Michal Slawuta fick två gula kort för maskning - på bara några sekunder Foto: Hillergren Andreas
Michal Slawuta fick två gula kort för maskning - på bara några sekunder Foto: Hillergren Andreas

Här är årets mest bisarra utvisning

Publicerad
Uppdaterad
Ljungskiles målvakt Michal Slawuta fick gult kort för maskning.
Då gick han och drack vatten - och blev utvisad.
- Otroligt osportsligt uppträdande, säger domaren Markus Strömbergsson.
- Om jag hamnar i ett liknande läge kommer jag göra samma sak igen, säger Slawuta till FotbollsExpressen.se.
Polske Michal Slawuta storspelade när Ljungskile, borta mot Trelleborg, lyckades ta sin andra raka seger i allsvenskan. Men i 90:e minuten inträffade situationen som Slawuta aldrig lär glömma. Vid en inspark tog han för lång tid på sig vilket fick domaren Markus Strömbergsson att ta fram det gula kortet.

Utvisad efter vattenpaus

I stället för att då snabbt sparka ut bollen valde Michal Slawuta - att gå och dricka vatten. Resultatet: Andra gula kortet på bara några sekunder och utvisning.
- När han får det gula kortet går han demonstrativt och dricker vatten. Då tar det ännu längre tid. Det tycker jag är ett otroligt osportsligt uppträdande som inte gynnar produkten fotboll. Därför gav jag honom ett andra gult kort och så blir han utvisad för två varningar, säger Markus Strömbergsson till FotbollsExpressen.se.
Har du varit med om något liknande förut?
- Nä, aldrig.
Michal Slawuta, som värvades till Ljungskile inför den här säsongen från finska FC Lahti, var av en helt annan uppfattning.
- Om jag ska vara ärlig förstår jag inte varför jag fick två gula kort på 4-5 sekunder, hur jag kan bli straffad två gånger för samma brott.

"Tänkte bara fuck why"

- Domaren gav mig mitt första kort för nåt han sett från 50 meters håll. Han förklarade inte varför. Efter det, bara sekunder senare, gav han mig ett till. För mig är det inte normalt, säger Michal Slawuta.
Vad tänkte du när du fick se det röda kortet?
- Allt jag tänkte var "fuck, why?". Vad kunde jag göra?
- Jag tror alla i min situation hade försökt spara några sekunder för lagets skull. Och om mitt namn inte hade varit Michal Slawuta utan något större tror jag inte att han hade gett mig rött kort.
Varför gick du och drack vatten etfer det första gula kortet?
- Jag var törstig och behövde dricka. Men jag gick inte ens utan jag sprang eftersom flaskan var vid andra stolpen.
Efter 2-1-segern bad Michal Slawuta sina lagkamrater om ursäkt för utvisningen. Men...
- Om jag hamnar i ett liknande läge kommer jag göra samma sak igen.
Pratade du med domaren efter matchen?
- Nej, jag är en ny kille från Polen. Och jag pratar inte svenska. Hey, come on. Vad skulle jag ha sagt? Jag kunde bara ha frågat varför, inget mer. Men det är inte mitt jobb. Mitt jobb är att rädda skott.
- Vi fick i alla fall tre viktiga poäng så jag är trots allt nöjd. Shit happens.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag