Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Har inte gett upp – jag är oskyldig”

Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Den mutåtalade ex-allsvenske spelaren friades helt i tingsrätten. 

I dag var det sista dagen för hovrättsförhandlingarna och domen faller om två veckor.

Nu uttalar sig spelaren för första gången och säger att ”alla vet att det här inte är rätt”. 

– Jag är en människa. Jag har också känslor, säger den tidigare Elfsborgsspelaren. 

Fyra män åtalades tidigare i Malmö tingsrätt misstänkta för mutbrott och spelfusk. En av dem är en före detta allsvensk fotbollsspelare. Enligt åklagaren skulle spelaren medvetet ha tagit ett gult kort under en allsvensk match 2019. Han som motprestation ha fått låna 300 000 kronor av en medåtalad, enligt åtalet. 

När tingsrättsdomen föll stod det klart att spelaren friades på båda åtalspunkterna men stängdes samtidigt av från allt fotbollsspel i hela världen i fyra år. Ett beslut han överklagat till Riksidrottsnämnden.

Försvarsadvokaten: ”Han har varit välbetald”

I tingsrättens dom står det att ”även om det med viss sannolikhet är så att elitspelaren har fått ett lån på 300 000 kronor för att ta ett gult kort, saknas det stödbevis för en fällande dom”. 

Domen överklagades av kammaråklagaren Staffan Edlund till hovrätten. Edlund menade att ”bevisen är tillräckliga för att leda till en fällande dom”. 

Under onsdagen var det dags för den sista dagen för hovrättsförhandlingarna.

– Det innebär ingen stor påverkan på vare sig matchen eller för honom själv i det läget. Det har visserligen varit en allsvensk match, men det rörde sig om en mindre manipulation vid ett tillfälle, säger Staffan Edlund, en av två åklagare i fallet, om det gula kortet, enligt TT. 

Åklagarna yrkar inte på fängelse för elitspelaren utan påföljden ska bli en villkorlig dom och dagsböter.

– Det var inget ovanligt för min klient att ta lån. 

– Han har varit välbetald, haft gott om pengar, men han har haft ett spelberoende som har slukat hans inkomster, säger spelarens försvarsadvokat Frank Thorstensson.

De åtalades advokater har under veckan bemött åklagarens bevis. En ny aspekt som lyftes under förhandlingen i hovrätten av advokat Mikael Nilsson, som företräder en av den tidigare elitspelarens medåtalade, var att det gula kortet som åtalet till stor del hänger på inte delades ut förrän i matchminut 60 – en stor risk om det varit fråga om ett otillbörligt agerande, menade advokaten.

Elitspelaren: ”Har inte gett upp”

Den tidigare allsvenske spelaren svarade för första gången på frågor från journalister efter rättegången. Han säger att ”alla vet att det här inte är rätt”. 

– Alla, hela världen. Hela Sverige. Det är inte rätt, säger han och fortsätter: 

– Du behöver inte gilla mig, du kanske inte gillar mig som fotbollsspelare. Men jag är en människa. Jag har också känslor. Nu har vi fått fram alla bevis. Vi har bevisen. Men nu får vi se, vi får vänta två veckor.

Spelaren berättar vidare att ”man har gått över alla gränser” genom att stänga av honom från spel.

– Jag är fortfarande avstängd från spel i fyra år. Jag har inte gett upp. Jag vet att jag är oskyldig. Det har jag vetat sedan dag ett. Var finns bevisen för att jag har gjort fel?

Två av de andra åtalade spelarna dömdes av tingsrätten för mutbrott och spelfusk till ett division 3-lag. Tingsrätten skriver att att de dömda personerna har betalat pengar till spelare i division 3 för att förlora matcher. 

Domen i hovrätten meddelas om två veckor.