Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hoppar nu av miljon- projektet: ”Chockad”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ELIN NERPIN

Daniel Kindberg och hockeyikonen Markus Näslund hade storslagna planer ihop.

Nu drar sig ÖFK:s ordförande, som är misstänkt för grovt bedrägeri, ur jätteprojektet i Åre.

– Jag blev chockad när jag läste om misstankarna, säger Markus Näslund.

Det har nu gått en vecka sen Daniel Kindberg anhölls, misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Sen dess har Kindberg, som är ordförande för den allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK, sagt upp sig från sitt ordinarie arbete som vd för det kommunala bostadsbolaget Östersundshem – och tagit en paus från sitt uppdrag i ÖFK.

Nu står det klart att han också avbryter samarbetet med den forne NHL-ikonen Markus Näslund. Tillsammans har de båda planerat för en "helt ny stadsdel" i Åre. Kindberg och Näslund köpte projektet av den norske skidikonen Björn Dählie för tre år sen och målet har hela tiden varit att få till drygt 7 000 bäddar i 1 400 enheter, fördelat över 106 hektar.

Förhoppningen: Att en del ska vara klart till alpina VM i Åre 2019.

– Vi behåller summorna för oss själva, jag och Daniel. Det är ett ganska framtungt projekt som innebär att det krävs insatser tidigt; innan vi börjar få in pengar på försäljning, sa Näslund till Östersunds-Posten i somras.

Kindberg hoppar av jätteprojektet med Näslund

Enligt uppgifter till tidningen ska Kindberg och Näslund tillsammans ha ägt 85 procent av projektet, medan fjällresort-jätten Skistar har ägt de resterande 15. Men nu har Daniel Kindberg alltså meddelat Markus Näslund att han hoppar av.

– Han kontaktade mig och meddelade att han inte vill att någon skugga ska falla över projektet, eller över mig, och att han därför hoppar av, säger Markus Näslund.

Och fortsätter:

– Det är så klart tråkigt, för vi har haft en jättebra relation. Han har inte bara varit en bra affärspartner under de här åren, han har också varit en bra vän. 

Hur reagerade du när nyheten om misstankarna kom?

Den första reaktionen var chock. Jag satt faktiskt i ett möte när telefonen började ringa väldigt mycket och sms:en trillade in. Då förstod jag väl att det var nåt som var fel. Det fick ju såna proportioner medialt också, det var en konstig känsla.

Näslund: "Kindberg en jättebra vän"

Hur ser du på misstankarna mot honom?

– Jag är egentligen inte intresserad av detaljerna i fallet just nu. Jag kan bara basera min bild av Daniel på det som jag har upplevt med honom och där har han varit en jättebra affärskompanjon och vän. 

Som det ser ut just nu äger Markus Näslund, enligt ÖP:s uppgifter, 85 procent av projektet. Det är dock oklart om han kommer att sälja Kindbergs tidigare del.

– Det är jättesvårt att säga hur vi kommer påverkas av det här. Jag ska så klart försöka göra det bästa av situationen. Och jag är ju inte ensam, med tanke på att Skistar har en väldigt stor kunskap om såna här saker. Men vi tappar ju mycket av hans erfarenhet (Kindbergs) och kontaktnät. Han tillförde mycket, säger Markus Näslund.