Interna mejlet avslöjar stödet efter skandalen

Aly Keita.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Martin Strömbergsson.
Foto: CARL SANDIN / © BILDBYRÅN
Stefan Johannesson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Domaren Martin Strömbergsson är avstängd tills vidare efter att Östersunds målvakt Aly Keita vittnat om rasism i samband med en allsvensk match i fjol.

Nu kan SportExpressen visa ett internt mejl som domarchefen Stefan Johannesson skickat ut till Sveriges elitdomare - där han uppmanar domarna att inte tala med media och att visa stöd för Strömbergsson.

”Jag backar Martin till hundra procent och förstår att det i detta fallet blev fel utan någon som helst tanke på rasism från Martins sida.”, skriver han i mejlet.

Det var i måndags som Östersunds målvakt och lagkapten Aly Keita valde att gå ut, i ÖFK-podden, och berätta om att han utsatts för rasism från en allsvensk domare i samband med en match mot Gif Sundsvall förra säsongen.

– Jag har fått höra neger och andra dåliga saker. Förra året fick jag höra från en domare att ”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, berättar Aly Keita i podden.

Den aktuella domaren, Martin Strömbergsson, förklarade för SportExpressen att det handlade om ett misslyckat skämt och att han bad om ursäkt direkt efter incidenten.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det. Så uppfattar jag att Keita också uppfattat det, säger Strömbergsson

Martin Strömbergsson är nu avstängd tills vidare i väntan på internutredning.

Domarbasens mejl till elitdomarna 

Efter att incidenten mellan Strömbergsson och Keita blivit känd skickade Johannesson ut ett mejl till Sveriges elitdomare. I mejlet uppmanar han domarna att inte tala med media och att sluta upp bakom Strömbergsson.

”Ni har säkert läst i tidningar om vad som har hänt. Jag vill bara med detta mail säga att ALLA känner Martin och vet vad han har för värderingar och vilken person han är. Jag backar Martin till hundra procent och förstår att det i detta fallet blev fel utan någon som helst tanke på rasism från Martins sida. Nu är det viktigt att vi ALLA ställer upp och visar support och medmänsklighet”, skriver Stefan Johannesson i mejlet.


Stefan Johannessons mejl

Hej.


Ni har säkert läst i tidningar idag om vad som har hänt. Jag vill bara med detta mail säga att vi ALLA känner Martin och vet vad han har för värderingar och vilken person han är. Jag backar Martin till hundra procent och förstår att det i detta fallet blev fel utan någon som helst tanke på rasism från Martins sida. Nu är det viktigt att vi ALLA ställer upp och visar support och medmänsklighet. Det är självklart jobbigt för Martin och vi kommer ALLT för att hjälpa och support på bästa sätt. Samtidigt vill jag att alla förstår allvaret i frågan.


Ingen uttalar sig i media uta hänvisar till mig. Jag kommer under morgondagen ha ett möte med ansvariga på SVFF. Vad som kommer ut där eller i dagarna som följer kommer ni bli informerade av. 


Martin kommer under tiden inte döma några matcher.


Visa nu vilken fin grupp vi är och att vi backar upp varandra när det är jobbigt.


Mvh, Stefan Johannesson


När SportExpressen talar med Stefan Johannesson för att fråga på vilket sätt han bett domarna att förhålla sig till det som framkommit i veckan svarar han:

– Domarna gör som de vill, det är ett fritt land. Vi har inga sådana direktiv att de inte ska prata med någon, om de inte vill prata. Alla får välja om de vill prata med folk. Jag har aldrig stoppa någon för att prata med någon, säger han och fortsätter.

– Det är upp till var och en att prata eller inte prata. Vi kan inte säga till någon: ”Du får inte prata”, så funkar det inte i Sverige. Sedan kan man säga att under en utredning så får man tänka på vad man säger. Men de är inte med i utredningen heller, säger han.

Domarbasens vädjan: Uttala er inte

Vi har fått se ett mejl som du skickat ut till Sveriges elitdomare och assisterande domare. Du har tidigare sagt att händelsen ska utredas, men i mejlet uttrycker du stöd för Martin Strömbergsson. Hur kan du redan vara så säker och uttrycka hundraprocentigt stöd för Martin?

– Vem har du fått mejlet av och vad är det för mejl du pratar om?

När SportExpressen tar upp mejlet som Johannesson skickat vill han inte kommentera det, och frågar ”vem som skickat det”. Sedan säger han:

– Skickar man det till en grupp så förväntar man sig att det stannar där men uppenbarligen så gör det inte det, säger domarchefen.

Du skriver i mejlet att andra domare inte får uttala sig i frågan. Varför får de inte göra det?

– Jag ber dem att inte uttala sig i frågan för den är under utredning så att det inte blir så att en säger så, så säger en annan så här och så vidare. Vi har samlat ihop det till Andreas Jansson som är kommunikationsansvarig, det är bäst att han pratar.

Är det lämpligt att du ställer dig bakom Martin Strömbergsson mitt under en internutredning?

– Jag tar inte någons parti.

Du skriver i mejlet att ”Jag backar Martin till hundra procent”.

– Ja, i att han inte är en rasist. Jag känner Martin och vet vad han står för. Alla vet vad som sagts. Jag backar inte det för fem öre. Det är du som tolkar det i i så fall. Du vet att jag har sagt i er tidning att hans uttalanden är oacceptabla och att det är förkastligt. Jag backar Martin bara som person givetvis. 

– Jag vet att han inte är en rasist och jag vet att han inte menar det på det sättet. Men jag vet att det inte kan tolkas på något annat sätt om man inte vet bakgrundsstoryn. Man får inte säga så helt enkelt, men jag backar bara Martin som person. Jag står så klart inte bakom orden han yttrat.

Förbundet ska prata med parterna 

Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette är ansvarig för internutredningen. Vidare berättar Hübinette att domarchefen Stefan Johannesson ”i högsta grad” är inblandad i utredningen kring Martin Strömbergsson.

– Stefan är som du säger domarchef och är i högsta grad inblandad i vår hantering av det här, så är det absolut. Nu i själva samtalen är jag huvudansvarig men sedan kommer Stefan vara med, absolut, säger han.

Vilka parter kommer du att prata med?

– Martin Strömbergsson och målvakten Aly Keita. Jag kommer också att prata med några fler som var med vid tillfället och fråga om de har uppgifter att lämna. Det kan handla om funktionärer eller om det finns någon inom klubben som har uppgifter. Där är vi inte än exakt vilka man behöver prata med.