Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han ville att vi skulle spela som Barcelona”

Loret Sadiku.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Åtta år senare är han tillbaka i svensk fotboll.

Loret Sadiku, 30, tror att han kommer passa in perfekt i Marti Cifuentes katalanska fotboll i Hammarby.

– Jag är van vid den fotbollen, Jonas Thern var också en sådan tränare. Han ville att vi skulle spela som Barcelona, så jag vet vad den rollen betyder, säger Sadiku.

Kasımpaşa förlorade sin lagkapten och Hammarby fick in en sittande mittfältare som är perfekt för deras system.

Loret Sadiku vet exakt hur han ska hantera rollen som ”sexa” i nye tränaren Marti Cifuentes katalanska 4-3-3-system.

– Tränaren vill spela 4-3-3, med en sexa, en tia och en åtta. Han vill väl ha mig som en sexa, som ”ankaret”. De som kan fotboll fattar hur de vill använda mig. För mig är det inga problem, det är skit samma bara jag får spela, säger Sadiku.

Han fortsätter:

– Jag har tränat två träningar. Det är klart han har sagt ”gör så här, gör så där”, vi har inte kommit så djup in i det. Men jag känner till 4-3-3, jag är uppväxt i det systemet med Jonas Thern. Sen vill alla tränare olika, vi har inte kommit dit än.

Sadiku: ”Jag är van vid den fotbollen”

På vilket sätt passar du in i hans sätt att spela fotboll?

– Jag är van vid den fotbollen, Jonas var också en sådan tränare. Han ville att vi skulle spela som Barcelona, så jag vet vad den rollen betyder. Man ska hjälpa dem där framme och mata med bollar och alltid vara spelbar, man springer mycket. Det är mest att finnas där för de andra och göra det enklare.

Efter succén i Helsingborg lämnade Sadiku för Turkiet 2012, och nu åtta år senare är han tillbaka i Sverige.

– Det är najs att vara tillbaka i Sverige. Man har saknat Sverige. Vänner, familj och system.

Du säger system, hur är det i Turkiet?

– Det är lite annorlunda där, de flesta har varit utomlands i länder som Turkiet och Spanien, det är lite mer ”mañana” där. Det finns inget system, utlandet är lite annorlunda.

Samtalet med Jesper Jansson

Sportchefen Jesper Jansson, med förflutet i Helsingborg, hade koll på Sadiku sedan innan. Och under träningslägret i Marbella tog han en snabb avstickare till Turkiet för att förhandla med 30-åringen.

– Vi har alltid snackat genom åren. Sen sa han ”jag kommer nu” och då kom han och vi snackade om klubbens ambition och mina ambitioner. Det kändes helt rätt, jag hade varit där i åtta år det kändes som ett bra steg.

Hade du koll på Hammarby?

– Jag har Abbe (Khalili) som är en av mina närmaste kompisar. Sen Darijan (Bojanic) känner jag också sedan innan, sen har jag kört rehab här när jag var skadad och jag träffade hela laget när jag skulle ut och käka. De var väldigt familjära och sa ”kom, häng med”.

Hur viktigt är det?

– När man är yngre är det mycket viktigare. När man är lite äldre spelar det inte så stor roll. Så som du behandlar dem, så blir du behandlad. Är du en skitkille så behandlar de dig som skit är du najs så behandlar de dig så.