Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IFK Norrköping bygger om – med danskar

Glen Riddersholm bygger långsiktigt i IFK Norrköping.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

SAN PEDRO DEL PINATAR. IFK Norrköping håller på att bli en mindre dansk koloni. 

Samtidigt satsar klubben på unga, säljbara spelare och bygger på sikt. 

– Det är lite min grej, att se potentialen och utveckla dem till toppspelare, säger tränaren Glen Riddersholm, 50. 

Streama IFK Norrköpings matcher från lägret i Spanien med Premium Max 

På kort tid har IFK Norrköping tagit in tre danska spelare: rutinerade ”tian” Vito Hammersöy-Mistrati, 30, från Cluj (kontrakt över 2025), vänsterbacken Marcus Baggesen, 19, från Silkeborg (2026) och så har mittfältaren/anfallaren Victor Lind, 19, lånats in från Midtjylland över hela säsongen. 

– Folk säger ”åh, ett lån, bara ett år och vad fan”, men det säger lite om verkligheten i IFK Norrköping just nu, säger Glen Riddersholm om sin landsman när Expressen träffar honom efter en träning i San Pedro del Pinatar i Spanien. 

Sedan 2021 finns Marco Lund, 26, i laget och efter Riddersholms intåg i klubben i augusti i fjol efter att Rikard Norling fått sparken representerar totalt fem danskar IFK Norrköping. 

– De är inte här för att de är danskar, det vill jag väldigt gärna säga. Det finns ju en historia bakom varje övergång. Och vi har inte ekonomin som krävs för att ta hit enbart etablerade spelare, vi måste hitta lösningar. Jag kände exempelvis till Marcus Baggesen bra, men det var det inte många i Danmark som gjorde. Vi har fått in spelare med bra kvalitet och det är jag väldigt nöjd med, säger Glen Riddersholm, som coachar oerhört aktivt och högljutt när laget tränar. 

Om Victor Lind säger han: 

– En ung, hungrig kille som kommer från jättebra miljö. Han har extrema kvaliteter och det ser man här nere i Spanien. 

”Det som är vårt jobb”

IFK Norrköping har som uttalad ambition att föryngra truppen och få in spelare som på sikt kan säljas för att förbättra ekonomin. Förutom de unga danskarna har klubben inför 2023 exempelvis förstärkt med ghananerna Kojo Peprah Oppong, 18, och Stephen Bolma, 18, samt göteborgaren Elvis Lindkvist, 20, som närmast kommer från Inter i Italien. 

– När jag kom hit i augusti hade vi inte många säljbara spelare. Vi har många bra spelare, men inte många säljbara. Så därför ser vi över truppens struktur och vi tittar långsiktigt, jag tror att det kommer att ta tre transferfönster innan vi är där vi vill vara. Det är verkligheten tyvärr, men omvänt ger det oss också möjligheten att bygga upp ett fundament för framtiden, och det är det som är vårt jobb, fortsätter Glen Riddersholm. 

Vito Hammersöy-Mistrati spås bli en nyckelspelare för Norrköping.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

På minuskontot finns tunga namn som Jonathan Levi, 27, (Puskas Academia) och Linus Wahlqvist, 26, (MKS Pogoń Szcecin). Därför gläds Glen Riddersholm åt att ha fått in 30-årige Vito Hammersöy-Mistrati som spelat länge på hög nivå och som omgående kan leverera. 

– Vito etablerade sig som en extremt stor profil i Randers men också i hela Superligan. Han passar perfekt i rollen och är bra på att komma in i boxen och göra mål och assist, han är klok och bra i presspelet. Dessutom är han en extremt bra kille som sprider positiv energi omkring sig och det kanske kan ge laget någon extra procent, säger 50-åringen. 

Glen Riddersholm berättar att han ”lever och andas” av att se spelare bli bättre och att det ger honom mycket glädje i vardagen. 

– Jag vill se dem utvecklas individuellt både på och utanför planen – för då kommer också laget att bli bättre. Det är därför jag är här i Norrköping, det är det jag brinner för. 

Emil Holm gör succé i Italien.
Foto: MAURIZIO BORSARI/AFLO/SHUTTERSTO / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

En kille som tagit stora kliv under Riddersholms ledning är Emil Holm, 22. Högerbacken gick på 20 månader från att bara bänkad i IFK Göteborg till att vara helt given i Serie A-laget Spezia och få debutera i landslaget. Mellansteget i danska Sönderjyske där nuvarande Norrköpingstränaren var huvudansvarig gjorde honom gott. 

Emil Holm har tidigare lyft fram Riddersholms betydelse. 

– Han trodde verkligen på mig och gav mig chansen. Utan honom tror jag inte att det hade gått så fort. Vi har fortfarande kontakt. Jag hade honom bara fyra månader innan han fick sparken, men det kändes som att jag hade honom i två-tre år. Han gav mig utskällningar också när man var lite slarvig. Han är en karaktär, mycket känslorna utåt. Men jag gillar sådana coacher. Man får verkligen veta när man gör något bra och man får verkligen veta när man gör något dåligt, sa 22-åringen i en intervju med Expressen.  

Förvånas inte över Emil Holm

Riddersholm skiner upp när Emil Holms namn kommer på tal och han är inte förvånad över svenskens explosionsartade utveckling i Sönderjyske och Italien. 

– Nej, det är jag inte om jag ska vara ärlig, det var därför jag tog honom till Danmark. Det är lite min grej, att se potentialen och utveckla dem till att bli toppspelare. Jag var jättenöjd med Emil, en jättebra kille. Han har en extrem karaktär och mentalitet. Talang är en förutsättning för att spela i till exempel allsvenskan, men talang räcker inte för att gå utomlands och spela i landslaget. Då måste du ha mentaliteten och det är jättefå spelare som har vad som krävs för att slå igenom internationellt. 

Rasmus Lauritsen imponerade stort i IFK Norrköping innan han såldes till Dinamo Zagreb.
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Ett fel som många klubbar gör är att enbart gå på talang när de rekryterar spelare, enligt IFK Norrköpings coach. Det finns fler dimensioner att ta hänsyn till. 

– Se på Rasmus Lauritsen (som slog igenom i IFK Norrköping för ett par år sedan) som var i Zagreb som nu går till Bröndby. En okej talang, men hans mentalitet har gett honom en fantastisk karriär. Det är där talangutvecklingen måste vara bättre. Det handlar inte bara om att hitta spelare som har en bra förstatouch och kan slå en bra passning. Och där är Emil Holm ett lysande exempel. 

Streama IFK Norrköpings matcher från lägret