Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är extremt nära att gråta”

Eric Ljunggren.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Niklas Strömstedt.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Eric Ljunggren intervjuas.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Det började med en argumenterande text för förändring strax innan jul – under måndagskvällen röstade 924 medlemmar fram Eric Ljunggren till ny ordförande för AIK Fotboll. 

Även artisten Niklas Strömstedt får ett förtroendeuppdrag under det kommande året.

– Jag är extremt nära att börja gråta nu, säger Ljunggren.

Det står därmed klart att den 39-årige före detta chefredaktören för Metro ersätter den tidigare ordföranden Per Bystedt, 52, vars mandatperiod alltså bara kom att löpa från december 2016 till nu. Bystedt önskade sin ersättare lycka till med det kommande arbetet och lämnade sedan Solnahallen till en stående ovation.

– Jag är lite skakad och extremt rörd. Senast jag grät i AIK-sammanhang i var i Göteborg 2009. Jag är extremt nära att börja gråta nu också. Jag är rörd. Det här är något mina barnbarns barn kommer att prata om. Det är inte att jag var redaktör för en bilaga. Det är det här. Den äran och pressen kommer jag att ha med mig under det här året, säger Ljunggren.

Fanns det något som avskräckte dig från att ställa upp?

– Känslomässigt är AIK min prioritet två efter min familj. Min familj kommer att få lida av det här. Jag kommer att få mindre tid till att koppla av och få lugn. Men det gick inte att säga nej. Jag hade familjeråd med svärfar och mamma och min fru och det finns en väldig massa anledningar att tacka nej. Ingen var tillräckligt stark för att säga nej till den största äran jag har varit med om i mitt liv.

Vilka ambitioner kommer att prägla din tid som ordförande?

– Min ambition är att AIK:s medlemmar ska komma till tals. Det är svårt att göra sin röst hörd när saker styrs av den ena falangen hit och dit. Vi i styrelsen är eniga om att vi ska lyssna på medlemmarna. Bland det första vi ska göra är att hitta ett sätt att kommunicera med medlemmar som gör att alla får komma till tals, oavsett om det är Lotta, 18 eller Gösta, 75. Sittplats eller framför tv:n.

Du pratade på scenen om att det var en seger för svensk fotboll. Kan du utveckla det?

– 51-procentsregeln är något som väldigt många inom svensk fotboll brinner för. Den har enorma styrkor, men den har också sina svagheter. Dåligt besökta årsmöten är en av svagheterna. Vi behöver i styrelsen titta på hur 51-procentsregeln kan stärkas inom AIK och hur nästa årsmöte ska bli ännu mer välbesökt. Var det 924 här i dag? Det är kanon men alldeles för få. Det är en minoritet av AIK:s medlemmar. Vi behöver öka antalet som kommer hit. Jag misstänker att resten av Sveriges föreningar känner samma sak. Det vore kul om vi kunde ligga i framkant där.

Politiker och artister till valberedningen

Ljunggrens kandidatur till ordförandeposten kommer efter att AIK-medlemmen och PR-konsulten Simon Strand för tolv dagar sedan presenterat ett styrelseförslag som utmanade den sittande valberedningens. Strands förslag innehöll även ett förslag på en alternativ valberedning, där bland andra artisten Niklas Strömstedt och den kristdemokratiska politikern Caroline Szyber nu kommer att ingå. 

– Jag pratade länge med Simon innan jag tog beslutet. Vi tre som ska ingå i valberedningen har en stor kontaktyta i näringslivet och, som i mitt fall, upplevelsebranschen. AIK betyder väldigt mycket för mig, jag spelade själv fotboll här. I mer än 50 år har jag varit på matcher. AIK inbjuder till så jävla mycket känslor. Tonen är ganska hård och skärpt ibland. Jag hoppas att vi nu, efter det här, att alla kan acceptera att det blir så här. Att det var det här vi ville, säger Strömstedt. 

– Jag tycker att vi behöver hitta nya sätt att tjäna pengar på, som kan gagna hela föreningen. Vi måste se till att AIK blir ett storlag inom 5-10 år och hitta nya vägar. Jag vill vara nära medlemmarna. Medlemmarna ska höra av sig till mig om de har förslag på folk som de tycker ska sitta i styrelsen. 

"Känns lite tomt"

När AIK höll årsmöte i december 2016 och valde Per Bystedt till ordförande närvarade 156 medlemmar. I Solnahallen infann sig under måndagskvällen alltså 924, en mångdubbling. Många av de som kom till lokalen aviserade sin intention att närvara efter att Simon Strands alternativa styrelseförslag presenterats. Mötet i sig både föranleddes och präglades av en debatt mellan olika åskådningar, dels om den nuvarande styrelsens arbete, men även den kommande.

Det var strax innan jul som Strand skrev en uppmärksammad och flitigt delad text om en rad förändringar som han önskade se inom AIK Fotboll. Texten, som gick under rubriken "God jul – och hur AIK Fotboll kan gå vidare", författades efter en höst då flera personer inom och runt AIK vittnat om en miljö där hot och trakasserier inom verksamheten tilläts förekomma. Den blev sedan underlag för det styrelseförslag som Strand under våren började sätta ihop – men först efter att ha samlat mandat hos över 500 medlemmar.

– Det känns lite tomt. Det här har upptagit all min tid och all huvudvärk under tolv dagar nu. Det känns skönt, jag är lättad och tror att det kommer att bli bra. Precis som Per Bystedt konstaterade i talarstolen är det inte världens enklaste jobb att vara ordförande här. Jag hoppas att styrelsen och den nya valberedningen får lite lugn och ro, att medlemmarna engagerar sig och försöker underlätta för deras arbete, säger han.

– Under de här dagarna är det klart att vi har utbytt hårda ord. Det finns anledningar till att jag vill byta folk i de här institutionerna. Jag vill återigen understryka att jag har oerhört respekt för de som lagt ned tid och engagemang i det de tror är bäst för AIK.

Du som initiativtagare har varit tydlig med att du vill se förändring. Vad är det som måste förändras i första hand?

– Jag tror att signalen vi sänder med det här mötet tas emot positivt av marknaden, av sponsorer och potentiella sponsorer. Vi är inte topp tre i Sverige på det, men det finns nog i själva verket många AIK:are på tunga positioner i näringslivet som i dag saknar koppling till verksamheten. Det har den nu valda styrelsen aviserat att man tänker jobba med.

– I modern tid har vi inte haft lika många på något årsmöte med AIK. Det är nytt rekord. Det är imponerande. Idag visar AIK upp, dels för oss själva, men även omvärlden, att vi kan verka i demokratisk anda. När vi gör det är vi störst, bäst och vackrast på det. Också. Det vill jag att vi fortsätter vara framöver också.

Någon formell roll inom den nya AIK-ledningen är dock inte aktuell för Simon Strand nu, men Eric Ljunggren tror att han inom kort engagerar sig mer.

– Vem som än leder AIK i framtiden: Det är oundvikligt att Simon involverar sig själv, säger han.