Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga spelet – bakom supertalangen Jack Lahne

Jack Lahne, AIK.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Jack Lahne.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Jack Lahne, 17, är en av svensk fotbolls hetaste spelare.

Efter att ha slagit igenom på allvar med Brommapojkarna under 2018 lämnade han Sverige för Frankrike och klubben Amiens i vintras – men återvände bara två månader senare för att spela i AIK.

I bakgrunden finns en omtumlande resa genom fotbollens transfermaskin.

SportExpressen berättar om spelet om supertalangen.

– Alltså, vi har ju inte vunnit VM…

Jack Lahne ler och höjer på ögonbrynen. Han tycker att frågorna om AIK:s seger mot Sirius och hans mål är på väg att spåra ur. Det är ett mål, herregud?

17-åringen befinner sig mitt i rampljuset. Han har startat och nätat i sin hemmadebut på Friends arena. Trots ett fåtal träningar och kort tid i klubben har AIK:s tränare Rikard Norling valt att använda honom i sin startelva när Sirius kommer på besök.

För Lahne själv är det ett nytt kapitel i en historia om en ung fotbollsspelare som färdas genom en oberäknelig industri i hög hastighet. Efter en kort lånesejour i Frankrike, utan möjligheter till A-lagsfotboll, har han tagit sig igenom 90 minuter för första gången på ett tag. Han har blivit brutalt kapad av Robert Åhman-Persson och nedsaxad av Kebba Ceesay. Han har hånat Sirius-målvakten Lukas Jonsson och blött näsblod. 

I andra halvlek får han kramp, men lyckas ändå stå för eftermiddagens crescendo, 2-1-målet, som blir matchavgörande. 

När bollen går in sätter han av för att fira med en barndomskompis vid Norra Stå. Nu, när han berättar om det, kan han inte dölja sin glädje. Kragen på skjortan står upp lite slarvigt. Han är glad att vara hemma säger han. Han saknade sin hund när han var i Frankrike, och sina kompisar, trots att det bara var två månader.

Men utflykten till ett annat land är sannerligen inte det enda som har hänt. 

Historien om Jack Lahne är redan en som handlar om ett otillåtet agentavtal, ett datorsystem som låser sig och den svårdefinierade skillnaden mellan en ”fotbollspappa” och rådgivare.

***

Den sista oktober, 2018. Roberth Björknesjö tittar tomt i sina papper med statistik. IFK Norrköping har vunnit med 1-0 på Grimsta, för BP väntar kval för att undvika nedflyttning.

Frågorna på presskonferensen efter matchen handlar mest om gästernas jakt på Lennart Johanssons pokal. De få gånger de ställs till Brommapojkarna är ämnet ett och samma: Jack Lahne.

Hela hösten har Grimsta kryllat av scouter som kommit till Stockholmsförorten för att se en 16-åring – så småningom 17 år gammal – som tar allsvenskan med storm. Jack Lahne gjorde debut för BP redan i superettan och var inte mer än 15 år när han fick sina första minuter av Olof Mellberg, men det är under klubbens sejour som allsvensk nykomling 2018 han gör entré på allvar. 

Lahne i Brommapojkarnas tröja, 2018.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Med blixtrande snabbhet och en allt mer påtaglig näsa för mål skjuter han in sig i rubrikerna medan BP slåss i bottenstriden. I slutändan, några veckor efter förlusten mot Norrköping, hindrar det dock inte klubben från att falla tungt i kvalet mot AFC Eskilstuna och ramla ur allsvenskan.

Vid den tidpunkten är spekulationerna redan i full gång. 

***

Som det moderna transfersystemet och fotbollen är uppbyggd finns det en naturlig fråga att ställa sig när en 17-årig supertalang med en buffé av erbjudanden från utländska klubbar ska exporteras: Vilken agent sköter förhandlingarna?

Svar: Ingen.

Inte om man ska tro Jack Lahne själv strax innan det bär av. En kort period innan flytten till Amiens gästar han Nyheter24:s podcast ”Studio allsvenskan”. Precis som i alla andra intervjuer ger han ett avdramatiserande intryck. Ingenting låter stressigt, för att vara en 17-åring som studsar runt i en oförlåtande värld verkar han vara...rent utsagt opåverkad. Facebook är borttaget. Sushi är gott. Moppen rullar som den ska.

Agenter? Nä.

– Jag har ingen agent just nu, säger han när han får frågan av programledaren.

Har du inte?

– Nej.

Men det måste ju ringa precis hela tiden?

– Man tror det, men det gör det inte.

Men de etablerade stora agenterna i Sverige – Per Jonsson och så – har inte hört av sig?

– Nej, jag har inte pratat med dem.

Marcus Allbäck?

– Nej.

Vill du ha en agent?

– Nej, jag har mamma. Sedan har vi en advokat som fixar allting.

Din mamma är din rådgivare?

– Ja.

Så enkelt har det inte varit hela tiden, och att Lahne saknar agent, det har sina skäl.

***

SportExpressen har tagit del av dokumentation som visar hur 17-åringen redan i februari 2018 tecknade ett avtal med agenten Matinou Inoussa. Inoussa har tidigare bland annat varit verksam som ungdomstränare i Brommapojkarna, där han ska ha lärt känna en ung Lahne. Han arbetar nu för agentbolaget CLS Mundial och beskrivs av många personer som SportExpressen pratar med som en nära vän till Jack, även utanför fotbollen. Någon titulerar honom som ”fotbollspappa”. Även Gunilla Lahne, Jacks mamma, beskriver honom som en nära vän till Jack.

Bland CLS Mundials klienter är det många namn som står ut: Tarik Elyounoussi i AIK, hans kusin, Mohamed Elyounoussi i Southampton, Dennis Widgren i Hammarby, Jiloan Hamad i koreanska Incheon United FC, Omar Colley i Sampdoria – och Saman Ghoddos, som även han såldes till Amiens SC, men sommaren 2018.

Saman Ghoddos i Amiens.Foto: ANTHONY BIBARD / FEP / PANORAMIC

Vintern 2018 är alltså svensk fotbolls hetaste exportvara på klientlistan genom Inoussa, som i första hand arbetat som scout åt bolaget.

Men när hösten faller uppstår ett problem för Matinou Inoussa: Han får inte vara Lahnes agent eftersom han inte är certifierad förmedlare – och än mindre ta betalt för uppgiften så länge Lahne är minderårig.

För att överhuvudtaget få företräda minderåriga spelare måste man sedan oktober 2018 vara certifierad som förmedlare i Sverige. I början av november 2018 utfärdar därför Svenska fotbollförbundets kansli ett förbud mot Inoussa och, som en konsekvens av dennes avtal, bolaget CLS Mundial, som inte får företräda Lahne eller andra minderåriga spelare så länge de inte är certifierade på rätt sätt. Bolaget nekas även registrering som förmedlarverksamhet av SvFF eftersom ett antal medarbetare inkommit med handlingar för sent.

I beslutet hänvisar förbundet till innehållet i avtalet mellan Lahne och Inoussa från februari 2018. I detta står det att Inoussa har rätt till ”tio procent av all ersättning” – en andel som innefattar sign-on-belopp, lön och eventuella bonusar – så länge Lahne har en månadsinkomst som överstiger 50 000 kronor i månaden. Enligt Svenska fotbollförbundets regler är det sedan många år förbjudet att ta ersättning av spelare som är minderåriga, även om man är certifierad förmedlare.

Inoussas bolag, CLS Mundial, som består av flera medarbetare, överklagar beslutet om utebliven registrering till Förbundsstyrelsen. I början av december får bolaget rätt. 

Flera av Inoussas kolleger har sedan tidigare inkommit med rätt handlingar för att ansöka om registrering hos SvFF. Bolaget menar därtill att man ”inte haft för avsikt att ta betalt av Lahne” innan han fyller 18. Förbundsstyrelsen väljer efter en överläggning att godkänna bolagets registrering. Man hänvisar i första hand till att det funnits ”ont om tid” för att skicka in ansökan om registrering, och att bolagets sena ansökan ska ses ”i ljuset av detta”.

Kvar står däremot förbudet mot att företräda spelare som är minderåriga så länge CLS Mundial inte är certifierat. Nästa tillfälle för att skaffa sig certifiering infaller först i juni 2019.

***

Tillbaka till vintern, eller närmare bestämt sent på kvällen den 31:a januari.

Några minuter innan midnatt blir allt klart. Eller, nästan allt.

Efter månader av spekulationer, hur många scouter som helst i publiken och oändliga telefonsamtal: Jack Lahne, 17 år, säljs till Amiens SC i den franska högstaligan.

Till en början är det bara ett lån som gäller. Varför? Summan för bara låneavtalet är den största affären i BP:s historia, enligt Brommapojkarnas tränare Roberth Björknesjö. Dessutom finns en klausul som ska ge klubben en ännu större summa pengar när övergången blir permanent.

Roberth Björknesjö.Foto: MATS ÅSTRAND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Slutförandet av övergången sker under tidspress. Enligt uppgifter till SportExpressen är Jack Lahne själv i Spanien och ringer hem för att be om nödvändiga underskrifter från sin mamma, Gunilla, som är hans förmyndare. 

I Bromma är det snabba ryck som gäller. Klockan närmar sig 23.30 och transferfönstret är på väg att stänga när det sista fältet är ifyllt i Fifa:s övergångssystem. Men någonting stämmer inte. Formulären för övergångar som gäller minderåriga spelare är krångligare än om man är myndig. Alla fält som ska fyllas i verkar inte stämma överens med varandra till 100 procent, och när man väl har tryckt på knappen för att stänga dokumentet går det inte att göra om. 

Amiens gör sitt för att hjälpa till. Det rings och det trycks på ännu fler knappar, men det är någonting som inte rimmar helt.

På en låst datorskärm har Lahnes begynnande fotbollskarriär precis pausats i startblocken, ska det visa sig. Han flyttar till Frankrike, men stoppas från spel med A-laget och får finna sig i att träna och spela juniorfotboll under februari och mars.

När det svenska övergångsfönstret närmar sig stängning i början av april är inte situationen som det var tänkt. BP och Amiens har överklagat Fifa:s beslut om att inte bevilja Lahne speltillstånd vid två tillfällen, men fått avslag. I stället uppstår ett behov av att flytta på honom igen, men att bara avsluta lånet och återvända till BP är inget alternativ: Jack Lahne vill själv inte spela i superettan.

När nästa transferfönster – det svenska – närmar sig stängning den 4:e april kommer ett förslag från Amiens som kan tänka sig att trigga sin klausul och köpa loss Lahne. Övergången bekräftas av Brommapojkarna, och med det avslutas lånet. Rent formellt återvänder Lahne till BP och förblir deras spelare till den 31:a juli. Från och med den 1:a augusti 2019 kommer han att tillhöra Amiens.

Samtidigt tecknas ett nytt låneavtal, den här gången mellan BP och AIK, som kommer överens med Amiens och Brommapojkarna om att låna in Lahne för att han ska få spela allsvenskan, men från BP.

Men det är, som med nästan allt annat i den här historien, inte enkelt. 

Länge lutar det åt att Lahne är på väg till Djurgården. Långt in på kvällen den 4:e april pågår förhandlingar om hur det hela ska gå till för att få honom till AIK, och till slut är det bråttom – igen. 

När klockan närmar sig midnatt har det blivit riktigt stressigt. Lahne är i Frankrike och förhandlingarna med AIK sker inte genom ett fysiskt möte. 

Till slut går affären i lås. Redan nästa dag är han på Karlberg och tränar. 

***

Vad är en rådgivare? 

Under mina samtal med personer som har haft insyn i Jack Lahnes turbulenta vinter möts jag av den frågan, för den blir aktuell när det gäller Matinou Inoussa, agenten, vännen, ”fotbollspappan” – och rådgivaren? – som inte fick vara agent.

Är en rådgivare någon som hjälper till? Någon man ringer när man undrar saker? Någon som tar betalt för att vägleda? Någon som förhandlar?

En person jag pratar med beskriver som sagt Matinou Inoussa som en ”fotbollspappa” till Jack Lahne, någon som har funnits vid hans sida länge, som tränat honom och som hela tiden fungerat som en rådgivare till både spelaren och hans familj. I Brommapojkarna beskriver en person Inoussas roll som ”luddig”, andra säger att han är en vän som skrev ett avtal han hade ”för dålig koll på”. 

Oavsett tycks han ha fortsatt bra inblick i vad som händer. Samma kväll som Lahne blir klar för AIK twittrar Inoussa så kallade ”emojis” som antyder att något är på väg att hända: Bara någon timme innan affären blir offentlig skickar han ut en tecknad bomb och en klocka med visarna på midnatt.

När jag frågar Matinou Inoussa om avtalet mellan honom och Jack Lahne vill han inte kommentera det och hänvisar till Jacks mamma.

– Jag svarar inte på några frågor. Du får ringa Jacks mamma Gunilla Lahne. Det är hon som företräder Jack, säger han.

– Jag har inte mer att tillägga. Det är bara att ringa Jacks mamma så får du väl svar på vad de sysslar med och vad som händer och allt sånt där. Förbundet har väl allt det där antar jag.

Så du företräder inte Jack på något sätt nu?

– Nej, det är hans mamma. Du får ringa hans mamma. Tack.

Gunilla Lahne säger samma sak. Hon menar att hon är den enda som har representerat Jack Lahne i förhandlingarna med Amiens och AIK. 

– Det var bara jag. Vi vill inte ha någon annan agent, säger hon.

Vilken roll har Matinou Inoussa haft i de senaste övergångarna?

– Han är inte nära affären. Han är nära Jack sedan många år tillbaka. Han har känt Jack i många år. Jack har ingen agent, vi vill inte ha någon ny agent just nu.

Att ni inte vill ha någon agent, är det en konsekvens av att det blev som det blev i samband med avtalet som tecknades i början av 2018?

– Ja, det kan man säga.

Jag söker Amiens för en kommentar om affären, men får inget svar. AIK:s sportchef Björn Wesström säger att AIK inte betalat något belopp till någon förmedlare.

– Jack är 17 år. Jag gissar att han och familjen har viss rådgivning, men från vår sida finns det inget betalt förmedlaruppdrag för att låna honom till AIK, säger han.

I avtalet ni skrev med honom fanns ingen förmedlare som skötte förhandlingarna?

– Nej, men jag gissar att familjen har sin egen rådgivning.

Vem är det?

– Det känns mer lämpligt att Jack eller hans familj svarar på det.

Det finns ju en förmedlare som tidigare har haft ett avtal med Jack, Matinou Inoussa. Men han var inte med vid förhandlingarna?

– Förhandlingarna med Jack var extremt begränsade. Vi förhandlade främst med klubben, Amiens, och i viss utsträckning BP, men inte direkt med Jack.

Hur kom du i kontakt med Jack och fick reda på möjligheten att värva honom existerade?

– Vi fick tag i uppgifter om att det trasslade med hans registrering till Amiens och då drog vi i lite trådar.

***

På Friends har en sprallig 17-åring lyckats parera alla frågor om bråket med Lukas Jonsson. Han berättar att han skrek ”yes” i Sirius-målvaktens ansikte efter målet.

– De får inte bli arga då. Jag blev inte arg när de höll på med mig, säger han.

Tre klubbar på tre månader. I augusti är det tänkt att Jack Lahne ska packa väskorna och forslas vidare i transfersystemet igen. Jag frågar honom om han inte vill stanna i samma klubb hela säsongen efter alla turer.

– Alltså, nu tänker jag bara på nästa match, jag tänker inte så långt helt ärligt. AIK är en underbar klubb och jag vill utvecklas så mycket som möjligt här, säger han.

Du är ju ung och har redan hamnat i en ganska speciell transferhistoria?

Jack Lahne bränner av ett fniss.

– Ja. Men jag har inte tänkt så mycket. Det är min mamma som hjälper mig. Vi håller allt lugnt. Jag är glad att vara hemma. Fotboll är fotboll.