Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”I många stycken har Hammarby gått om oss”

Daniel Kristoffersson: "Det lär hända en del i AIK i vår"
”Jag har en nykter inställning till det här”, säger Rikard Norling om kraven inför årets säsong.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Norling tycker att Hammarby sprungit om AIK på vissa plan.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I fjol slutade AIK fyra och året innan blev det SM-guld. Under 2020 bygger klubben om men förväntas samtidigt att vinna.

För SportExpressen berättar Rikard Norling om årets lagbygge, kravställningen i år och hur han ser på toppkampen i allsvenskan.

– I många stycken tycker jag att Hammarby har gått om oss, säger Norling.

Det är lite av ett nytt AIK som ska ta form under 2020. Under de inledande veckorna på försäsongen har laget tränat hårt för att sätta en ny spelfilosofi.

Tanken är att laget ska bli mer offensivt till den här säsongen. 

Hur ser Rikard Norling på processen som klubben inlett och klarar man av att konkurrera på flera fronter i år? AIK:s huvudtränare ser det inte som realistiskt.

– Jag tror inte att vi har de förutsättningarna egentligen att på samma sätt som vi kanske inför 2018 hade spänt musklerna och gjort en all-in satsning, det har vi inte gjort nu. Men lik förbannat så förväntas man vinna i alla fall. Jag har en nykter inställning till det här och är fullt medveten om att, oavsett att förutsättningarna inte är detsamma, och att vi inleder med ett nytt sätt att agera på planen så är det ingen som vill höra något annat än att tränaren tror på att man kan vinna. Det är det viktigaste.

Att ni slutade fyra i fjol, upplever du att det ställer än högre krav på er i år?

– Nej, jag kan inte säga det. Det har varit stenhårt så länge jag har varit i AIK. Jag har varit i Malmö FF också och där var det likadant. För mig är det ett naturligt tillstånd, utan det hade jag inte varit lika bra.

Norling: ”Hammarby har gått om oss”

Hur ser du på toppkampen om SM-guldet i år?

– Det är svårt att säga. Vi börjar om lite grann och vi har en budget som påverkas av resultat. Vi går inte till Europa, där lever vi och vi kommer göra allt vi kan för att vinna så mycket som möjligt. Jag upplever att Malmö FF inte blir svagare, snarare tvärtom. Det enda där är väl hur stor inverkan Markus Rosenbergs sorti kommer innebära för dem. Djurgården gör ett jättefint fjolår och överraskar, de har trots allt fått behålla väldigt många av sina spelare vilket jag tror kommer visa sig vara en styrkefördel.

Norling fortsätter:

– Hammarby har seglat upp som en verklig konkurrent till AIK, inte bara i tabellen, utan också i träningsförutsättningar, slagkraftighet i ungdomsverksamhet och i organisationen. I många stycken tycker jag att Hammarby har gått om oss, de är absolut en allvarlig toppkonkurrent, inte bara 2020 utan på längre sikt. De är väldigt framgångsrika, de har en träningsanläggning som är väldigt bra. Sedan har de mycket duktigt folk i organisationen som driver på.

Hur ser du på truppen inför 2020?

– Jag förhåller mig till den trupp som Björn (Wesström) formerar. Jag behöver göra individerna bättre för att vi ska uppnå våra resultat, det upplever jag.

Norling ser värvningen av Ebenezer Ofori som särskilt positiv.

– Det är en förstärkning helt klart. Samtidigt ska det levereras och det man har gjort tidigare, när man står där ute och ska spela en match, så kommer man inte riktigt kunna leva på det, säger han.

Vad har du fått för bild av Erick Otieno och Yasir Asani?

– De har en del att lära för att komma upp i nivå. Det är en sak att spela, som Otieno har gjort nu, i division ett och två. Men vi får se om han klarar av allsvenskan, det lär visa sig med tiden. Det som är positivt är att han spelat på en hög nivå med landslaget vilket vi värderar högt.

Vidare väljer Norling att hylla de unga spelarna som tränat och spelat matcher med A-laget på försäsongen.

– Robin Tihi är intressant. Tom (Strannegård) ska opereras och är borta i år i princip, möjligtvis att han är tillbaka på hösten. Eric (Kahl) tror vi på sikt och konkurrensen är öppen i och med att Otieno är så pass oprövad som han ändå är. Att sätta den pressen på Kahl är väl inte rättvist, säger tränaren.

Kan någon etablera sig i år?

– Jag tror att Tom Strannegård skulle kunnat ha gjort det, men han har andra problem nu.

Norling om Ylätupa: ”Hoppas ska ta steg”

Är det någon spelare du tror kan få en nytändning i nya spelsättet?

– Det måste bli så om vi ska få upp kvalitén på resultat. Saku (Ylätupa) är en som jag tror och hoppas ska ta steg. Det är helt enkelt så att han måste göra det. Vi får se hur Yasir svarar upp och jag hoppas att Felix (Michel) tar steg, om han gör det så petar han bort tre otroligt bra spelare i Sebastian Larsson, Enoch Kofi Adu och Ebenezer Ofori.

När AIK ska lägga grunden för ett nytt spelsätt spelar de rutinerade spelarna en nyckelroll, enligt Rikard Norling.

– Man tänker på Henok naturligtvis, han är otroligt intelligent men sedan har du också Sebastian (Larsson) som jag upplever har lyft ytterligare i nivå i sitt sätt att påverka precis allting. Han var sjuk i några dagar här efter matchen och det var som Mattis sa när Skalle-Per hade gått bort att ”han fattas mig”. Det kändes verkligen att han fattades den här gruppen när han var borta. Hans positiva påverkan på den här gruppen är väldigt, väldigt stor.