”Hänt saker som vi inte kommunicerat”

Höjdpunkter från Kalmar-AIK
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Daniel Sundgren arbetsbefriades en vecka före flytten till Grekland.

Nu berättar AIK:s sportchef själv om uppbrottet.

– Våran bild av det är att Daniel tydligt har uttryckt att han inte vill vara en del av det Europaspel som vi skulle gå in i, säger Björn Wesström. 

Det var under gårdagen som AIK meddelade att SM-guldhjälten Daniel Sundgren arbetsbefrias bara några dagar innan han flyttar till Grekland och Aris. Klubben uttryckte i pressmeddelandet att Sundgren ”inte ville vara uttagningsbar” till Champions League-kvalet mot FC Ararat Armenia i tisdags.

Dessutom hade högerbacken sjukanmält sig inför avresan ”på ett sätt som inte följer de rutiner som AIK Fotboll har för sjukanmälning”. När SportExpressen talade med Daniel Sundgren i går menade han att det rör sig om ett missförstånd.

– Jag har verkligen, verkligen maxat min förmåga att spela hundraprocent för AIK de här matcherna som jag spelat. Jag har inte varit rädd för att bli skadad, även om det funnits lite grann i bakhuvudet, när jag vet om att min karriär handlar om ett par få matcher. Det är inte så vanligt i Europa att man fortsätter att spela vidare för sin klubb när man redan gjort klart med en annan klubb. I Sverige är transferfönstret lite knepigt. Det har varit skittufft för mig och jag var väldigt tydlig med det att jag haft det tufft. Om AIK resonerar på det sättet så har det blivit ett missförstånd från deras sida, säger han.

Wesström: ”Det har hänt en massa saker”

På fredagen fick SportExpressen en pratstund med AIK:s sportchef Björn Wesström som ger sin syn på uppbrottet.

– Vår bild av det är att Daniel tydligt har uttryckt att han inte vill vara en del av det Europaspel som vi skulle gå in i efter det att vi tecknat ett avtal om att han ska skulle vara det. Efter det har det hänt en massa saker som vi väljer att inte kommunicera om, utan vi konstaterar bara att det har lett oss till en situation där vi behöver gå skilda vägar, säger sportchefen.

Du säger att det har hänt ”en massa saker”, varför berättar ni inte exakt vad som har hänt?

– Vi säger att vi inte är överens om hur vi ska förhålla oss till det som vi har skrivit under, det får räcka.

Hur kom det sig att det inte löstes internt?

– Det blir helt omöjligt för oss att ställa en spelare åt sidan om vi inte kommunicerar varför. 

Vad tycker du själv om uppbrottet?

– Det är något som känns väldigt sorgligt. Daniel har en extremt fin bakgrund i AIK och att det ska sluta på det här sättet, det är sorgligt för alla parter.

”Det påverkar lagandan och lagmoralen”

Jag pratade med Daniel i går och då uttryckte han att ”det är ett missförstånd från er sida”. Vad kan du säga om det?

– Det får stå för honom.

Vill du inte kommentera det?

– Jag hänvisar till det vi har sagt tidigare. Det är ett antal händelser som har lett oss till det här beslutet och vi hade gjort samma sak igen om det vore en liknande situation i dag med en annan spelare.

Daniel tycker även att han framställs som illojal. Hur ser du på det?

– Nej, det är upp till var och en att tolka huruvida man är det eller inte om man inte följer de avtal som man ingått i.

Har det här påverkat spelartruppen på något sätt?

– Det gjorde det fram tills att vi tog det här beslutet, det tycker jag. Förhoppningsvis har vi lagt det bakom oss och kan titta framåt.

På vilket sätt har det påverkat truppen?

– I ett lag så bygger väldigt mycket på hur man förhåller sig till saker tillsammans. Den dagen som det börjar pysa om något, där man inte förhåller sig till saker och ting på ett liknande sätt tillsammans, då påverkar det laganda, lagmoral och lagsammansättning. Det är inte konstigare än så. Förhoppningsvis har alla som är här nu samma bild.

Hur reagerade du själv när, som ni beskriver det i kommunikén, att han inte ville vara uttagningsbar?

– För mig är det inget alternativ, utan det man är överens om är man överens om.

Vad har hans förklaring varit?

– Vår ståndpunkt är det vi har kommunicerat, det som gäller honom själv får han svara på. Det är mest rättvist.

Ni skriver i kommunikén att ”Daniel sjukanmält sig tätt inpå avresan till Armenien på ett sätt som inte följer de rutiner som AIK Fotboll har för sjukanmälning”. På vilket sätt följde han inte rutinen?

– Jag vill inte återge våra rutiner. Jag kan bara konstatera att vi har rutiner för hur vi sjukanmäler, undersöker och säkerställer att man är frisk och kan genomföra sitt jobb. De rutinerna följdes inte.

Ni valde att kommunicera detta först två dagar efter matchen mot Ararat-Armenia. Varför dröjde det två dagar?

– Vi ville träffa Daniel först och prata.

Känner ni att det fanns ett värde att gå ut på det här sättet?

– Det blir en konsekvens. När vi väl fattar ett beslut om att skiljas med en spelare från truppen så vet vi om att vi kommer behöva kommunicera om det. Vi har kommunicerat så mycket som vi bedömer är rimligt. Jag önskar att vi hade fått ett annat avslut än som det blev.

Påverkar det här en eventuell återkomst i framtiden?

– Det vill jag inte spekulera i.

Rikard Norling berättar också för SportExpressen kort om kommunikén.

– Jag kan väl egentligen säga att det var ett fullständigt enigt beslut och att jag står bakom det fullt som står i kommunikén. Det är väl det jag ämnar uttala mig om.