”Det är ett lyxproblem för Norling – helt klart”

Tarik Elyounoussi.
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: / BILDBYRÅN

Han har vunnit ligaguld med Olympiakos och spelat i Bundesliga för Hoffenheim.

Nu ska Tarik Elyounoussi hjälpa AIK att utmana Malmö FF om SM-guldet.

SportExpressen möter ett av allsvenskans stora profilnamn inför säsongen 2018.

– Det är nya tider och nu ska vi gå all in i AIK, säger stjärnan.

En vit Volkswagen svänger upp på uppfarten. 

Ut ur bilen kliver ett av AIK:s profilstarkaste nyförvärv i år: Tarik Elyounoussi. Han har precis återvänt till ett soligt Karlberg efter ett träningspass på Skytteholm.

Vi kliver in i klubbhuset där naprapaten Luis Oyarzo, även kallad "Lucho", tar emot oss. 

I bakgrunden hörs sorlet från matsalen. Det är spelarlunch och för många en väldigt viktig tidpunkt på dagen.

Några sekunder senare tar vi plats i aulan och slår oss ned i ena hörnet av soffan för att prata om det som så många väntat på.

För Tarik Elyounoussi väntar hans första premiär i AIK-tröjan, en efterlängtad sådan, enligt honom själv.

– AIK vill vinna SM-guld och spela i Europa. Det är roligare att komma till en klubb som är på väg upp. Folk är hungrigare här och det fällde nog avgörandet, förklarar han.

Hur höga krav har du på dig själv och AIK?

– Jag är inte här som en turist. Jag vill bidra till laget och vinna. Klubbens krav är naturligtvis att vinna eftersom att det var ett antal år sedan man vann SM-guld. Hela klubben och supportarna drar åt samma riktning. 

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Hur ser du på konkurrensen på de offensiva positionerna?

– Det är stor konkurrens om platserna och det har varit svårt i starten för det är inte lätt att få spela. Men det är bara positivt, för att nivån på träningarna höjs och alla pressas hela tiden till att ge maximalt. Det är ett lyxproblem för Rikard Norling, helt klart.

Hur ser du på öppenheten kring allsvenskan, har det varit en stor omställning?

– Jag gillar när det är öppet för då kan supportarna komma ner på träningarna och vi kan bygga det där bandet som är så viktigt att ha med fansen. Det är ju supportarnas klubb, så det är vitalt.

Hur ser du på Malmö FF som beskrivs som er främsta konkurrent?

– Man har hört att MFF vunnit sista åren och jag har följt det lite också. MFF har gjort det bra i Champions League och det fanns ett par norrmän där, så man har haft koll. Det är en fantastisk bedrift när man lyckas vinna år efter år. Att vinna kan man göra, men det svåraste är att göra det gång på gång. 

– MFF har gjort det riktigt bra, det ska de ha. Men det är kul att ha en motståndare som vi kan konkurrera mot. Vi ska kämpa som fan, nu är det nya tider och vi ska gå all in i AIK. Vi får se hur långt det räcker.

Finns det risk att MFF är lite mätta?

– Det gör det, absolut. Det kan lätt bli så att man tror att det går av sig självt när man vunnit ett par år i rad. Det blir spännande att se hur MFF reagerar i år, vi ska i alla fall göra vårt bästa för att ge dem en stor match.

Elyounoussi har tidigare berättat om att omställningen till att spela på konstgräs varit stor för honom. När han får höra att tio av 16 allsvenska lag har konstgräs på sina hemmaarenor blir han fundersam.

– Det är mycket, alltså. Tyvärr. Jag har haft problem sedan jag kom till Sverige med konstgräset. Det är lite känningar här och där, detta trots att jag är liten. Jag är ingen stor supporter av konstgräs, säger han.


Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

MISSA INGET: Få senaste nytt om ditt favoritlag i allsvenskan – direkt i Messenger. 

Elyounoussi: ”Nisse har varit vital”

AIK:s satsning inför allsvenskan saknar motstycke i klubbens moderna historia. Det är utan omsvep en enorm satsning mot SM-guldet och ett försök att gå om Malmö FF. 

Men laget har också drabbats av två tunga bakslag inför säsongen.

Nils-Eric Johansson tvingades avsluta karriären och Jesper Nyholm drabbades av en otäck skada som håller honom borta säsongen ut.

Frågan är hur pass hårt det drabbat AIK?

– Det är svårt för mig att säga. Men jag har fått höra en hel del och Nisse har varit vital för klubben i många år, säger Elyounoussi.

Tarik tystnar för en sekund.

– Jag delade rum med Nisse i Dubai på träningslägret och fick ett jättebra intryck. Han är en viktig man för AIK. Det är ett stort, stort minus. Sedan det här med Jesper Nyholm som är vår nästa stora försvarare. Det är en stor utmaning, men sånt händer i fotbollen. Vi måste slå tillbaka och det betyder mycket att vi fick in Alexander Milosevic. Vi har blivit starkare som grupp och det hoppas jag att vi kan visa.

Hur var det att dela rum med Nisse i Dubai?

– Det var lärorikt. Det är en fin kille och jag fick lära känna honom bättre. Men han snarkar som fan, haha! Han skyllde på att han var lite förkyld och att det inte var något som stämde. 

Du köpte inte förklaringen?

– Nej, haha. Jag vaknade mitt i natten och då hörde jag bara Nisse. Skämt åsido, det är en jättefin människa."”Vi spelade fotboll på gatorna i Marocko”

Tarik Elyounoussi föddes i Al Hoceima, en stad i norra Marocko. Barndomen i Marocko präglades i stort sett bara av fotboll.

– I Marocko spelade jag fotboll ute på gatorna med mina kompisar. Jag tillhörde aldrig ett lag förrän jag flyttade till Norge, säger han.

När Tarik var elva år gammal flyttade familjen till Norge och bosatte sig i Fredrikstad där han senare kom att tillbringa större delen av tonåren. 

Flytten var tuff till en början, berättar han.

– Jag saknade mina kompisar i Marocko och ville hem. Ibland kunde jag gråta till och med. I Marocko var jag ute och spelade fotboll varje dag men i Norge var ingen ute. Jag hade ingen att spela fotboll med. Men jag kom in i det efter ett tag och började också i skolan.

Det var också i Norge som Tarik började spela i sitt första fotbollslag. Han beskriver det som ett stort ögonblick. Känslan av tillhörighet, vänskap och att äntligen få spela fotboll igen blev också vägen in i samhället för Elyounoussi.

– Jag minns att jag sov i mina fotbollskläder första kvällen jag fick dem. Jag tyckte att det var så stort att få sitt alldeles egna dräktset och jag minns att jag var så glad.

Hur var det i skolan?

– På rasterna var det alltid fotboll som gällde och klasskamraterna frågade oftast om jag ville spela med dem, till en början fick jag alltid stå målvakt. Men en dag tog jag bollen, dribblade bort hela laget och gjorde mål, och efter det ville alla ha mig i deras lag som utespelare. Jag kände mig välkommen och fotbollen var nyckeln till integreringen, säger han med ett leende.

Elyounoussi: ”Lagerbäck kan inte se skillnad på oss”

Berätta om relationen till din kusin Mohamed Elyounoussi. Hur mycket har ni hjälpt varandra?

– Det var faktiskt jag som fick honom att börja spela fotboll. Varje gång jag var ute och spelade försökte jag få med mig Mohamed, så att vi kunde spela tillsammans. Man kunde verkligen redan då se hur bra han var och att han hade en stor vilja. Varje gång han ramlade sa jag till honom att ställa sig upp och fortsätta kämpa. Mohamed har alltid haft en inre kraft och han har aldrig tagit något för givet.

Hur är det att spela i landslaget tillsammans?

– Det är fantastiskt. Förut hade jag alltid Elyounoussi på ryggtavlan, men nu har jag tvingats lägga till ett ”T” innan, för Mohamed är ju alltid uttagen också. Det är kul för familjen att vi spelar i landslaget, på matcherna samlas de alltid och kollar tillsammans. Jag hoppas att han kan ta stora steg framöver. 

Lasse Lagerbäck verkar blanda ihop er två, eller hur?

– Haha. I början var det skit, alltså. Vi hade oftast mössa på oss i början och Lasse kunde faktiskt inte se någon skillnad på oss. Han kallade mig för Mohamed bland annat. Det funkade oftast okej ute på planen, men värst var det på genomgångarna, för då sa han oftast motsatt namn. 

– Mohamed presterade alltid bra på träningarna, men då förväxlade Lasse oss, så på mötena fick jag sitta där och ta emot all beröm, fast att det var Mohamed som hade varit bättre på träningen, haha. Det var kul i början, men han har nog fortfarande lite problem med det. Han blandar fortfarande ihop oss, säger Tarik och skrattar.

Mohamed Elyounoussi och Tarik Elyounoussi.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Vad har han betytt för norska landslaget?

– Lasse är det bästa som hänt det norska landslaget. Han är så lugn och kan så otroligt mycket. Vi har faktiskt varit en grupp som inte gjort så bra ifrån oss tidigare, men sedan Lasses intåg i gruppen, så har allt blivit bättre. 

– Vi har fått ett bevis på att hans filosofi ger effekt. Nu senast så vann vi två raka träningslandskamper, det har inte hänt på 13 år. Vi har fått tillbaka tron.

Intervjun börjar närma sig sitt slut.

Jag frågar hur drömscenariot för 2018 ser ut och hinner knappt slutföra frågan innan Tarik levererar ett blixtsnabbt svar.

– SM-guld samt att kvalificera oss till Europa League och ta oss till slutspel. Där ska vi lottas mot ett riktigt stort lag.


LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 

LÄS MER: Experternas tips – så slutar allsvenskan 2018.