Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är allsvenskans 50 bästa spelare - år 2013

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lennart Månsson

Allsvenskan är färdigspelad för i år.

Malmö FF tog till sist hem guldet.

Men vilka spelare har egentligen varit bäst under 2013?

SportExpressen.se:s jury har här utsett topp 50.

1. Jiloan Hamad - Malmö FF 

Den unge kaptenen har lett sitt Malmö FF till SM-guld och har hållit en hög, jämn nivå sett över hela säsongen. Spelaren som alltid kliver fram när det behövs som bäst.

2. Magnus Eriksson - Malmö FF 

Bäst enligt spelarna. Näst bäst, enligt oss. Är allsvenskans poängkung trots en svacka under säsongen. Målskytt och passningsspelare i ett.

3. Per Karlsson - AIK 

Tre av AIK:s mittbackar kom med i januarilandslaget. Per Karlsson blev hemma. Sedan var han ändå given och bäst i det svartgula försvaret. En akrobatisk sprinter.

4.Tobias Hysén - IFK Göteborg 

Kom tillbaka efter ett tyngre 2012. Hittade självförtroendet och målet igen. Eller om det var tvärtom. Bar länge den blåvita offensiven. Kunde ha vunnit skytteligan om skadan inte satt stopp.

5. Loret Sadiku - Helsingborgs IF

Gör en stor säsong. Mittbacken som tog stort ansvar och klev upp ett kliv i banan när så behövdes och gjorde det mycket bra även där.

6. Moestafa El Kabir - BK Häcken 

Skadan förstör mycket av säsongen. Utan den så vete sjutton om någon kunnat stoppa El Kabir från att vinna skytteligan. Levererar i ett haltande BK Häcken.

7. Jakob Johansson - IFK Göteborg 

Fick brottarstämpel i våras. Gör dock massor av nytta även med bollen och orkar dessutom jobba över stora ytor. En starkt bidragande orsak till Blåvitts tredjeplats.

8. Etrit Berisha - Kalmar FF 

Kalmar FF släpper in minst antal mål den här säsongen. Mycket tack vare Etrit Berisha, vilket även Lazio ansåg, som köpte honom. Dessutom säker straffskytt.

9. Nabil Bahoui - AIK 

Vilken debutsäsong. Trots en liten svacka ligger han bakom massor i AIK:s offensiv och levererar till slut sju mål och åtta assist. Överglänser dribblingskompisen på andra sidan.

10. Daniel Amartey - Djurgårdens IF 

Som mittfältare hamnar han längre ned på listan. Som mittback ända här. Läser spelet perfekt, har ett lugn och ett passningsspel som gör honom oerhört spännande.

11. Simon Thern - Malmö FF

Fick spela vänstermittfältare i fjol, men flyttades den här säsongen in till sin favoritposition på innermittfältet. Där gjorde "Jonas påg" ingen besviken. Offensiv kreatör med bra skott. Är nu unik med SM-guld i de båda rivallagen MFF och HIF.

12. Filip Helander - Malmö FF

Utmärkt redan i fjol - sensationellt bra i år. Missade delar av säsongen med en knäskada, men tog tillbaka sin mittbacksplats när det vankades guldspurt. 20-årige Helander är en framtida landslagsspelare.

13. Alejandro Bedoya - Helsingborgs IF 

Hans betydelse för HIF är svår att överskatta. Hinner göra hela nio poäng på tolv matcher under den vår och sommar då HIF dansade högst upp i tabellen.

14. Melker Hallberg - Kalmar FF 

Vilken supertalang. Hade han spelat i en större klubb hade det varit massiva rubriker kring Hallberg. Visst går han upp och ner lite, men högstanivån är oerhört hög.

15. Pontus Farnerud - IFK Göteborg 

Hade han kunnat på sin normala nivå mer hade IFK Göteborg kanske kunnat utmana om guldet hela vägen. Besitter ytterligare en dimension jämfört med konkurrenterna.

16. Miiko Albornoz - Malmö FF 

Det är inte det centrala mittfältet som främst ordnat det himmelsblå SM-guldet utan forwardar och kantspringare. Albornoz bidrog högst påtagligt till den spetsen.

17. Johan Larsson - IF Elfsborg

Ytterligare en högerback som har forsat fram. Samtidigt som flera spelare i Elfsborg tagit kliv bakåt har Johan Larsson bara blivit bättre. Med i landslagssnacket.

18. Kennedy Igboananike - AIK 

Har visat att han kan betydligt mer än springa fort. Har gjort flera olika typer av mål och jobbar dessutom stenhårt i 90 minuter för sitt lag i defensiven.

19. John Alvbåge - IFK Göteborg 

Precis som Tobias Hysén tar Alvbåge revansch på sig själv i och med årets insats. Inte bara trygg och säker utan även kapabel att stå för de där "omöjliga" räddningarna.

20. Anders Svensson - IF Elfsborg

Nej, det har kanske inte varit något vanligt Anders Svensson-år. Mittfältaren besitter dock en så hög lägstanivå att även hans sämsta gör att han hamnar högt upp.

21. Henok Goitom - AIK 

Utan skadorna kanske han hade varit högst upp, och AIK med. En komplett forward som kan allt. Gå i djupled, ta emot, nicka, skjuta, passa och dribbla.

22. Amadou Jawo - Djurgårdens IF

Vilken dröm han måste ha varit för Djurgården i år. Tog alla roller han tilldelades och som lök på laxen så "gjorde han alla Djurgårdens mål", så att säga.

23. Guillermo Molins - Malmö FF

Det var en kort tillvaro, men den tillvaron var fem getingar. Molins var en guldmakare av sällan skådat slag som klev fram och nätade hem guldet till de himmelsblå.

24. Pontus Jansson - Malmö FF 

MFF-fansens kanske största hjälte gjorde det utmärkt både tillsammans med Johansson och Helander. Nära Italien-flytt i somras, men stannade och tog sitt andra SM-guld. Krönte säsongen med ett snyggt nickmål i seriefinalen mot Göteborg i augusti.

25. Tokelo Rantie - Malmö FF

En speedkula med mycket god teknik. Lite kyligare framför mål och han hade nätat ännu mer. Gav en dimension till MFF:s spel som gjorde laget svårfångat.

26. Celos Borges - AIK

Den ende i allsvenskan som är VM-klar. En lirare som inte räds det hårda jobbet. Målskytt och framspelare som är en mästare på att fylla på i straffområdet.

27. David Accam - Helsingborgs IF

När han är som bäst är han fullständigt ostoppbar. Klistrar bollen vid fötterna och springer blixtrande fort genom till synes samlade motståndarförsvar.

28. Andreas Johansson - IFK Norrköping

Måste vara en mardröm att möta. Vinner nästan alltid sin egen duell på det centrala mittfältet. Hade det bara hängt på Johansson hade IFK hamnat högre upp.

29. May Mahlangu - Helsingborgs IF 

Att Helsingborg föll ihop när Mahlangu blev skadad säger en hel del. Var tillbaka i guldformen, den där han kan springa hur mycket som helst, innan han gick sönder.

30. Ricardinho - Malmö FF 

Femte säsongen som Malmös självklara val på vänsterkanten. När Ricardinho nu blir svensk medborgare drömmer han om VM-spel med Blågult i hemlandet Brasilien. Seriens bästa vänsterback.

31. Alexander Milosevic - AIK

Visar mental styrka genom att komma tillbaka efter sin tunga skadeperiod. Tar en ordinarie plats och bidrar till att stabilisera defensiven och stärka offensiven med fina uppspel.

32. Kjetil Waehler - IFK Göteborg

Starkt ifrågasatt under 2012. Nyligen skrev han ett nytt kontrakt med IFK Göteborg. En tydlig indikator på att den rutinerade mittbacken gjort en strålande säsong.

33. Robin Söder - IFK Göteborg 

Skadefri och med nyvunnet självförtroende konkurrerade Söder tillsammans med Hysén om att vara seriens giftigaste anfallspar under sommaren.

34. Emin Nouri - Kalmar FF

En av Kalmars mest stabila och pålitliga pjäser sett över hela säsongen. Fick störst rubriker för sin handsräddning mot förra klubben Öster. Sitter på utgående kontrakt.

35. Gunnar Heidar Thorvaldsson - IFK Norrköping

Gör 14 poäng på 15 matcher. Egentligen behöver inte mer än så sägas om denne spelare som alltid jobbar stenhårt för målen.

36. Daniel Sjölund - Åtvidabergs FF 

Djurgården ville inte ha honom längre. Varför inte, undrar man ju när man har sett honom i Åtvidabergs FF? Där har han visat upp sin fina vänsterfot gång på gång.

37. Imad Khalili - Helsingborgs IF

Såg inte ut som en startman inför säsongen. Sedan går han och vinner skytteligan. Gjorde mål i såväl IFK Norrköping som ett Helsingborgs IF som tappat lite fart när han väl anlände.

38. Martin Mutumba - AIK 

Fortfarande en shåware av stora mått. När han är som bäst är han i stort sett ostoppbar. Har i år lagt till ytterligare en nivå till sin repertoar med de tidiga inläggen och fina fasta situationerna.

39. Johan Dahlin - Malmö FF

Inledde säsongen skadad och sedermera bänkad. Men konkurrensen med Robin Olsen sporrade Dahlin - som tog tillbaka sin plats och var bättre än någonsin. Vann sitt andra SM-guld med MFF och kan vara på väg till utlandet.

40. Stefan Ishizaki - IF Elfsborg

En av få som kommer i närheten av fjolårets nivå i guldlaget. Spelar upp sig efter en svag vårsäsong och slutar tvåa i assistligan.

41. Philip Haglund - IFK Göteborg

Akademiker, klädsnobb och slitvarg i ett som gör livet jobbet för allsvenskans playmakers. När växelspelet med Jakob Johansson fungerar har Haglund gjort skäl för sin målfarlighet – fem spelmål i år.

42. Simon Lundevall - Gefle IF

Aspirerar på titeln årets överraskning. Bänkad i fjol – har sakta växt in i den allsvenska kostymen i år. Gefles viktigaste offensiva kraft bakom Jakob Orolov, när Jonas Lantto varit en skugga av fjolåret.

43. Mattias Lindström - Helsingborgs IF

Helsingborg tvivlade länge på Lindström. Själv tvekade han inte. Ett tag kunde han inte missa målet. Även sedan den produktionen stannat av såg han till att bidra med poäng.

44. Gbenga Arokoyo - Mjällby AIF

För alltid sammanknippad med ett kastat päron. Arokoyo är dock så mycket mer. En fysisk och oerhört spännande mittbackstalang som bidrog till Mjällbys överraskande starka säsong.

45. Jakob Orlov - Gefle IF

Ska han till slut bli Gefles näste forwardsförsäljning. Jakob Orlov levererar igen när Gefle återigen klarar sig kvar. Åtta mål och sju assist blev det i år.

46. Andreas Eriksson - BP 

Det går knappast att överskatta "Antes" betydelse för ett BP som hänger kvar. Bollmottagare och leverantör av densamma. Teknisk, stor och stark på en och samma gång.

47. Emil Krafth - Helsingborgs IF

19 år men spelar lika klokt som en 29-åring. Har stått stadigt när laget pendlat i prestation. Väljer sina offensiva tillfällen med omsorg – fyra passningspoäng borde bli ännu fler med hans fina högerfot.

48. Mauricio Albornoz - BP 

Länken i BP:s offensiv som var grunden till lagets framgång i år. Säker straffskytt som även gör sex spelmål varav det sista viktiga säkrade kontraktet.

49. Imad Zatara - Åtvidabergs FF

En tekniker av stora mått som upplevt ett sorts genombrott i år. Visade sig besitta goda forwardsvanor och tackade för förtroendet med nio mål för ÅFF.

50. Martin Smedberg-Dalence - IFK Norrköping 

Allsvenskans bästa högerfot när det kommer till inlägg. Trots att han är långt ifrån snabb är han en kantspringare alla lag har svårt att stoppa.