Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har funnits lagligt stöd att upplösa 26 matcher”

Allsvenska juryn: ”Kommer förlora alla matcher som är kvar”
AIK-supportrar protesterar mot villkorstrappan.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svensk elitfotbolls (Sef) ordförande Mats Enquist.Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholmspolisen menar att det har funnits lagligt stöd för att upplösa 26 allsvenska matcher 2019.

Det skriver DN, som tagit del av den rapport som Stockholmspolisen lämnat i samband med utvärderingen av arbetet med villkorstrappan.

– Vi hoppas att rapporten förpassas till ett arkiv, säger Svensk elitfotbolls (Sef) ordförande Mats Enquist till tidningen.

Under fjolåret använde sig polisen allt mer av den så kallade villkorstrappan, någonting som varit omdebatterat bland klubbar, supportrar och andra representanter inom fotbollen. 

Nu är utvärderingen av fjolåret klar, skriver DN, och i rapporten framgår att polisen anser att närmre hälften av matcherna genomfördes utan brott eller störningar, men att ordningsläget vid många matcher har varit dåligt eller mycket dåligt. 

Vid 26 matcher ska det enligt polisen ha funnits lagligt stöd för att upplösa tillställningen. 

– Vi är oroliga för att pyrotekniken vid något tillfälle ska orsaka att det händer någonting på läktaren, att det blir en incident, säger Kristin Sylten, som är en av rapportens författare till DN.

Polisen har frågat klubbar, Svenska fotbollförbundet och Sef hur de ser på strategin och att myndigheten bland annat kräver minskad publik.

– Vi står inte bakom rapporten, vi vill inte ens vara en del av den eftersom vi är helt oeniga i många av beskrivningarna och slutsatserna, säger Sef:s ordförande Mats Enquist.

– Det låter som att det är direkt farligt att gå på fotboll, vilket är väldigt långt ifrån sanningen. Det har tvärtom blivit tryggare under många år fram till 2019 då polisens repression ledde till låsningar i stället för lösningar.

”Samtal har förts konstruktivt”

Det är Stockholmspolisen som gjort utvärderingen, men under sommaren tog Nationella operativa avdelningen (Noa) över ansvaret för idrottsfrågor från Stockholmspolisen. Noa arbetar just nu med att utveckla villkorsstrategin.

– De möten som vi haft på slutet med polisens nya grupp som jobbar med idrotten har varit positiva, säger Mats Enquist. 

– Samtalen har tack och log inte byggt på de ensidiga slutsatserna från rapporten, utan förts i en konstruktiv anda. Vi hoppas att vi kan fortsätta på det sättet.