Beslutet: Han döms till tre års fängelse

Kindberg höll presskonferens efter domen
FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg anländer till Ångermanlands Tingsrätt i Härnösand tidigare i höstas.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Tingsrätten har fattat sitt beslut: Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till fängelse i tre år.

Rätten anser att han bland annat har gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

De två medåtalade döms till något lindrigare fängelsestraff – samtidigt ska ett enormt skadestånd betalas.

Klockan elva på tisdagsförmiddagen meddelade Ångermanlands tingsrätt att Daniel Kindberg, tidigare ordförande för Östersunds FK, döms till fängelse i tre år för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Daniel Kindberg frikänns samtidigt från tre åtalspunkter som gäller trolöshet mot huvudman och medhjälp till trolöshet mot huvudman vid andra tillfällen.

Östersunds FK:s tidigare ordförande meddelas näringsförbud i fem år.

I domen redogörs kontakten mellan Daniel Kindberg och anställda på Östersunds FK när ekonomin började kärva våren 2015. De anställda oroade sig för skatteskulder och ”obehagliga samtal” från Skatteverket.

”Han frågade om Daniel Kindberg hade någon idé hur de skulle göra så att inte vi målvakter hamnar i klistret. Daniel Kindberg svarade ”Ja, vi fixar det!”, står det i domen.

ÖFK:s förre ordförande får fängelsestraff för ekonomisk brottslighet

Massiva miljonskadeståndet

Den andra medåtalade döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grova bokföringsbrott till fängelse två år och sex månader. En tredje person döms för bland annat grov trolöshet mot huvudman till fängelse två år.

De tre männen ska dessutom betala ett skadestånd på nio miljoner kronor till Östersundshem och 1,5 miljoner till ett annat företag. Utöver det ska Daniel Kindberg och en annan av de åtalade betala nästan tre miljoner i skadestånd till ett företag.

Klubbens svar: ”Rör inte oss”

Niclas Lidström är pressansvarig för Östersunds FK.

– Vi kommer inte uttala oss om domen mot Daniel Kindberg, säger han.

Kindberg har ändå varit i klubben länge, varför vill ni inte berätta vad ni tycker om domen?

– Den delen rör inte oss. Den delen rör inte ÖFK, det som rör ÖFK och det vi kommer kommentera i dag är det som rör Driftaren AB. Det andra rör Daniel Kindberg, säger Niclas Lidström.

Ni tycker inte att det rör klubben att en person som varit ordförande länge blir dömd till tre års fängelse?

– Jag vill som sagt var inte kommentera det, det får du fråga honom om. Jag kommenterar bara Driftaren AB och den dom som ligger mot oss.

Driftaren AB är klubbens tidigare driftbolag, som nu fått en företagsbot på 500 000 kronor.

”Ska få tillbaka skattebetalarnas pengar”

I en intervju med Östersunds-Posten säger kommunalrådet Bosse Svensson (C) att man förväntar sig att domen blir överklagad.

– Men framför allt är reaktionen att rättssamhället stöder ungefär den uppfattning som vi har haft om vad som har hänt. På det viset är det ett steg i rätt riktning, säger han till tidningen.

– Vi har ju yrkat skadestånd för att få tillbaka skattebetalarnas pengar som gått förlorade och nu har vi fått rättsligt stöd för det i en första distans. Det känns rätt och bra.

Detta har hänt:

Klubben bildas

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.


Kindberg ny ordförande

Daniel Kindberg blir ordförande för Östersund 2010. 2011 anställs den brittiske tränaren Graham Potter. Han leder klubben till superettan 2012 och vidare till fotbollsallsvenskan 2015.


Bokcirklar och nattvandringar

ÖFK väcker uppmärksamhet när klubbens spelare engagerar sig även utanför planen. Spelarna deltar i bokcirklar och nattvandringar, dansar balett och genomför olika konstnärliga projekt.


Europa League-succ

2017 vinner ÖFK Svenska cupen, vilket leder till kval till Europa League där klubben gör succé. I kvalet till gruppspelet slår man det turkiska storlaget Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok. Väl där presterar ÖFK över all förväntan och tar poäng mot lag som Athletico Bilbao och Hertha Berlin. I slutspelet blir dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt och klubben slås ut med siffrorna 2–4 över två matcher, trots en avslutande 2–1-seger i London.


Kindberg anhålls

I april 2018 genomför Ekobrottsmyndigheten en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Daniel Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstår och har dessutom stärkts under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.


Potter lämnar

I juni 2018 lämnar tränaren Graham Potter Östersund för att jobba för Swansea, då hemmahörande i den engelska andraligan. Östersund slutar sexa i allsvenskan. 2019 går det desto tyngre, laget slutar på en tolfte plats.


Åtal väcks

Måndagen den 10 december 2018 väcker åklagare Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.


Fotbollförbundet anmäler Kindberg

I februari 2019 väljer Svenska fotbollförbundets licensnämnd att anmäla Daniel Kindberg och klubben till disciplinnämnden. Senare läggs anmälan dock ner på grund av preskriptionstiden.


Rättegång mot Kindberg

Rättegången mot Kindberg planeras först att hållas i april 2019, men skjuts sedan fram på obestämd tid. Den 5 september inleds så den 13 dagar långa rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Härnösands tingsrätt.

Samtidigt går det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blöder ekonomiskt och har under hösten arbetat för att undvika konkurs.


Nekar till brott

Den 1 oktober avslutas rättegången.

Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse samt sju års näringsförbud för Daniel Kindberg. För den så kallade Peabmannen yrkar åklagaren på tre års fängelse och för transportföretagaren från Sollefteå yrkas fyra års fängelse, sju års näringsförbud samt en företagsbot på fyra miljoner kronor.

De tre ska också tillsammans betala tillbaka 15 miljoner kronor till de drabbade företagen Östersundshem och Fältjägaren 7.

Alla tre åtalade nekar till brott.


Dom faller

Den femte november döms Kindberg i tingsrätten till tre års fängelse.


Källa: TT

Förre ÖFK-ordföranden riskerar fängelse – åtalas för grovt ekobrott