Foto: Mikael Sjöberg
 Foto: Mikael Sjöberg

Här är AIK-spelarna som riskerar fängelse

Publicerad
Uppdaterad
AIK-stjärnorna som åkt fast i Skatteverkets kontroll riskerar både åtal och fängelse. Enligt vad SPORT-Expressen erfar kommer skatte- myndigheterna i samtliga fall göra åtalsanmälan direkt till åklagare. - Jag vet inget om det här, har inte hört någonting. Därför kan jag inte säga något om det, säger stjärnan Iván "bolo.
Skatteverket har de senaste åren granskat flera elitidrottsklubbar intensivt.
Nu har AIK Fotboll AB fastnat i nätet.
Myndigheterna har beslutat att klubben ska betala in 2,5 miljoner kronor i extra skatt.
- Vi delar inte Skatteverkets syn på vissa delar av beslutet och kommer att överklaga till länsrätten, säger vd:n Annela Yderberg.
Värre är det för fyra spelare: Iván "bolo, Lucas Valdemarin, Khari Stephenson och Dulee Johnson.

Skickas till åklagare

Enligt Skatteverkets beslut ska de betala stora summor i extra skatt efter komplicerade transaktioner där klubben betalat ut pengar direkt till deras agenter.
Om straffskatten överstiger ett prisbasbelopp (42800 kronor) och myndigheterna dess- utom beslutat om skattetillägg - skickas alltid ärendet över till åklagare.
Så är fallet för spelarna.

Stor sekretess

- När skattetillägg utfärdats har vi gjort bedömning att personen har gjort fel, säger Peter Johansson, chef för kontoret mot ekonomisk brottslighet.
Sekretessen runt den här typen av anmälningar är dock total.
- Vad vi gör eller inte kan kan jag inte berätta, säger Thomas Pettersson vid idrottskontrollen inom Skatteverket.
När anmälningar hamnar på åklagarens bord är det denne som beslutar om en förundersökning ska inledas, åtal väckas och den anmälde ställas inför rätta.

AIK stöttar spelarna

AIK Fotboll är medvetna om vad som gäller. Sportchefen Björn Wesström säger:
- Skatteverket driver separata processer mot spelarna. Vi har haft ett visst samtal med Iván "bolo om det, och han har bett om hjälp, att han behöver rådgivning. Det har vi sett till att han får.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag