Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Här för att konkurrera om en plats redan nu"

Foto: ALEX BROADWAY / ACTION IMAGES BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK LUNDIN

Joel Ekstrand är tillbaka i allsvenskan. 

Den här gången i AIK. 

För SportExpressen berättar 28-åringen nu om karriären i England, vad han lärde sig av Gianfranco Zola, varför han inte drog jämt med Bristol Citys tränare Lee Johnson, kampen om SM-guldet med Malmö FF och varför det blev AIK. 

– Tidigare när jag spelade i Helsingborg var bortamatchen mot AIK den bästa på året, säger Ekstrand. 

För fem år sedan värvades Joel Ekstrand till Watford i The Championship. Då kom han från Udinese i Serie A och spelade en avgörande roll när Watford gick upp i Premier League. 

Mittbacken knackade även på dörren till Erik Hamréns A-landslag. 

Nu startar Ekstrand om karriären i allsvenskan och AIK. Efter att ha åkt på en knäskada som bara gjort att han spelat tre matcher sedan sommaren 2016, ser 28-åringen nu fram emot att få börja den allsvenskan säsongen. 

- Jag kände att jag ville komma i gång och komma tillbaka till Sverige. AIK är en fantastisk fin klubb och när jag spelade i Helsingborg tidigare var bortamatchen mot AIK den bästa på året. Det känns klockrent att vara här och jag ska göra allt för att bidra till laget, säger han. 

Det ryktades om Hammarby och en del andra klubbar, vad hade du för andra alternativ?

- I fotboll snackas det hit och dit hela tiden. Nu blev det AIK och jag tänker inte fokusera på vilka jag pratade med och annat. 

Vad kan du säga om din senaste tid i England? 

- Tiden i Watford var den bästa i min karriär när jag ser tillbaka på den. Jag spelade hela tiden och hade 40 matcher om året. Då kändes det riktigt bra och jag var med i diskussionen om en plats i A-landslaget. Sedan gick vi upp till Premier League och första året i Premier League blev ett rehabiliterings-år för mig. 

- Sedan var det en stor förändring i klubben och jag blev erbjuden ett nytt kontrakt. Men då kände jag att jag behövde speltid och tackade nej till det. Bristol City. kändes då som ett bra steg för jag behövde spela. Sedan gick det som det gick.

Vad hände där?

- Jag har egentligen inget ont att säga om klubben och allt runomkring. Men jag och tränaren kom inte överens och vi hade olika syn på hur vi skulle försvara och vilken fotboll som skulle spelas. Han var väldigt brittisk i sin stil och jag hade i princip bara haft tränare som gått mer åt det italienska hållet. Det blev en liten krock då. 

- Under karriären händer det någon gång att man inte tänker likadant som tränaren. Jag ville lämna och de ville att jag skulle lämna, så det var inga problem. 

Du hade Gianfranco Zola som tränare dina första år i Watford, hur var det?

 - En helt fantastisk tränare som jag hade mina två första år i Watford. Jag lärde mig jättemycket av honom. 

Vad lärde han dig?

- Sättet han tänkte fotboll på hela tiden. Leva fotboll till 100 procent och han hade en väldigt bra känsla med spelarna och bra kemi. Han fick verkligen spelarna i klubben att gå åt samma håll.  Han förtjänade inte att få sparken. 

Med lite distans, vad säger du om tiden i Watford?

- Det är klart att man grämer sig lite att man fick den där skadan precis när vi gick upp i Premier League. Annars hade jag varit med och konkurrerat där på allvar och då vet man inte vad som hade hänt. 

- Men under en lång karriär har du tur och otur. Jag hade otur där. 

- Så är fotbollslivet. 

Hur är det med din knäskada nu?

- Det känns bra. Jag har en tydlig plan för hur vi ska stegra träningen och jag kunde inte hamnat i en bättre miljö. Jag kommer ge 110 procent och göra mitt allra bästa. Bara att hoppas på det bästa. 

Är det rimligt att tro att du ska vara med och konkurrera om en plats redan i den allsvenska premiären i april? 

- Hur lång tid det kommer att ta för mig att nå min toppform är svårt att säga. Klart att jag har kommit hit för att konkurrera om en plats redan nu. Sedan om det är om någon vecka eller två månader det är svårt att svara på. 

Vad tänker du kring att utmana Malmö FF om SM-guldet? 

- Vi har en fantastisk trupp i AIK. Både som människor och fotbollspelare. Det är bara att kolla på hur intensivt det har varit på träningarna och hur hårt det är om platserna. 

-  Men du behöver en sån här bra trupp för att vinna allsvenskan och vara med där uppe. 

Hur mycket ser du fram emot Stockholmsderbyna?

 - Det ska bli skitkul. Jag har spelat många Skånederbyn men det här blir något speciellt. Jag ser verkligen fram emot publiktrycket och det man har hört om hur det är på de matcherna. 

- Jag vet hur extremt viktiga de matcherna är för supportarna. 

 

ALLSVENSKANS TIO BÄSTA VÄRVNINGAR, ENLIGT DANIEL KRISTOFFERSSON

1. Enoch Kofi Adu, mittfältare, AIK

Kom från: Akhisarspor

Har sett sylvass ut under träningarna och lär bli en av allsvenskans främsta om han fortsätter som han gjort hittills.

 

2. Fouad Bachirou, mittfältare, Malmö FF

Kom från: Östersund

Klassvärvning som är en bra ersättare till Anders Christiansen. Gäller att han kan hantera pressen i en storklubb som MFF där SM-guld är det enda som räknas.

 

3. Jordan Larsson, anfallare, IFK Norrköping

Kom från: NEC Nijmegen

Gjorde en rätt bra Januariturné och passar bra in på det sätt som Jens Gustafsson vill spela. Kommer få ett oändligt förtroende av Norrköpings tränare.

 

4. Tarik Elyounossi, mittfältare/anfallare, AIK

Kom från: Olympiakos

Kanske det mest meriterade nyförvärvet – och att AIK värvar honom som bosman är inget annat än en jackpot. Dock svårt att göra några pengar på honom och 29-åringen lär inte dra in speciellt mycket pengar om han säljs vidare.

 

5. Sören Rieks, mittfältare, Malmö FF

Kom från: IFK Göteborg

En kupp av MFF som värvar dansken från rivalen Blåvitt. En av allsvenskans bästa mittfältare när han kommer upp i sin normala nivå. Bra omgivning i MFF.

 

6. Eric Larsson, försvarare, Malmö FF

Kom från: GIF Sundsvall

Var kanske allsvenskans bäste högerback i fjol. Nu i en bra mycket bättre omgivning. Märkligt att han ej var med på Januariturnén.

 

7. Simon Thern, mittfältare, IFK Norrköping

Kom från: Heerenveen

Fick aldrig riktigt chansen av Rikard Norling i AIK – och lär kunna blomma ut i Norrköping där han får lugn och ro.

 

8. Robert Gojani, mittfältare, Elfsborg

Kom från: Jönköping Södra

Hyllades av Janne Andersson på Januariturnén och kan mycket väl lyfta Elfsborg till att bli ett topplag.

 

9. Tesfaldet Tekie, mittfältare, Östersund

Kom från: KAA Gent

Håller han sig bara skadefri blir han ett utropstecken i årets allsvenska. Kommer trivas under Graham Potter.

 

10. Arnor Traustason, Malmö FF

Kom från: Rapid Wien

Var en av nyckelspelarna i Norrköping när de tog SM-guld. Nu flera erfarenheter rikare med spel i Rapid Wien och AEK Aten. 

 

Bubblare: Simon Sandberg, Hammarby, Stefan Silva, AIK, Jonathan Ring, Djurgården, Hampus Finndell, Djurgården, Amin Affane, IFK Göteborg, Dzenis Kozica, Djurgården, Nabil Bahoui, AIK. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!