Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här tränar Bajen-spelarna – trots nedstängningen

Hammarby tränar på Årsta IP under onsdagen.
Foto: Läsarbild
Jesper Jansson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hammarby sliter med utbredd coronasmitta inom laget vilket har lett till att såväl kvart- som semifinal i Svenska cupen skjuts på framtiden. 

De skriver på sin hemsida att ”verksamheten på Årsta IP fortsatt ligger nere”, men på onsdagen ledde Stefan Billborn en träning på Årsta IP där spelare från a-laget deltog. 

– Spelarna som är negativa tränar individuellt och i smågrupper, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson. 

– Det är helt ny information för mig, jag vill inte kommentera det här, säger tävlingskommitténs ordförande Christer Gustafsson. 

Det råder coronakaos i Hammarby. Smittspridningen härjar i klubben och totalt har 16 spelare och fem ledare bekräftats smittade. Det har fått konsekvenser tävlingsmässigt. Kvartsfinalen i svenska cupen mot Trelleborg har skjutits fram till den 1 april, alternativt den 28 mars om klubbarna kommer överens om det. 

Samtidigt meddelade Hammarby på sin hemsida på tisdagen att ”hela truppen hålls alltjämt i karantän” samt att ”verksamheten på träningsanläggningen Årsta IP ligger nere”. 

– Vi testar nu samtliga spelare och ledare i HTFF, som ju också tränar på Årsta, för att säkerställa att smittan inte spridits vidare till deras trupp. Testerna genomförs nu och ytterligare en testomgång genomförs i slutet av veckan. Resultaten från det kommer ge oss svar på om vi fått stopp på smittspridningen. Har vi det kommer de som testats negativ kunna börja träna i mindre grupper, sade sportchef Jesper Jansson i ett pressmeddelande under tisdagen.  

Jansson: ”Vi är väldigt säkra”

Men en dag senare, på onsdagen, har vissa spelare och ledare redan fått återvända till Årsta IP. Enligt SportExpressens uppgifter var bland annat tränaren Stefan Billborn och Vladimir Rodic ute på träningsplanen.

– De spelarna som är negativa tränar individuellt och i smågrupper. Sen har vi också en U23-trupp som tränade i går och alla har varit negativa. De som har testats positivt befinner sig i hemmakarantän, säger Jesper Jansson till SportExpressen. 

Enligt pressmeddelandet ni skickade igår så skulle Årsta IP vara stängt? 

– Det är nedstängt men vi är ute på planen. Det är också med våra spelare som är negativa. Alltså de som har fått ett negativt provsvar får träna. 

Är ni säkra på att ni kan genomföra sådana här träningar på ett smittsäkert sätt? 

– Vi är väldigt säkra på att vi kan genomföra sådana träningar på ett smittsäkert sätt. 

Christer Gustafsson, ordförande i ordförande i tävlingskommittén säger att det har varit en lång process fram och tillbaka 

Hur har dialogen gått mellan er och Hammarby? 

– Det har ju varit väldigt många växlingar fram och tillbaka. Vi har velat ha status på de här spelarna som uppges vara sjuka. Sen har vi också så klart bollat och funderat om olika, alternativa datum som matchen kan genomföras. 

Gustafsson: ”Vi måste fundera på det”

Vi har fått ta del av material som visar att Hammarby tränar i smågrupper, är det något ni i tävlingskommittén känner till? 

– Inget jag känner till. Det är helt ny information för mig som sagt. Jag vill inte kommentera det här.

Hur ser du på det? 

– Att några spelare skulle kunna vara tillbaka känner vi till. Men jag har ingen uppfattning i den frågan så jag känner inte att det är min sak att kommentera. 

Kommer ni ta kontakt med Hammarby för att reda ut det? 

– Vi måste fundera på det och ta hjälp av våra jurister. Vi får återkomma om det, säger Christer Gustafsson, ordförande i tävlingskommittén. 

”Det finns ingen verksamhet”

Göran Rickmer, evenemangsansvarig i Bajen säger att tränaren Stefan Billborn har testats två gånger, negativt. Han poängterar att det pågår ”ingen relevant fotbollsverksamhet på Årsta IP”

– De spelare som har A-lagskontrakt har testats två gånger och de kan träna. De lever i sin egen bubbla och de är inte många i antalet och dessutom sker träningen utomhus. Det kan inte vara många A-lagsspelare i de bilderna ni har fått ta del av, säger Rickmer.  

Är det värt att öka risken att smittas på grund av en enda träning? 

– Alltså, Årsta IP är nedstängt. Omklädningsrum, matsal, kontor och gym är stängt. Att träna utomhus är en annan sak. Alla de som har tränat där har gått igenom två covid-19-tester som är två dagar gamla. Allt är annars nedstängt. Vi har några akademi- och pojklag som är ute och tränar kvällstid. Det finns ingen verksamhet.