Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hyllar nya upplägget: ”Plågade mig i fjol”

Foto: CRACCHIOLO/SHUTTERSTOCK / CRACCHIOLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

CAMPOAMOR. Han plågade sig igenom konstgräspassen i fjol. 

Men i år ser upplägget helt annorlunda ut för IFK Göteborgs lagkapten. 

– Förhoppningsvis har man kunnat spara lite slitage, säger Marcus Berg, 36, som kan vara aktuell för match redan på måndag 


Streama IFK Göteborgs matcher från lägret i Spanien med Premium Max.  

Tidigare i veckan gjorde anfallaren sitt första ordentliga fotbollspass på konstgräs för året, flera veckor efter lagkamraterna. Förklaringen är hans återkommande ryggproblem som periodvis ställde till det i allsvenskan i fjol. 

– Det kändes helt okej, men inget wow. Jag fick ingen jättereaktion på det. Man håller väl igen i vissa situationer, säger han. 

I stället för kollektiv träning har Marcus Berg ett specialupplägg med eget träningsschema. Tanken är att successivt öka belastningen och spela mer och mer fotboll ju närmare tävlingssäsongen kommer. Och den är bara drygt två veckor bort (Utsikten i cupen 20 februari). 

Under fredagen genomförde IFK Göteborg sin första fotbollsträning i Campoamor i Spanien. Marcus Berg deltog i alla övningar förutom matchspel. Hans kropp mår mycket bättre av gräs kontra konstgräs. 

– Det är helt annat. Inbromsningar och riktningsförändringar, det är jätteskillnad. Jag är glad och positiv. Jag spelar hellre på lera än konstgräs. Och planen här är bättre än i Marbella i fjol tycker jag. 

Under lördagen ska han träna fullt ut och eventuellt kan det blir lite speltid mot Tromsö i Albir på måndag. 

– Vi har inte pratat om det, men vill vill man ju alltid. Det är jättefrustrerande att inte vara med fullt, men man måste vara smart. Cupen kommer snart och det är klart att man vill ha några minuter innan det, sedan blir det en annan grej med konstgräs och minusgrader. Vi får ta allt eftersom, säger Berg och fortsätter: 

– En träning kan man ofta ta sig igenom med smärta, men det är just dagen efter ordentlig träning som förhoppningen är att det ska vara positivt. Men det är ingen stress. 

”Plågade mig igenom varje pass”

I fjol var 36-åringen med på i stort sett varenda träning på konstgräs. Något som satte sina spår. 

– Egentligen plågade jag mig bara igenom varje pass, det tror jag inte gav någon jättepositiv effekt om jag ska vara ärlig. Förhoppningsvis faller det här väl ut och man har kunnat spara lite slitage. Nu har jag haft ett eget upplägg och det har fungerat bra. 

Han berättar att han ligger bra till konditionsmässigt tack vare cyklande i gymmet och löpning i spåret och att den biten inte oroar. 

– Det är mer småspel, riktningsförändringar, duellspel, att man har med- och motspelare runt sig, det är väl de grejerna man vill vara med på. Man är lite vilsen på första passet men det kommer tillbaka väldigt snabbt. 

Går det att säga var ni står nu jämfört med i fjol? 

– Det känns positivt tycker jag. Det har varit stor omsättning i truppen, men det är bra killar som kommit in som spelat på bra nivå och som vet vad det handlar om. Träningarna har sett bra ut. Vi har ökat i intensitet, inte bara i spelet utan även träningsmängden, så jag hoppas att det faller väl ut. Jag tycker på riktigt att det ser bra ut.