Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon är den enda kvinnliga tränaren i herrallsvenskan

Maria Busk Madland.
Foto: Degerfors IF / Degerfors IF

DEGERFORS. De herrallsvenska tränarteamen består av över 80 personer. 

Alla är män – förutom Maria Busk Madland.


Se Degerfors träningsmatch mot AFC Eskilstuna på fredag 15.50 med Premium Max – skaffa konto här. 

I mars 2019 skrev Fotbollskanalen en artikel om Johanna Almgren, då assisterande tränare i Östersunds FK. Artikeln berörde hennes spelarkarriär. De 44 A-landskamperna, de tio säsongerna i Kopparbergs/Göteborg FC och de sex knäoperationerna.

Framförallt handlade artikeln dock om Johanna Almgrens unika ledarposition i den tidens fotbolls-Sverige. ”Det finns 48 personer som ingår i de allsvensk lagens tränarteam”, gick det att läsa i artikeln. ”47 är män och en är kvinna”.

Johanna Almgren.

– Det är ledsamt, sa hon då.

– Det är ledsamt, skulle hon nog säga även nu.

Fyra år senare har nämligen ingenting förändrats. 

En kvinnlig tränare i allsvenskan

I januari 2023 består de herrallsvenska lagens tränarteam av omkring 80 personer (huvudtränare, assisterande tränare, målvaktstränare, fystränare). En är kvinna.

Hon heter inte Johanna Almgren, 38-åringen är i dag assisterande förbundskapten för damernas U23-landslag. Istället Maria Busk Madland. 46-åringen presenterades som Degerfors IF:s nya målvaktstränare i mitten av december. Patrik Werner, sportchef, var med och rekryterade henne.

– Vi har inte anställt henne för att hon är tjej, vi har anställt henne för att hon är en duktig målvaktstränare. Sedan är det så klart en fördel att få in tjejer i verksamheten. Och det måste finnas någon mer än en hela Fotbollssverige som kan göra det här jobbet lika bra som en kille, säger han.

Du tycker att det är konstigt att det bara finns en kvinnlig tränare i herrallsvenskan?

– Lite. Det borde finnas fler kompetenta tjejer inom det yrket också. Det handlar väl om att klubbarna får öppna blicken litegrann och titta vad som finns. 

Patrik Werner, sportchef i Degerfors IF.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Maria Busk Madland tillägger:

– Det är svårt att sätta ord på vad det beror på. Det finns säkert flera orsaker till det. Oavsett tror jag att vi framför allt behöver få in fler kvinnor i tränarutbildningen.

Läs Mer: Se Degerfors möte med AFC Eskilstuna på lördag kl 16:00 med Expressen Premium Max.

20 kvinnor har ansökt till utbildningen 

Där har det faktiskt börjat hända saker. Nyligen meddelade till exempel Svenska fotbollförbundet att 210 kvinnor har ansökt om att få gå tränarutbildningen Uefa-B under 2023. För två år sedan var det endast en kvinna som gick utbildningen.

– Jag märker av att det är fler kvinnor som vill bli tränare. Och inom Svenska fotbollförbundet tycker jag att det är en bra mix i det F17-landslaget som jag är med i, säger Maria Busk Madland.

Trots det: Tycker du att det borde finnas fler kvinnliga tränare i de herrallsvenska klubbarna redan nu?

– Förhoppningen är ju att man utgår ifrån kompetens. Jag tror inte att någon av oss vill ha ett uppdrag bara för att man är av ett visst kön. Det går ju åt andra hållet också. Men jag tror alltid på en mix. Det är rätt fascinerande, i de två senast matcherna har vi suttit vi tre kvinnor på bänken …

Förutom Maria Busk Madland: Mot IFK Göteborg, Natalie Morgenstern (fysioterapeut) och Inger Karlsson (massör). Mot Skövde AIK, Olivia Weslien (fysioterapeut) och Inger Karlsson (massör).

– … Så, det är en ganska bra mix!

Och en bild av framtiden? Säg, 2027? Kanske, kanske inte.

Vad gäller nutiden så har Maria Busk Madland fullt upp med att drilla Jonas Olsson och Sondre Rossbach, Degerfors IF:s nya målvaktspar. Hon lovordar dem. Pratar om deras skicklighet i anfallsspelet och styrka i närkampsspelet. Hon berättar också att båda två har pappor som är målvaktstränare. Mikael ”Mille” Olsson i Hammarby IF, Einar Rossbach i Arendal Fotball.

– Väldigt skickliga målvaktstränare dessutom! Och de kommer även från riktigt bra målvaktsträning innan. Det blir en utmaning att axla det.

Varför tackade du ja när Degerfors IF hörde av sig?

– Jag kände att det här är ett uppdrag som lockar i en förening som ligger mig varmt om hjärtat. Det är även lärorikt och spännande att få vara på en så här hög nivå.

Spelade med Qbik i damallsvenskan

Maria Busk Madland kommer senast från en roll som målvaktstränare i elitettan-klubben Mallbackens IF Sunne. Utöver det har hon tidigare bland annat jobbat som målvaktstränare i FBK Karlstad och Karlstad BK – samt själv stått i mål för Qbik när de spelade damallsvensk fotboll för en sisådär 20 år sedan.

– Jag fick speltid trots att jag är lite kort i rocken. Jag brukar skoja och säga att om det hade funnits någon annan så hade hon fått spela, säger hon skrattar.

Hur lång är du?

– 1,64. 

Det är lite kort för att vara målvakt.

– Men vi hade faktiskt en målvakt i Mallbacken som är 1,68 och gjorde det jättebra. Men det är klart att det är en fördel att vara längre, alla dagar i veckan. Det var lite min akilleshäl.

Hur är du som tränare då?

– Utöver mina målvaktskunskaper hoppas och tror jag att jag kan bidra med mitt ledarskap och mitt engagemang framför allt.

Hur mycket har Johanna Almgren inspirerat dig i din resa – och i beslutet att ge dig in i herrfotbollen?

– Det är klart att hon blir en förebild i det här sammanhanget. Hon gjorde ett fantastiskt jobb i Östersund också. Hon är grym!

Hur ser du själv på att vara en förebild för andra?

Noteras här ska att Maria Busk Madland inte bara är den enda kvinnliga tränaren i herrallsvenskan just nu utan, med största sannolikhet, också den första kvinnliga målvaktstränaren – någonsin.

– Det kan man ju alltid hoppas på att bli. Det är en bonus i så fall.

FAKTA: KVINNOR I HERRALLSVENSKAN

TRÄNARSTABERNA

Degerfors IF: Maria Busk Madland (målvaktstränare)


LEDARSTABERNA

BK Häcken: Karin Schröder (ansvarig fysioterapeut), Hanna Saadi (prestationsrådgivare)

Degerfors IF: Natalie Morgenstern (fysioterapeut), Olivia Weslien (fysioterapeut), Inger Karlsson (massör)

Hammarby IF: Atena Gerontidou (team manager)

IF Elfsborg: Matilda Lundblad (medicinskt ansvarig/läkare), Tania Nilsson (sjukgymnast)

Kalmar FF: Ida Wiberg (fysioterapeut)

Malmö FF: Amanda Lahti (läkare)

Mjällby AIF: Amanda Nilsson (fysioterapeut)