Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är fruktansvärt – jag blev illamående”

Henok Goitom gjorde båda AIK.s mål i segern mot Örebro. Se höjdpunkter från allsvenskan på Expressen TV.
Katarina Söderberg, mamma till Eric Torell.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Eric Torell.Foto: PRIVAT

Under gårdagens allsvenska möte mellan AIK-Örebro hölls det upp banderoller riktade mot poliserna som åtalades, och friades, för dödskjutningen av Eric Torell. 

Banderollerna har nu polisanmälts med brottsrubriceringen grovt förtal.

– Vi ser allvarligt på det här, säger Ola Österling, presstalesperson på polisen i Stockholm.

– Eric spred bara glädje, han spred inget hat, säger Eric Torells mamma Katarina Söderberg. 

Tre poliser åtalades efter att Eric Torell, 20, sköts ihjäl i Stockholm förra sommaren och tidigare i veckan friades samtliga av Stocholms tingsrätt. 

När AIK ställdes mot Örebro i allsvenskan under lördagen höll delar av publiken upp banderoller riktade mot de friade poliserna. ”Gör samhället en tjänst – skjut er själva” och ”25 skott för att avrätta en förståndshandikappad – det behövs bara tre i era pannben” var budskapet och samtliga tre poliser namngavs.

Banderollerna har polisanmälts

Nu har banderollerna polisanmälts under rubriceringen grovt förtal. Det bekräftar Ola Österling, presstalesperson på polisen i Stockholm.

– Jag har pratat med utredarna och de jobbar i dag med fotbollsmatchen. De kommer att gå igenom materialet med start i morgon, säger Österling och fortsätter:

– Vi ser allvarligt på det här.

AIK:s klubbchef Jens T Andersson tar tydligt avstånd från banderollerna.

– I egenskap av klubbchef för AIK Fotboll så skämdes jag på Friends arena när banderollerna kom upp. Det var flera som var direkt osmakliga. Det här är självklart inget som klubben AIK står bakom, säger till Aftonbladet. 

Även Svensk Elitfotbolls ordförande, Mats Enquist, reagerar starkt.

”Banderollerna på Norra Stå i går var långt över gränsen... LÅNGT!!! De har polisanmälts. Men vi är också djupt oroade över varför det urartat, radikaliserats och polariserats på detta vis. Den förtroendekris som råder måste vändas, annars är vi alla förlorare...”, skriver han på Twitter. 

”Blev illamående”

SportExpressen har varit i kontakt med Eric Torells mamma Katarina Söderberg. Hon känner avsmak inför banderollerna.

– Det är helt fruktansvärt. Jag blev fysiskt illamående när jag såg det. Jag blev så chockad att jag var tvungen att gå och sätta mig ner, säger Söderberg. 

– Det här är väl inte att hedra Erics minne? Eric spred bara glädje, han spred inget hat. Att hedra Erics minne är att sprida kärlek och arbeta på ett konstruktivt sätt. Att försöka få till förändringar så att det här aldrig händer igen, att en oskyldig förståndshandikappad person blir skjuten. 

– De utnyttjar Eric. Det är inte att hylla Eric, det är att utnyttja honom. Och de här polismännen, de har också familjer. Det är vanliga människor med syskon och föräldrar. Tankar går ju till deras familjer också. 

Under säsongen har en konflikt rasat mellan allsvenska supportrar och polisen. Tidigare under matchen hölls det upp andra banderoller där det bland annat riktades kritik mot publikreduceringen som är en följd av polisens så kallade villkorstrappa.

Eric Torell-fallet: Detta har hänt.