En rad regeländringar presenterades på upptaktsträffen. Foto: Joel MarklundEn rad regeländringar presenterades på upptaktsträffen. Foto: Joel Marklund
En rad regeländringar presenterades på upptaktsträffen. Foto: Joel Marklund
Domarbasen Bosse Karlsson. Foto: Björn LindgrenDomarbasen Bosse Karlsson. Foto: Björn Lindgren
Domarbasen Bosse Karlsson. Foto: Björn Lindgren

Här är nya reglerna inför årets säsong

Publicerad

Överraska och slå en spexig straff?

Glöm det.

På den allsvenska upptaktsträffen förklarade den svenska domarbasen Bosse Karlsson att straffregeln är ändrad.

- Förut har man fått möjlighet att slå om straffen. Nu förloras den, berättar han.

Som exempel visade man en straffspark som Dalkurd slog mot AFC Eskilstuna där straffläggaren satt ned stödjebenet, men sedan inväntat målvaktens rörelse innan skottet avlossas.

Tidigare har straffar som bedömts som ogiltiga gått om, men inte längre.

På den allsvenska upptaktsträffen, som äger rum i Uppsala under måndagen, förklarade domarförbundets bas Bosse Karlsson att straffar som inte följer reglerna ”förloras”.

- Det gäller även om en spelare skulle få för sig att spela bollen bakåt, eller om straffläggaren inte är identifierbar. Det ska vara tydligt för målvakten vem som slår straffen, säger han.

Ändrar handsregeln

På sin hemsida skriver svensk elitfotboll mer om beslutet, och redogör även för andra fokusområden under säsongen 2017.

Domarförbundet meddelade även att handsregeln ändras. Kort ska nu endast delas ut om handen används för att stoppa ett mål, slå in bollen i mål eller ”avbryter ett lovande anfall”. Om så inte är fallet bedöms frisparken som bestraffning nog.

Även ”målchansutvisning” bedöms annorlunda. Om en spelare ”försöker ta bollen” i straffområdet ska inget rött kort delas ut. Om förseelsen sker utanför straffområdet, på en spelare som exempelvis är fri, förblir dock rött kort bestraffningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag