matcherna gäller det att få i sig något ganska snabbt så att man inte får ett för lågt blodsocker.

När är det som tuffast?

– Det jobbigaste är när blodsockret inte ligger på en bra nivå när man ansträngt sig. När jag tror att jag gör allt rätt, och har tagit rätt mängd insulin, och så blir det fel ändå. Då tänker man ”vad gjorde jag för fel?”. 

Jesper Karlström söker efter orden.

– Då kan jag bli jävligt irriterad. Det har hänt att jag blir ledsen också. Jag sitter inte och gråter men man blir uppgiven och arg. Ibland kan jag ta det bättre och tänka, ”Jesper, ta det lugnt och acceptera att det är så här” och ibland blir jag svinlack och vill kasta mobilen i väggen. Det är lite olika.

Djurgårdens lagkapten medger att han gärna hade sett att det skrivs och pratas mer om sjukdomen, framför allt i allsvenska sammanhang.

– Jag undrar lite hur andra har det som också spelar fotboll. Det hade varit intressant och roligt att läsa och att prata med andra spelare om det. Jag vet inte om det är någon mer i allsvenskan som har det. Det hade varit intressant eftersom att jag kämpar med det själv och har mina egna rutiner men det hade nog varit intressant att se vad andra gör.

Karlström fortsätter:

– Jag skäms inte för att jag har diabetes. Jag tycker inte det är jobbigt att prata om det eller visa öppet för andra att jag tar en spruta. Men jag vet att det finns folk som tycker att det är jättejobbigt och inte vill visa att de har diabetes, det är väl lite individuellt. Jag har inga problem att prata om det, det är bra att öka kunskapen. Det är redan några som har skrivit till mig och då känns det roligt att jag kan vara en förebild och visa att det går att spela elitfotboll med diabetes. Det är inget hinder.

Jesper Karlström har inte tid att älta saker. När allsvenskan väl drar i gång har Djurgården mycket att se fram emot och att försvara.

– Jag vill vinna allsvenskan igen och komma till ett Champions League-gruppspel. Det är dags att skapa nya minnen.