Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemmalaget som delar Eskilstuna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På lördagen har AFC Eskilstuna hemmapremiär i allsvenskan.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Mikael Danielsson på Tunavallen.
GAMLA HJÄLTAR 1. IK City ligger näst sist i martontabellen. Vanna bara en match under sin allsvenska säsong 1325/26.
GAMLA HJÄLTAR 2. IFK Eskilstuna har hela 14 säsonger i högsta serien. Har till och med blivit svenska mästare en gång (1921) innan allsvenskan fanns.

ESKILSTUNA. Klubben är en nykomling i fotbolls­allsvenskan och en nykomling i sin nya hemstad.

Så känslorna för AFC Eskilstuna är delade.

Somliga jublar, andra rasar.

Få är oberörda.

Vilket är lite typiskt Eskilstuna.

Dom andra har varit bättre i väldigt många år och för första gången sedan 60-talet är Eskilstunna tillbaka i samtiden och inte längre någon spökstad när det gäller herrfotboll.

När det gäller herrfotboll har det inte funnits mycket att skryta över sedan IFK Eskilstuna åkte ur dåvarande division 1 norra 1992 och sedan dess har Sverige 15:e största stad inte ens haft något herrlag i landets näst högsta division.

Genom värvningen av AFC från Solna har plötsligt Eskilstuna en plats i solen igen.

Dags för nya hjältar

Äntligen finns det mer att prata om än Kennet Anderssons succé och revolvergest från VM 1994, Andreas Alms hårdhet som spelare i City, Mikael Danielssons väg från Eskilstuna till åtta säsonger i allsvenskan eller Sebastian Larssons tuffhet att lämna Eskilstuna för pojklag i Arsenal och efterföljande succé i Premier League.

Eller min personliga favorit när någon skrattat elakt åt herrfotbollen i Eskilstuna:

– Kents trummis Markus Mustonen gjorde som pojklagsspelare faktiskt ett hattrick på Magnus Hedman...

Senaste åren har Eskilstuna United trots allt visat att fotbollen håller hög klass i stan och fjol var United bästa publiklaget i damallsvenskan med ett hemma­snitt på över 1 800 åskådare per match.

AFC Eskilstuna har också visat rätt attityd i en tuff stad.

Anmälda till bussen: Tre

Klubbens försökte ordna supportresa till säsongens första bortamatch i Sundsvall, men tvingade ställa in efter att bara tre supportrar anmälde sig.

Men vad tusan: När Kent hette Jones & Giftet blev de nobbade skivkontrakt.

Det gäller att inte ge upp.

– Jag vet att en del garvar åt att det inte blev någon supporterresa. Men jag gillar att klubben försökte. Det är svårt för de flesta lag att få med sig många fans till en seriepremiär i Sundsvall, säger Mikael Danielsson, som växte upp inte långt ifrån Tunavallen och har ett förflutet som allsvensk spelare i Örebro och Trelleborg.

Han är väldigt glad över att Eskilstuna äntligen har ett herrlag i fotbollsallsvenskan.

– Jag förstår dem som inte gillar det och tycker att AFC är köpelag och plast och fusk. Jag respekterar den åsikten. Men jag tycker det är väldig härligt att få se allsvensk herrfotboll hemma i Eskilstuna för första gången i mitt liv. Jag älskar det, säger han när vi sitter på Tunavallens läktare och pratar gamla fotbollsminnen från staden där vi växte upp och gamla Tunavallen som låg på exakt samma plats och hade en klassisk träläktare och hemmalaget IFK Eskils­tuna med profiler som Kennet Andersson och Bo ”Bobban” Andersson, som även spelade

i högsta serien i handboll.

– Då var det allsvensk fotboll vi drömde om. Nu är det verklighet. Jag väljer att se det positiva, säger Micke.

Finns inga mellanlägen

Kent är ett band av sin stad. Eskilstuna är inte mellanmjök, här finns inga mellanlägen.

Det är älska eller hata. Inte bara supportar på andra platser i landet rasar över att staden Eskilstuna har värvat ett allsvenskt fotbollslag.

Förre sportkrönikören på tidningen Folket – Rolf Andersson – är en lokal sportprofil som talar sanning när han säger att ”det finns få som sett fler fotbollsmatcher här i Eskilstuna än jag har gjort genom åren” men som lovat att inte se enda match med AFC Eskilstuna på plats.

– Det är dålig moral av Eskils­tuna kommun att köpa en plats i allsvenskan. En stad ska förtjäna sin plats i högsta serien. Jag tror jag delar den känslan med många

i stan, säger han.

Rolf Andersson missar inga matcher med Eskilstuna United och oroas över att damerna ska få färre sponsorer och mindre kommunalt bidrag på grund av nykomlingen och han poängterar även att AFC dundrar in i en stad där såväl handbollslaget Guif som speedway­laget Smederna och stadens näst bästa fotbollslag, City i division två, som numera har ett samarbetsavtal med AFC, samtliga har haft stora ekonomiska problem genom åren.

– AFC får pengar av kommunen och sponsorer som jag tycker borde gå till riktiga Eskilstunalag, säger han.

Att fler är skeptiska till AFC bevisas också av att drömmarna om en fullsatt hemmapremiär förblir drömmar.

Förlorar publikmatchen

Det blir inte 7 500 åskådare på dagens match mot Örebro,

i bästa fall häften så många och bortalaget kommer med största sannolikhet vinna publikmatchen varje match den här säsongen.

Vilket Mikael Danielsson själv kommer hjälpa till med när Örebro kommer på besök, för då står han i bortaklacken tillsammans med Kubanerna.

– Ja, det blir en lite konstig start, haha. Men jag har stort ÖSK-hjärta sedan mina år som spelare i klubben.

Rolf Andersson kommer se matchen på tv.

– Jag älskar allsvenskan. Men att se AFC som hemmalag på Tunavallen skulle bara kännas fel, menar han.

Hoppas på kärlek

Mikael Danielsson hoppas både Örebro och AFC ska bli vinnare den här säsongen och att Eskilstuna ska bli förälskat

i sitt nya fotbollslag.

– På sikt behövs förstås spelare från Eskilstuna i laget. Många pratar om historia och det som varit. Men det skrivs ny historia också. Ibland måste man gå nya vägar. Det viktiga för AFC är öppenhet mot andra klubbar i stan, mot kommunen, mot fansen. Det spelar ingen roll om det kommer 1500 åskådare eller 6 000. Spelarna ska alltid ställa upp för sin publik och sin stad. Då skapas intresse och nya supportrar.

Han och Rolf Andersson är rörande överens: Eskilstuna United är perfekta förebilder.

– De är fantastiska på att vara ute på skolor, ålderdomshem och fotbolls­skolor. De är väldigt noga med att alltid ställa upp och vara med på bild och skriva autografer. Det är viktigt att publiken får lära känna sitt lag.