Hosam Aiesh och Mikael Stahre om stormötet med Hammarby

Hosam Aiesh kom till IFK Göteborg 2019.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hosam Aiesh och Mikael Stahre.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Foto: CRACCHIOLO/SHUTTERSTOCK / CRACCHIOLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Tre raka vinster och tätkänning i tabellen.

Det är ett IFK Göteborg i medvind som tar emot Hammarby inför ett fullsatt Gamla Ullevi under måndagskvällen.

– Det känns underbart att få ge tillbaka till den blåvita publiken med en sån här match, säger Blåvitts tränare Mikael Stahre.

– Det har aldrig gått så här bra sedan jag kom hit, säger Hosam Aiesh.

Att IFK Göteborg är en klubb i harmoni för stunden är påtagligt. Efter en stormig vårsäsong har laget klättrat i den allsvenska tabellen efter uppehållet – och har nu häng på topplaceringarna. 

Härnäst väntar ett stekhett toppmöte med Hammarby under måndagskvällen. En match som har varit slutsåld i närmare en vecka innan matchstart.

– Riktigt kul. Den känslan som är nu när vi ligger där vi ligger – Göteborg andas fotboll, säger Hosam Aiesh, 27.

”Vi är tillräckligt bra för det”

När IFK Göteborg mötte Hammarby på bortaplan i början av juli åkte laget på en tung 3–0-förlust. En match som inte påverkar ingången till måndagens möte, enligt Aiesh.

– Det blir två helt olika matcher. Uppe på Tele 2 är det konstgräs, och även om jag gillar konstgräs blir det en helt annorlunda match nu på Gamla Ullevi när vi får spela på vårat gräs inför vår publik, säger han och fortsätter:

– Det gäller att gå ut och pressa dem och fortsätta med det vi har gjort bra, och kanske upp en nivå till, så tror jag att det kommer gå bra.

Hosam Aiesh och Hammarbys Nahir Besara.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De senaste tre matcherna har inneburit tre segrar för IFK Göteborg. Samtidigt har motståndarna varit ett krisande Norrköping två gånger samt bottenlaget Varberg. Nu väntar en ny utmaning i form av ett topplag.

Blir detta det första testet för ”nya IFK Göteborg”?

– Ja, jag tror det, säger Hosam Aiesh.

– Det är de här lagen vi vill mäta oss mot och Bajen är med där uppe. Jag tycker att vi hör hemma där, men samtidigt måste vi visa det på planen också.

Hur ser du på att kunna hänga med i toppen resten av säsongen?

– Det har varit vår ambition i år, det är IFK Göteborgs ambition varje år egentligen att vara med där uppe, och nu känns det som att vi har fått till rätt mycket.

– Ser man på allsvenskan i år så är den rätt speciell. Alla lag kan ta poäng. Det finns ett antal klubbar som är bra och kan vara där uppe, och jag ser oss bland dem.

För att det ska bli verklighet menar Aiesh att det bland annat är ett fortsatt hårt jobb som gäller – samtidigt som de inte får glömma bort vad de har gjort bra tidigare under säsongen.

– Att vara defensivt kompakta och jobba för varandra, rätt simpla grejer men samtidigt vinner du poäng på det också. Sen det vi har gjort nu på slutet när vi har försökt styra matcherna lite mer med boll. Kan vi addera det tror jag att det kan bli en väldigt bra helhet.

– Det är rätt många matcher kvar och vi vill hänga med där uppe. Vi är tillräckligt bra för att göra det.

Blåvitts tränare Mikael Stahre.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Stahre: ”Där man som klubb vill hamna”

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre är mer än nöjd med lagets utveckling under säsongen.

– Vi har jobbat stenhårt under en längre period med upp- och nedgångar där det gäller att hålla riktningen. Jag tycker att vi har visat det och det känns underbart att få ge tillbaka till den blåvita publiken med en sån här match, säger han.

– Det är där som man som klubb vill hamna. Att man har en attraktiv produkt med attraktiva matcher, att det är det som bygger klubben framåt. Det är underbart.

Mikael Stahre är försiktig med att kalla Blåvitts möte med Hammarby för ett större test än någon annan match.

– Varje allsvensk match har sitt ansikte och sin utmaning. Nu möter vi ett bra individuellt skickligt lag och ett väldigt stabilt lag, så det är klart att det blir en tuff match. Det är en tuff hemmamatch för oss och det är inte en helt lätt bortamatch för Hammarby.

Vad blir viktigt för er mot Hammarby?

– Givetvis måste vi försöka bibehålla det som vi har gjort bra de sista matcherna. Sen är det alltid en matchplan utefter vilka man möter. Nu ökar vi också på konkurrenssituationen så då gäller det att träffa rätt i laguttagningen och så där också.