Isak Hien väljer mellan tre landslag: ”Lite av en kamp”

Isak Hien.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Isak Hien spelar sina sista matcher i Djurgårdströjan.

Samtidigt som ett besked om framtiden väntas fattas snart kan han också välja mellan tre landslag: Sverige, Ghana och Burkina Faso.

– Det blir lite av en kamp, säger han.

Isak Hien spelar sin bästa fotboll just nu. Mittbacken har växt fram till en försvarsbjässe i Djurgården och allt talar för att 23-åringen är såld vid månadsskiftet. Tidigare i veckan avslöjade SportExpressen att Hellas Verona presenterat ett bud på Blårändernas back.

Enligt uppgifter till SportExpressen ligger budet från Hellas Verona på 30 miljoner kronor plus ytterligare tolv miljoner kronor i bonusar. Samtidigt har även Torino lagt ett bud i samma storleksklass och även klubbar som Galatasaray och Cremonese har visat intresse.

Hien om framtiden

Efter Djurgårdens 3-0-seger mot APOEL medger backen att det varit tufft att hålla fokus, men att det täta spelschemat hjälpt honom.

– Det har varit tufft, det ska man inte hymla om. Man är mån om ryktena, det är rykten som kan förändra ditt liv och din familjs liv på lång sikt, säger han och fortsätter.

– Du spelar matcher under tiden och allt kan hända inom fotboll. Ena dagen är du hjälte och nästa dag kan man dra ett korsband. Jag har tänkt på att prestera.

Vad är senaste nytt?

– Som jag sa innan, det är tätt matchande, så jag vet inte riktigt. Det är Bosse Anderssons jobb och vi är överens om vad båda vill. Det kommer lösa sig. 

Är du trygg med Bosse?

– Jo, det är jag. Han är som han är, det är en legend! Man ska inte underskatta honom, han är cool och har ett lugn. Det har han haft sedan det första budet från Slavia Prag. Jag har litat på honom sedan jag kom till Djurgården och det har blivit bra. Det var som han sa, det kommer att komma bättre klubbar med bättre bud. Det blir bättre för alla helt enkelt.

Det låter som att det är Bosse som hjälper dig att hålla fokus?

– Jag och Bosse har inte snackat så mycket om det. Han skämtar när han pratar om det, det är svårt att veta när det är seriöst eller inte. Jag har en bra dialog med min agent som har skött allt bra. Jag har sagt till honom att vi ska diskutera vid vissa tillfällen och vissa tillfällen är inte rätt tid. Min agent har skött det skit bra och han har hållit mig utanför det mesta, sedan får jag den information jag behöver när tiden är rätt. Jag behöver inte ta del av varenda rykte, varenda klubb som är på matcher eller sådant. Vi har delat upp det bra.

Väljer mellan tre landslag

Utöver alla rykten om framtiden kan Isak Hien också representera tre landslag: Sverige, Ghana och Burkina Faso. Hiens pappa är född och uppvuxen i Ghana. Dessutom har backen redan haft ett första samtal med Burkina Fasos förbundskapten och om en dryg månad kan han också tvingas välja när Janne Andersson ska ta ut en landslagstrupp.

Hur aktuellt är det med Burkina Faso?

– Jag har inget pass men det går att lösa. Jag har haft ett telefonsamtal med Burkina Fasos landslagstränare, det är ett tufft beslut att välja landslag. Jag kan spela för Ghana också.

Hien tillägger:

– Det blir lite av en kamp. Jag har aldrig känt att jag väljer det landslaget som är först, det har jag aldrig känt, utan min tro har varit att jag ska komma så pass långt att jag tar mitt beslut själv. Mitt mål har aldrig varit att spela landslag mot varandra för att bli kallad. 

– Krigar man på får man förhoppningsvis det man förtjänar. Ett samtal med Burkina Fasos förbundskapten stressar inte upp mig. Min pappa är född och uppväxt i Ghana så jag kan spela för dem. Det är ett skitbra landslag. Men de har inte hört av sig, vi får se. Det har varit mycket med transferrykten nu.

Peter Wettergren satt på läktaren.

– (skratt) Mm, det är bra.

Vet du om du är på tapeten?

– Nej, jag vet faktiskt inte.

TV: Faltsetas: ”Kommer säkra kontraktet”