Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllar sina talanger inför MFF-matchen

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Derbysegern har gett AIK tro och självförtroende. Inför kvartsfinalen i svenska cupen mot MFF väljer Rikard Norling att lyfta fram de unga spelarna. 

Enligt Norling är det de unga som gjort skillnaden.

– Det här är något unikt som vi ser, säger han.

AIK andas framtidstro efter en viktig derbyseger mot Hammarby i söndags. Det har gett laget viktig arbetsro i veckan inför kvartsfinalen mot Malmö FF i svenska cupen.

– Det är alltid lättare när du vinner, det ger per automatik en arbetsro och man kan fokusera sig på matchplan, laguttagningar och träningsinriktningar i stället för att tänka på allt ifrån att stötta och pusha sårade individer i spelartruppen till att hantera media och kanske även besvikna supportrar, säger Rikard Norling.

”Det är unikt det vi ser”

Men det gäller att behålla fötterna på jorden, enligt AIK-tränaren.

– Jag tror det är fortsatt klokt om vi ligger lågt. Vi hade en låg profil innan säsongen och det som jag tycker gör att vi kan brösta upp oss lite det är att de unga spelarna har lyft kvalitén på det som kommer ut i startelvan. Hade de inte gjort det så bra hade vi nog inte tagit så många poäng som vi gjort faktiskt. 

– Jag tror det är jäkligt viktigt att konstatera att det är de unga som gjort skillnaden, men att de ska göra det över 30 matcher, vi alla hoppas på det, men att ha det som en grundförutsättning för att göra toppresultaten är dessvärre inget vi kan räkna med. Men vi kan hoppas på det.

Hur imponerad är du över sättet som de unga tar för sig?

– Jag tror att det är tre spelare som kommer att spela på en hög nivå över lång tid. Det är väl ganska unikt i sig. Att bara ge en 17-åring chansen och att det ska se ut så här, det är bara larvigt att tro. Det här något unikt som vi ser, att tre stycken så pass unga 17, 18-åringar har gjort det så pass bra nu, sedan om de fortsätter att göra det, det är jag försiktig med att förutsätta. Jag tror det är viktigt att förstå det här, inte att det kommer upp tre Alexander Isak samtidigt, men det är väldigt ovanligt att det är tre stycken som är så pass duktiga ändå.

Vad har du för analys av MFF efter säsongsinledningen?

– Jag tycker väldigt mycket om att se företeelsen Malmö FF. Det är otroligt många duktiga spelare i en fin skrud himmelsblått och fortsatt stort självförtroende och tro på egen förmåga, både i svansföring samt val av spelsätt. Malmö fortsätter att imponera på mig.

Norling hyllar Rosenberg

Vart tycker du att MFF står med en ny tränare och livet efter Markus Rosenberg?

– Jag tror att man ska konstatera att Markus Rosenberg i svensk fotboll är ett svårslaget kapitel, från det att han kom hem till Malmö och inte på egen hand, men har otroligt stor del i den framgång som sen kom med inte bara titlar i Sverige utan det faktum att de går till Champions League. Jag vet inte hur många av de viktiga, avgörande situationer som har sist stöt från honom. 

– Jag vet att de inte förutsätter att någon ska kunna axla det, för det är inte möjligt att göra det, så det gäller för MFF att hitta den nya identiteten och det jag kan läsa av det är att man insett det och försökt vara aktiva och tydliga runt i kring spelsättet och att satsa på unga spelare från sin akademi som nog får anses vara den bästa i Sverige. De gör ett försök, men det är inte lätt liksom. De har en utan allsvenskans bästa fotbollsspelare, kanske den bästa allsvenska spelaren hos sig över en lång period, och nu är han inte med. Det är klart att det är en skillnad.

Kan vi räkna med många förändringar i startelvan mot MFF?

– Jag tror att vi ska väva in fyra matcher i det här, det är en match mot Hammarby och en match mot IFK Göteborg som föregår och kommer efter de här två matcherna mot MFF. Det är på dessa fyra matcher det gäller att hitta rätt balans och kraft i truppen och ut i en startelva.

Vad betyder svenska cupen för er?

– Den är viktig förstås. Vi har väldigt mycket att vinna på att göra allt för att gå vidare.