Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är förvånad – det ska inte gå till så här”

Publikvärdar instrueras att skärpa visiteringen i samband med idrottsevenemang i instruktionsvideo från Riksidrottsförbundet Foto: Riksidrottsförbundet
Publikvärdar instrueras att skärpa visiteringen i samband med idrottsevenemang i instruktionsvideo från Riksidrottsförbundet Foto: Riksidrottsförbundet
Mats Enquist.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs supportrar under matchen mellan IFK Göteborg och Elfsborg den 7 aprilFoto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN

De nya visitationskraven på allsvenska matcher väcker ilska bland fansen.

Nu höjer även Svensk Elitfotboll rösten och kräver att man ser över direktiven.

– Det har gått alldeles för fort med så pass stor fråga, säger generalsekreterare Mats Enquist.

Inför allsvenska säsongen 2019 gick Riksidrottsförbundet (RF) ut med nya direktiv för visitering på svenska idrottsevenemang.

Framför allt handlar det om hårdare vistering i syfte att hindra att pyroteknik används på idrottsarenor och i synnerhet allsvenska matcher.

I de nya riktlinjerna instrueras publikvärdar och visitatörer att säkerställa att ståplatsbesökare vidrörs på intima ställen som – exempelvis – mellan benen. En visitatör ska kontrollera kvinnliga besökare genom att bland annat ”glida med handryggen” intill den visiterades bröst.

– Det här är inte en rimlig väg att gå. Vad ska man säga till sina barn att det här är till för? Jag tror, och har sett det, att folk inte kommer att vilja ta med sina barn till ståplats längre. De är rädda för att det finns en risk att de kan bli tagna på brösten eller i skrevet, har MFF Supports ordförande Thelma Ernst sagt till Fotbollskanalen.

”Många upplever att det blir närgånget”

Svenska fotbollssupporterunionen har uppmanat RF och polisens rättsenhet att ändra sina regler och varnar för att åskådare kommer att känna sig kränkta av den nya visitationen. 

”Konflikt som kommer att drabba de publikvärdar som ska vidröra samtliga ståplatsbesökares mest intima kroppsdelar. Vi är därför också mycket oroliga för publikvärdarnas arbetsmiljö”, skriver de på sin hemsida.

I IFK Göteborgs hemmapremiär mot Elfsborg i söndags uppgav åskådare för Aftonbladet att de köat i över en timme för att komma in på matchen. Flera av dem missade stora delar av matchen.

De nya visiteringskraven har även tagit Svensk Elitfotboll (Sef) på sängen.

– Det har kommit som en rekommendation från RF. Det har skickats ut en film som har tolkats lite olika. Vissa har upplevt att det blir väldigt närgånget, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

Har det kommit tillräcklig med info?

– Jag tycker inte det. Inte till oss heller, ärligt talat. Det är principiellt oförankrat även om en del personer sett vissa delar av detta. Det har drivits av RF och nu av polisen i vissa tillståndsskrivningar, och så har det halkat in i fotbollen. Jag har begärt att vi tar upp det här på nästa säkerhetsgruppsmöte. Det har blivit en ”issue” och införts på ett sätt som jag inte gillar. Jag tycker vi måste prata ihop oss om vi ska införa en sådan här stor förändring. Jag vill prata med säkerhetsansvariga på klubbnivå och våra SLO:er och supporterrepresentanter. 

Sef:s kritik mot nya visitationskraven

Hur mycket information fick ni?

– Personligen ingen alls. Jag kände inte ens till det.

Är du förvånad?

– Ja, jag är förvånad. Vi har nu bestämt att vi ska ta upp det med säkerhetsgruppen. Det har gått alldeles för fort med en så pass stor fråga. Oavsett om det är korrekt att införa eller inte så ska det inte gå till på det här sättet.

– Det är en så pass komplex fråga är att det farligaste vi kan göra är att inplantera invasiva lösningar och då skapar det bara nya problem. Det finns all anledning att prata igenom det här en gång till. Min erfarenhet är att det finns så många sätt att smuggla in pyrotekniken för de som vill det, så detta är ingen patentlösning och det drabbar många.

Ser du problemen med integritetsaspekten i de här visitationerna?

– Absolut. Att utsätta flera tusentals personer för en ganska närgången visitation är kanske inte det smartaste. Det är väldigt många som aldrig varit i närheten av pyroteknik som blir utsatta. Om man ändå inte kommer åt pyrotekniken så utsätter vi många för en ytterst närgången granskning. Man ska inte behöva känna obehag för att gå på fotboll. Vi behöver ta ett rejält omtag.

Vad har du fått för signaler från klubbarna?

– Alla är nog överens om att tydliga visitationsregler inte behöver en nackdel. Men finns också en gräns för vad som är rimligt för vad en visitatör ska göra. Hur långt kan man gå? Vilket problem löser man och till vilket pris? Det är inte bara besökaren som blir utsatt för något som inte är så trevligt. Det är även visitatören som ska ta emot folk som blir förbannade och tänker polisanmäla. Vi har ett arbetsgivaransvar där.