Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är inte alls nöjd – var klumpigt av oss”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Vidar Örn Kjartansson fick göra mål senast för Hammarby.

Nu vill målsprutan hitta tillbaka till gammal god form.

– Jag vill vinna och göra många mål för Hammarby, säger han.

Vidar Örn Kjartansson hade en kämpig säsongsinledning.

Borta mot Elfsborg kom islänningen inte till några solklara målchanser och i hemmapremiären mot Kalmar FF bommade han flera klara lägen i straffområdet.

Men i Hammarbys senaste match mot Helsingborg lossnade det för Kjartansson som fick göra sitt första mål för klubben. Islänningen känner av lagkamraternas förtroende och vet själv om att han i sina bästa stunder är en exceptionell målskytt.

– Formen är bättre och bättre. Jag kände mig lite rostig i början eftersom att jag inte spelat matcher på ganska länge. I matchen mot Kalmar kände jag att det var länge sedan jag fick så pass bra målchanser, så det tog lite tid för hjärnan att bli van. Jag gjorde mål mot Helsingborg och nu har jag bättre självförtroende inför fortsättningen. Det kommer att bli bättre och bättre, säger Vidar Örn Kjartansson.

Hur har den första tiden i klubben varit?

– Resultatmässigt har det inte varit tillräckligt bra men jag tycker vi förtjänat mer. Jag är inte alls nöjd hur matchen mot Helsingborg slutade. HIF hade en tjugominuters period i första halvlek och efter det hade de ingenting. Det var klumpigt av oss att inte vinna den matchen och av våra tre inledande matcher var den mot Helsingborg värst. Jag kan fortfarande inte förstå att vi förlorade. Nu måste vi fortsätta och jag tror att det kommer klaffa med tiden.

Vidar Örn Kjartansson gör sitt första mål för Hammarby.

Du gjorde mål senast, känns det som du träffat rätt nu?

– Ja, så borde det vara. Jag känner mig stark och har ett bra självförtroende när jag får mina chanser. Målen kommer definitivt att komma. Men just nu är jag bara fokuserad på att vi börjar vinna matcher. Vi behöver en vinst för att bryta isen.

Många i Sverige kommer ihåg dig för din tid i Malmö FF där du öste in mål. Känner du själv att du kan hitta samma nivå igen?

– Det är min förhoppning. Det var lite tufft i början här eftersom att jag inte hade spelat matcher på ett tag. Det kommer nog ta ett par matcher innan jag hittar samma nivå igen. Både jag och laget har stort självförtroende nu vilket är positivt inför fortsättningen. 

– När jag gjorde mål för MFF så vann vi i princip alla matcher vi spelade, så det gäller att jobba steg för steg. Min förhoppning är att jag hittar samma målform som jag hade i MFF. Jag ska jobba hårt för att nå dit och känslan är att det kommer släppa. Börjar vi vinna matcher så får vi se den bästa versionen av alla spelare i Hammarby.

Kjartansson: ”Vill göra många mål för Bajen”

I Rostov kom Kjartansson inte alls till sin rätt. Långa bollar på anfallarna vars uppgift var att stångas i luften och löpa passade honom inte alls. I Hammarby har han hittat rätt.

– Hammarbys spelstil passar mig mycket bättre. Vi håller i bollen mycket och skapar många målchanser. I de två första matcherna skapade vi flest chanser av alla lag i allsvenskan, så det är väldigt bra för mig. Jag har anpassat mig snabbt på en kort tid.

Du har Djurdjic, Tankovic och Kacaniklic runt dig. Hur är samarbetet?

– Det rullar på bra, känner jag. Vi har bara spelat tre matcher men det kommer att bli bättre med tiden. Jag tycker att vi hittat varandra i de tre matcherna och en av styrkorna är att alla är kapabla att göra mål och skapa chanser, vilket är bra. Det är väldigt duktiga fotbollsspelare och vi kan nog få ut mycket mer av varandra.

Lånet sträcker sig till den 15 juli. Hur framtiden ser ut vet Kjartansson ännu inte, men han är fullt inställd på att prestera så länge han är här.

– Jag vill vinna matcher och göra många mål för Hammarby under tiden jag är här. Vi har inte lyckats vinna hittills och vi är desperata att börja vinna matcher igen. Hammarby ska vara i toppen av tabellen. Jag är optimistiskt och tror att vi kommer ligga i toppen till sommaren, säger anfallaren.

Han fortsätter:

– Vi har ett riktigt bra fotbollslag och spelar en attraktiv fotboll. Men vi har blivit straffade väldigt hårt i inledningen av säsongen, vanligtvis så kanske man inte straffas så pass hårt, och vi har haft lite otur även om jag inte gillar att prata om det. Vi kan vända på det här snabbt, det räcker med en seger så är vi tillbaka i racet igen.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hur var tiden i Ryssland?

– Den var inte bra. När jag värvades var jag Rostovs dyraste värvning men jag fick agera inhoppare och spelade till en början tio eller tjugo minuter. När jag kom till Rostov låg de tvåa i ligan och tränaren ville köra med samma startelva som han gjort hela säsongen. Jag fick bara hoppa in och mitt självförtroende blev bara sämre och sämre. Jag kunde inte påverka matcherna när jag bara fick spela en kvart, den ryska ligan är rätt tuff också. 

– Jag tycker att tränaren gjorde ett stort misstag när han använde mig på det sättet. Efter ett tag sa Rostov att jag inte passade in i spelsättet och då sa jag ”varför köpte ni mig då?”. Jag hade det verkligen bra i min förra klubb (Maccabi Tel Aviv) och jag fick inte en ärlig chans. Hade jag fått ett par matcher att anpassa mig till laget så hade det nog slutat på ett betydligt bättre sätt. Jag är en spelare som lutar mig mycket mot mitt självförtroende och att då bara spela ett par minuter funkar inte.

Hur stora chanser är det att du blir kvar i Hammarby hela säsongen?

– Det är svårt att säga. Jag vet inte riktigt om Rostov vill sälja mig mitt i säsongen. Rostov vill kanske ha tillbaka mig och ge mig chansen igen, jag vet inte. Det är svårt att säga, men man vet aldrig vad som händer i fotboll.