”Hört lite om intresse – då vill jag titta på det”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Tio mål i allsvenskan och målskytt tre matcher i rad. 

Aron Johannsson upplever sin bästa tid i Hammarby för tillfället. Nu berättar anfallaren om målformen, framtidsplanerna och MLS-ryktena.

– Om det finns en möjlighet som är mycket bättre än Hammarby så vill jag titta på det, säger 29-åringen.

Aron Johannsson, 29, har hittat tillbaka till fotbollsglädjen. Den amerikanske anfallaren har spelat regelbundet den sista tiden och så här långt är han Hammarbys bästa målskytt med sina 13 mål i år, varav tio i allsvenskan.

För första gången på länge tillåter han sig själv att njuta.

– Det är min bästa tid i Hammarby utan tvekan. Det är inte bara för att jag gör mål utan också för att det är första gången jag spelar kontinuerligt utan skador. Jag har spelat tio eller tolv matcher på raken nu, det är otroligt skönt. När jag kom till Hammarby förra säsongen kände jag mig bra men jag åkte alltid på någon skada eller känning. 

– Jag var aldrig i matchform och det var samma i år. Säsongen började bra i svenska cupen och kroppen kändes stark men så kom corona och jag blev lite skadad när allsvenskan började. Nu har jag kommit i gång, spelar alla matcher och gör det bra.

”Vi har höjt vår nivå avsevärt”

Aron Johannsson pustar ut samtidigt som han ler och skakar lite på huvudet.

– Det är en lättnad att jag kan spela matcher. Det har alltid varit problemet de sista åren. Jag har aldrig spelat tio matcher i rad, oftast har det tagit stopp efter tre eller fyra, sedan kommer en liten skada. Nu är jag där och det är den absolut bästa känslan. Jag spelar tre matcher i veckan nu utan att ha problem, säger anfallaren.

Hammarbys offensiva pjäser verkar ha prickat formen i ett direkt avgörande skede av säsongen. Kampen om Europaplatserna är inne på upploppet och är som tuffast nu.

På de fyra senaste matcherna i allsvenskan har Aron Johannsson, Alexander Kacaniklic, Gustav Ludwigson och Abdul Khalili tillsammans producerat 15 poäng.

– Vi kom aldrig i rytm i början av säsongen. Men nu känns det som att vi har hittat en bra formation och att vi lärt känna varandra. Alla spelar bra tillsammans, säger Johannsson som gjort mål i tre raka matcher.

– De sista matcherna, eller månaden, har vi höjt vår nivå avsevärt. Vi spelar bara bra nu och självförtroendet sitter. Nu är vi mer konsekventa än vad vi var i början av säsongen och det är enklare att skapa målchanser.

Vad säger du om framtiden? Jag har läst rykten om MLS.

– Jag har faktiskt också läst om det. Men jag vet inte vad som händer efter säsongen.

Blev du förvånad när du läste om ryktena?

– Nej, jag har hört många rykten. Men det är en skillnad på rykten och ett konkret intresse. För mig är det inte samma sak. Jag fokuserar bara på att spela bra för Hammarby just nu så får vi se vad som händer efter säsongen.

”Då vill jag titta på det”

Har du hört något från andra klubbar?

– Jag har hört lite om intresse från andra länder men det är inte något jag tänker på.

Har du ett till utlandsäventyr i dig?

– Ja, självklart. Om det finns en möjlighet som är mycket bättre än Hammarby så vill jag titta på det. Men just nu fokuserar jag bara på att avsluta säsongen bra och förhoppningsvis ta en Europaplats.

Vad säger du om MLS som liga?

– Det står att jag ska göra comeback i MLS men jag har aldrig spelat i MLS tidigare så det är svårt att göra en comeback när man aldrig varit där (skratt). Jag har alltid sagt att det är en intressant liga för mig och att jag ska spela där vid en viss tidpunkt i min karriär. Jag vet inte om det blir nu eller om det blir om ett till två år. Det får vi se.