Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan i Norge efter Veton Berishas flytt till Molde

Veton Berishas tid i Hammarby blev kortvarig.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Berisha visar upp nya tröjan i Molde.

Hammarby har sålt Veton Berisha till Molde för en jättesumma.

Flytten väcker nu starka känslor – i Norge.

– Han har uppfört sig som ett rövhål, säger Vikings supportergruppsordförande Roar Åkerlund till NRK.

Veton Berisha blev inte långvarig i Hammarby, men gav rejäl ekonomisk utväxling under det halvår han var i klubben.

Han värvades från Viking Stavanger för runt 17 miljoner kronor förra sommaren, och har nu sålts till norska Molde för mer än det dubbla. Enligt uppgifter till Expressen får Hammarby runt 34 miljoner kronor i en fast övergångssumma, och därtill kan bonusar på 5-6 miljoner konor tillkomma.

– Det var ju inte tänkt att Veton skulle vara en så kort tid i Hammarby i och med hans långa avtal, men med Moldes intresse och spelarens vilja samt att vi känner att vi kan göra Hammarby bättre valde vi att gå med på affären, sa Hammarbys sportchef Jesper Jansson efter försäljningen.

Hårda kritiken i Norge: ”Blir illamående”

I Norge är tonläget desto högre.

Supportrar till Berishas tidigare klubb Viking ser nämligen inte mellan fingrarna på att han nu återvänder ett år senare till en direkt rival.

– Han visar än en gång fingret till alla klubbar han har spelat för. Han gör sig impopulär igen och det är grunden till att vi är många som hoppas han blir en flopp, säger Roar Åkerlund, ordförande för Vikings supportergrupp Vikinghordene, till NRK.

Den profilerade Viking-supportern, riksdagsledamoten Mimir Kristjanson, stämmer in i den hårda kritiken. Han säger att han ”blir illamående”.

– Viking-fansen har unnat honom att gå utomlands två gånger, men när han kommer tillbaka till Norge en andra gång efter att ha sagt att Viking är klubben i hans hjärta, så blir det lite våldsamt. Vi kan leva med spelare som kommer och går, men han har dragit det till det extrema, säger Kristjanson som tillhör Rødt-partiet.

Experten: ”Han förstår kritiken”

NRK:s fotbollsexpert Kristoffer Løkberg uttrycker förståelse för Viking-fansens känslor.

Och han tror att Veton Berisha också gör det.

– Jag tror att han förstår kritiken själv. Han vet att det är fördelar och nackdelar med alla klubbyten i karriären. Han får ta sina beslut baserat på det som är viktigt för honom, så får han svara varför själv, säger experten.

Den norska kanalen har varit i kontakt med Berisha som dock inte vill kommentera kritiken mot honom.

När övergången blev bekräftad på tisdagen förklarade Berisha:

– Först och främst handlar det om intresset som Molde och Erling (Moe, tränaren) visat för att jag ska spela här. Och så är det ju en toppklubb i Norge som kämpar om titlar och spel i Europa.


LÄS MER: Expressen sänder över 60 försäsongsmatcher i svensk fotboll – här är schemat