Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Har pendlat i sju år – för att jaga drömmen

Anton Kurochkin gör sin första säsong i IFK Göteborgs A-lag.
Foto: Markus Wulcan
Mikael Stahre tror på Anton Kurochkin.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

CAMPOAMOR. Han har pendlat från Trollhättan till Göteborg i sju år. 

Anton Kurochkin, 19, har uppskattningsvis lagt 3 500 timmar på att åka tåg – och fått se många jämnåriga talanger gå före i kön till A-laget. 

– Han är unik, säger IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre, 47. 

Streama IFK Göteborgs matcher från lägret i Spanien med Premium Max.

Efter att ha provspelat med A-laget i december fick Anton Kurochkin till slut skriva på sitt första seniorkontrakt som löper över 2023. Men vägen dit har varit lång. 

Anton Kurochkin kom till IFK Göteborgs akademi från Skoftebyns IF i Trollhättan för ganska precis sju år sedan. 

– Det var ett perfekt steg för min utveckling och det har varit en bra tid, säger han efter ett träningspass i Campoamor i Spanien. 

Han har hela tiden bott kvar i Trollhättan, cirka åtta mil norr om Göteborg, och inget har förändrats trots ett färskt A-lagsavtal i näven. 

– Planen är att bo kvar även om jag har börjat kolla lite på lägenhet. Jag känner mig ändå bekväm med att pendla. Oftast blir det tåg, ibland bil. Det tar runt en timme per väg, säger Anton Kurochkin som själv uppskattar att det i snitt handlat om fem-sex resor i veckan i sju år. 

Grovt räknat handlar det om 250 tränings- och matchtillfällen per säsong vilket innebär runt 500 timmar i restid. Totalt cirka 3 500 timmar sedan 2016 – och 28 000 mil. 

– Ja, det har blivit en del. Men har man rätt inställning och ett mål ska man köra mot det, fortsätter 19-åring. 

Jämförs med Hussein Carneil 

Anton Kurochkin tillhörde akademins mycket framgångsrika kull som är födda 2003. Där sticker namn som Johan Bångsbo, Alai Ghasem, Hussein Carneil, Oscar Wilhelmsson, Jesper Tolinsson, Edwin Andersson och Johannes Selvén ut. 

Ett par av ovanstående är redan etablerade i startelvan i A-laget, flera har sedan länge flyttat utomlands. Och i fjol flyttades Felix Eriksson och Linus Carlstrand upp, båda födda 2004. Kurochkin och Selvén tog sista chansen. 

Hur har det varit att se många gå före genom åren? 

– Jag har sett det lite som motivation, men det är klart att det varit jobbigt också. Men jag har kört på, det har lönat sig till slut. 

Favoritposition? 

– Jag har alltid velat spela i nummer tio-rollen, jag trivs när jag får ha mycket boll och kan utmana hela tiden. Men jag kan även spela på kanten. Jag är kvick, kommer ofta rättvänd och hoppas att jag kan bidra med många poäng och vinster. 

Anton Kurochkin jämförs ofta med Hussein Carneil, som också är från Skoftebyns IF. 

– Vi spelade tillsammans ett tag, sedan flyttade jag till Blåvitt, han var kvar men sedan möttes vi igen. Men ja, jag har fått till mig att vi är lika och det är vi nog. Men han är kanske mer en dribbler, jag är lite mer rak i spelet. 

”Strongt att ha kämpat på”

Tränaren Mikael Stahre, som kallar Kurochkin för ”Kurre”, berömmer 19-åringens tålamod. 

– 03:orna har ju varit väldigt bra och levererat många A-lagsspelare till Blåvitt och mer än så. Det är strongt att ha kämpat på och sedan bli belönad när man är 19, speciellt när yngre blir uppflyttade före. 

Genom åren har den offensive mittfältaren producerat massvis med poäng i akademin, enligt Stahre.  

– ”Kurre” är unik där alltså. Väldigt bolltrygg och bra på små ytor. Och är man med i A-truppen så är sannolikheten stor att man får speltid i allsvenskan, så är det.