Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helin: ”Då passar man inte framför kameran”

Irma Helin.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Irma Helin och Petra Svensson inför en match mellan Mjällby och Falkenberg i juni 2020.
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Tommy Åström, Irma Helin och Jens Fjellström.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Sedan Discovery Plus tog över de allsvenska rättigheterna har Irma Helin jobbat som expert där. 

Nu har hon förlängt sitt avtal – och hon planerar inte på att flytta på sig. 

– Skulle jag få jobba med det här i resten av mitt liv, då är jag väldigt glad, säger hon.

Irma Helin, 26, har varit ett bekant ansikte i Discovery Plus sedan de tog över de allsvenska rättigheterna, och nu har hon förlängt sitt avtal i flera år framöver.

Hon var tvungen att avsluta sin fotbollskarriär i förtid på grund av en knäskada, men det nuvarande jobbet som fotbollsexpert planerar hon inte på att avsluta i förtid.

– Detta är det roligaste jobbet jag har haft. Jag kan inte tänka mig en arbetsplats som ger lika mycket känslomässigt och kickarna man får.

– Skulle jag få jobba med det här i resten av mitt liv, då är jag väldigt glad. Jag skulle inte ändra något om jag får välja själv, säger hon.

Helin är inne i sin andra säsong som allsvensk expert. En roll som hon trivs väldigt bra i, mycket tack vare kollegerna.

– Det här är verkligen ett jobb som man utvecklas i, i varje sändning. Man behöver ha sin egen identitet, men det är viktigt att suga åt sig av alla skickliga som är runtom en. Jag har väldigt generösa kolleger som jag har känt från sekund ett att de tror på mig och de visar det.

Helin: ”Då passar man inte framför kameran”

Men att vara expert i tv kan ha sin baksida. Om tittarna inte håller med en, då får man höra det.

– Det viktigaste som finns är att inte ta saker personligt. Jag kan inte ha det här jobbet om jag inte säger vad jag tycker, då passar man inte att stå framför kameran och tycka och tänka. Sen har jag stor respekt för att supportrar ofta har känslor kopplade till sitt lag och tycker saker, någonstans är det där det fina med fotboll. Så jag brukar alltid ta några andetag och tänka ”det är bra att det finns känslor i den här sporten”, för utan supportrar skulle inte fotbollen vara det den är.

Tänkte du så när du var ny?

– Helt ärligt så har det varit mycket mindre ”stormar” än jag hade förväntat mig. Jag gick ändå in med tanken att ”nu är det bara att ta fram muren” så man inte tar åt sig. Det där har fan gått bättre än vad jag trodde.

Hon fortsätter:

– Sen har jag bra människor runt mig. Mika (Zibanejad) är lika van med folks åsikter. Vi pratar och bollar mycket, om jag tycker att något är jobbigt då kan vi sitta en halvtimme och surra kring det, då känns det oftast bra.

https://www.instagram.com/p/CEKCDeepXji/

Förhållandet med Zibanejad

Den svenske NHL-stjärnan Mika Zibanejad och Irma Helin fann varandra redan under gymnasiet. Nu är paret förlovat och bröllopsplanerna är i full gång, även om de bor på olika sidor av Atlanten.

– Våra scheman matchar väldigt bra. Det är tur att det är höst-vår på hockeyn och vår-höst på fotbollen, så vi får mycket tid med varandra. Vi är två personer som har så tydliga drömmar och mål och vet vad som krävs för att uppnå dem.

Blir det ett bröllop med tanke på covid?

– Jag hoppas det (skratt). Gifta oss kommer vi att göra, sen får vi se hur stort det kommer att bli. Vi kan inte styra över corona, så vi får se om planerna går att genomföra eller inte, säger Helin.