Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ingen anspänning, då blir det ganska tråkigt”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Två avgörande omgångar står för dörren i allsvenskan när Djurgården har allt i egna händer.

Då medger serieledarna att det finns en viss press på dem. 

– Det är klart att det är mycket på spel, säger Kevin Walker.

I matchen mot IFK Göteborg såg en seger långt ifrån kassaskåpssäker ut, men 1-0 senare hade Djurgården återtagit förstaplatsen i allsvenskan och står nu inför två helt avgörande matcher. 

Minst fyra poäng och det blir SM-guld. 

– Det var otroligt sköna poäng. I det här skedet som vi är behöver man att bollen studsar vår väg och vi har gjort oss förtjänta av det under säsongen. Vi är inte hundra procent nöjda med prestationen men det kan man inte bry sig mindre om just nu, tre otroligt viktiga poäng, säger Kevin Walker. 

Hur känner ni er mentalt inför de utmaningar som väntar för att kunna ta SM-guldet? 

– Jag tycker att det är en fantastisk möjlighet för oss och otroligt inspirerande och kul. Det är klart det är mycket som står på spel men vi vet att vi är ett bra fotbollslag. 

Hur är det att vara i ett sådant här läge? Tar man in något av pressen utifrån eller är man bara i ”sin bubbla”?

– Bubblor är roliga, och ganska fina att vara i. I och med att det är det här man vill och jobbar efter så kan man inte gå runt och vara ängslig inför det när man väl står där. 

– Vi har en bra mix i truppen av erfarna spelare, yngre spelare och vi alla bidrar på olika plan i det mentala. Jag tycker inte att man har märkt av någon skillnad nu kontra matcherna på våren.

Lagerlöf: ”Man vill ha anspänning”

Även Thomas Lagerlöf är inne på att det är mycket som står på spel, och att det är två viktiga matcher som truppen står inför.

– Det går inte att neka till att det är mycket på spel i de sista matcherna, men det är en anspänning som är positiv. Vi pratar om det. Alla vet att det är viktiga poäng, men alla vill ha den anspänningen, säger tränaren.

Många idrottspsykologer pratar om att det är viktigt för spelare att prestera med oroskänslor eller prestationsångest.

– Ja men så är det ju. Man vill ha lite anspänning. Det är som om man har en skada. Om du har fått en smäll på vaden, då kan du prestera ändå även om det gör lite ont. Ett skavsår. Det gör ont, man har ofta ont i fotboll. Det går att prestera samtidigt. Det är likadant om man är lite stressad eller nervös. Har man ingen anspänning blir det ganska tråkigt.

Ni blev inte oroliga av att ni såg tendenser till nervositet mot Göteborg?

– Nej, det är människor och det händer saker i matcher. Saker tar olika vägar. Vi får leva med det. Det var snarare starkt att få med oss poäng i en sådan match. Det finns andra lag i den här serien som har varit väldigt bra på att ta poäng fast de kanske inte spelar så speciellt flärdfullt. Så det finns något att ta med sig där. Men över tid ökar våra chanser att ta poäng om vi spelar bra också.