Hult och Holmén är hemma igen: ”Man har längtat tillbaka hit”

Sebastian Holmén och Niklas Hult.
Foto: HENRIK JANSSON
Sebastian Holmén.
Foto: HENRIK JANSSON
Niklas Hult.
Foto: HENRIK JANSSON
Duon blickar ut över sin nygamla hemmaarena.
Foto: HENRIK JANSSON

Premium: BORÅS. Efter sex respektive åtta år utomlands är Sebastian Holmén, 30, och Niklas Hult, 32, nu tillbaka i Elfsborg. 

Det fanns erbjudanden från utländska klubbar. Men Elfsborg lockade mest och glädjen för att vara hemma igen delar de båda.

– Sedan dagen man lämnade har det varit någon typ av dröm att en dag komma tillbaka igen, säger Hult.

Samtidigt är Elfsborg inne i en tuff period med sju raka matcher utan vinst.

– Det känns som att oron kring det här har byggts upp utanför omklädningsrummet, säger Holmén.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Hemvändarduon är tillbaka på Borås Arena igen.
Foto: HENRIK JANSSON

Niklas Hult kom till Elfsborg från IFK Värnamo inför säsongen 2009 och gjorde under debutsäsongen nio allsvenska matcher.

Året därefter kom genombrottet och han växte därefter fram till en nyckelspelare för laget som vann allsvenskan 2012.

2014 lämnade Hult för den franska klubben Nice. Sedan dess har det blivit spel för Panathinaikos, AEK Aten och senast en tvåårig sejour i den tyska klubben Hannover. Men nu är han alltså tillbaka i Borås.

–Vi har trivts väldigt bra utomlands. Samtidigt har man sedan dagen man lämnade Elfsborg haft någon typ av dröm att en dag komma tillbaka igen, säger han.

Sebastian Holmén fanns också med i den trupp som vann SM-guld 2012. Men till skillnad från Hult hade den två år yngre mittbacken inte fått sitt genombrott då.

Det skulle i stället komma 2013. Därefter blev det totalt 111 tävlingsmatcher för Elfsborg innan han i februari 2016 lämnade för spel i den ryska klubben Dynamo Moskva.

2019 lämnade han Moskva för Willem II innan han förra sommaren skrev på för den turkiska klubben Caykur Rizespor. Men när laget åkte ur högstaligan bröts kontraktet.

– Jag hade en klausul med Rizespor som sa att jag kunde bryta kontraktet om vi åkte ur. Det utnyttjade jag så fort det blev klart att vi åkte ut, säger han.

Det var inte alls aktuellt att stanna?

– Nej, det var det inte. Så det var ett ganska enkelt beslut att fatta.

Fanns andra erbjudanden

Nu är Holmén, likt Hult, tillbaka där allt började. Någonting han är väldigt glad över.

– Det känns jättebra att vara tillbaka. Framför allt glädje, men också en lättnad över att äntligen få komma hem igen, säger Holmén.

På vilket sätt är du lättad?

– Man var ute i ganska många år och har längtat tillbaka. Även om man trivts utomlands har jag längtat hem i alla dessa år.

Fanns det andra erbjudanden som lockade?

– Nej. Då hade jag inte suttit här. Vi hade väl i vårt huvud att vi ville stanna ute i något år till. Inte många år, men kanske ett eller två år, säger Holmén och fortsätter:

– Men för att göra det hade vi ganska höga krav. Vi har två barn också så det började närma sig att flytta hem oavsett. Om vi skulle stannat ute behövde det vara antingen väldigt bra pengar som inte går att tacka nej till eller ett ställe man verkligen velat bo på med familjen. Några såna alternativ fanns det inte.

Hult instämmer med sin nygamla lagkamrat kring en fortsättning utomlands.

– Som ”Basse” säger – det skulle behöva vara något väldigt bra om vi skulle stanna kvar utomlands. Man kände också att man verkligen ville komma hem till Elfsborg, säger 32-åringen.

Kunde du ha stannat i Hannover?

– Ja, det hade jag. Det fanns ett erbjudande från klubben om att stanna kvar. 

Niklas Hult har inte helt stängt dörren till landslaget än.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Holmén i träningsmatch med landslaget mot Danmark i november 2020.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Så dum är jag inte”

I mars meddelade Holmén att han hade valt att stänga dörren till vidare spel i landslaget. Han debuterade i A-landslaget 2015 och totalt blev det sex landskamper för 30-åringen.

– Ett beslut som växte fram under ganska lång tid. Jag har två barn som sagt och utomlands är man borta en hel del. Att då åka i väg tio dagar med landslaget ibland tar bort ännu mer tid från min familj, säger han och fortsätter:

– Jag kände att personligen skulle jag må bättre och kunna fokusera bättre på min fotboll om jag inte åkte i väg på de samlingarna. Det är möjligt att det hade varit annorlunda om jag hade spelat mer. Men oftast var jag en som blev inkallad för att sitta på bänken.

Ångrade du dig under mittbackskrisen tidigare i somras?

– Nej. När jag väl tog beslutet var det slutgiltigt. Jag kanske hade haft några fler landskamper på kontot, men det är ingenting jag grämer mig över.

För Hults del har det blivit åtta A-landskamper, den senaste kom i juni 2018. Han delar många av Holméns tankar kring situationen kring fortsatt spel i landslaget.

– Det var ett tag sedan man var med. Likt ”Basse” har jag aldrig varit riktigt ordinarie i gruppen utan har blivit inkallad när någon är skadad eller liknande. Fokuset ligger inte där. Nu är det bara fokus på Elfsborg, säger han.

Men dörren är inte helt stängd?

– Nej, nej. Så klart inte. Så dum är jag inte, säger han och skrattar högt.

”Vi har trivts väldigt bra utomlands. Samtidigt har man sedan dagen man lämnade Elfsborg haft någon typ av dröm att en dag komma tillbaka igen.”
Foto: HENRIK JANSSON
”Det gäller att ta hand om de gamla kropparna,” säger Holmén innan han kliver in till gymmet.
Foto: HENRIK JANSSON

”Kommer vända det här”

Efter dialoger med Elfsborg presenterades hemvändarduon för klubben den 15 juli. Sedan dess har de kastats in i en intensiv period med tätt matchande.

– Det har varit mycket med europaspel och allsvenska matcher däremellan. Men det har också varit bra, så man kommer in i det, säger Holmén.

– Det har nästan varit mer matcher än träningar sen vi kom hem ”Basse”, säger Hult och skrattar.

Samtidigt är klubben inne i en något svagare trend just nu. De åkte ur kvalspelet till Conference League mot Molde och har inte vunnit en allsvensk match sedan matchen mot Varberg den 27 juni.

– Jag tror inte man ska överanalysera det där. Vi vet alla vad vi ska göra och jag tycker ändå vi gör det bra. Men inte i 90 minuter och det är där problemen varit den senaste tiden.  Men vi har en stark tro på det vi gör. Vi kommer bara köra på och jag tror det kommer vända, det är känslan.

Holmén lägger till:

– Det känns som oron kring det här byggts upp utanför omklädningsrummet. Vi alla tror stenhårt på det vi gör och jag är inte orolig. Vi kommer vända på det här.

Trots att det gått åtta respektive sex år sedan Hult och Holmén senaste spelade för Elfsborg menar båda två att det inte är mycket som förändrats i klubben.

Niklas Hult har startat två allsvenska matcher sedan återkomsten.
Foto: HENRIK JANSSON
”Min målsättning är att vara en av de bättre mittbackarna i allsvenskan.”
Foto: HENRIK JANSSON

”Som att komma hem”

– Det är inte så mycket som skiljer sig egentligen. Visst, det är ny tränare med ett annat träningsupplägg. Lite annorlunda sorts träning kanske. Men annars tycker jag att det fortfarande är den här familjära känslan som alltid varit här. Den hoppas jag kommer leva vidare för jag tror det är en viktig del att spelare som oss som varit utomlands vill komma tillbaka, säger Holmén.

Hult instämmer nickande och är något kortare i sitt svar.

– Det känns som att komma hem, så enkelt är det.

Duon är också tydlig med att de inte vänder hemåt för att slappna av och trappa ner. Fokus är på att vara med och bidra så mycket som möjligt.

– Till en början komma i så bra form som möjligt, man är inte riktigt där än. Därifrån försöka göra det jag är bra på och bidra så mycket som möjligt till att vi vinner de matcher vi ska vinna, säger Hult och fortsätter:

– Men först och främst ska vi vinna så matcher som möjligt och klättra i tabellen.

Holmén är inne på samma spår som Hult. Men han har också en tydligare ambition för sig själv.

– Vi ska klättra. Det finns ingen som är nöjd med var vi ligger i tabellen. Målet är att komma upp i tabellen, vinna fler matcher och ta mer poäng. Sen, som jag sa när jag kom hem – min målsättning är att vara en av de bättre mittbackarna i allsvenskan.

Evin Ahmad i tvist med produktionsbolag – stoppade film

Premium: ”Snabba cash”-Evin Ahmad stäms • Bevisen: Messenger-meddelanden

Stort test av pesto – bara en sort får ett högt betyg

Premium: • 10 sorter • En vinnare • Två bottennapp: ”Parfymerat”

Elisabeth, 75, dog efter bombdådet i Göteborg

Premium: Var på besök för att hjälpa sin kusin: ”Väldigt tomt" • Ett år sedan explosionen