"Högmo hade svårt att göra sig förstådd"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Han höjs till skyarna och Djurgården vill behålla sin tränare till varje pris. Men förre Tromsöspelaren och nuvarande AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos har också en annan bild av Per-Mathias Högmo.

- Högmo hade svårt att göra sig själv förstådd och lämnade över ansvaret till sina assisterande tränare, säger Stamatopoulos

Norrmannen Per-Mathias Högmo har tagit Djurgården från en jumboplats till säker allsvensk mark inför det heta derbyt mot AIK i morgon kväll och klubben gör nu allt för att förmå Högmo att stanna.

Kenny Stamatopoulos - som hade Högmo som tränare i Tromsö en kortare period - är inte vara överraskad av tränarens framgångar. Men ger även en annan bild av sin förre boss.

- Jag ser honom som en väldigt bra fotbollsmanager. Han tar rätt beslut och plockar in rätt spelare för klubben. Men som tränare ser jag inte honom som någon som är "hands on". Det var hans assisterande tränare som skötte alla träningar, säger Stamatopoulos.

- Varje gång han själv skulle ta över så blev det aldrig något flyt. Han hade svårt att göra sig själv förstådd inför spelarna, kunde inte uttrycka sig riktigt. Men när de assisterande tränarna fick ansvaret så flöt allt på mycket bra.

"Inte något konstigt"

Djurgårdens kapten Andreas Johansson försvarar sin tränare.

- När han väl håller i träningarna så är han väldigt bra. Det är de assisterande coacherna som är mer aktiva under träningarna och leder dem. Han är mer passiv där. Men det är inte något konstigt. Så ser det ut nästan överallt i Europa. Managern är många gånger mer passiv eller inte med på träningarna alls.

Stamatopoulos ger sin bild av Högmo som matchcoach.

- Taktiskt så var han väldigt smart. Han tog rätt beslut. Men jag minns honom inte som någon motivationstalare. Det var kanske hans engelska. Eftersom vi hade en assisterande coach från England så försökte Högmo tala engelska, men det kom nog inte ut som han ville, säger Stamatopoulos, som tror att AIK vinner derbyt.

- Det är helt upp till oss. Men det är liv eller död som gäller, vi måste lämna precis allt vi har ute på planen.

Efter förlusten mot Göteborg - ser du fortfarande en möjlighet att vinna guld?

- Ja, det gör jag. Det här är inte Premier League eller Spanien där man vet att Manchester United, Chelsea eller Barcelona kommer vinna sina återstående matcher. Det här är Sverige och alla lag ta poäng av varandra. Här kan allt hända.