Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Han vill alltid synas – vara medelpunkten”

Domare Kristoffer Karlsson (näst längst till höger) eskorteras av planen efter mötet mellan IFK Göteborg och Elfsborg på Gamla Ullevi.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tobias Hysén.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Pontus Wernbloom.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Blåvitt-spelarna protesterar mot Kristoffer Karlssons beslut att ge Marcus Berg ett gult kort för protest. Kortet var Blåvitt-kaptenens andra i matchen och IFK Göteborg fick därmed avsluta matchen med nio utespelare.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Domaren hamnade i centrum när IFK Göteborg förlorade den intensiva och känsloladdade matchen mot Elfsborg.

Nu får Kristoffer Karlsson, 38, frän kritik – av Blåvitt-ikonerna Tobias Hysén, 40, och Pontus Wernbloom, 36.

– Jag har ju haft honom som domare och även när jag sitter på läktaren så får jag alltid en känsla av att han vill synas, säger Hysén i podcasten Ljugarbänken.

– Han borde inte få döma en match till i allsvenskan, anser Wernbloom.

Blåvitt-spelarna protesterar mot Kristoffer Karlssons beslut att ge Marcus Berg ett gult kort för protest. Kortet var Blåvitt-kaptenens andra i matchen och IFK Göteborg fick därmed avsluta matchen med nio utespelare.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Det var med drygt 20 minuter kvar av rivalmötet mellan IFK Göteborg och Elfsborg som Marcus Berg, 36, skrek ut sin frustration när Blåvitt inte fick med sig vare sig hörna eller straff efter att gästernas mittback Leo Väisänen, 25, slängt sig och täckt bollen i straffområdet.

Efter att Berg sagt några väl valda ord upprepade gånger och gestikulerat mot domslutet valde Kristoffer Karlsson att dra upp det gula kortet. Blåvitts lagkapten hade fått en varning även i den första halvleken och visades således ut.

Elfsborg vann sedan matchen mot ett decimerat IFK Göteborg med 3–1.

Efteråt förklarade Kristoffer Karlsson varför han fattade beslutet att varna Marcus Berg.

– Olämpligt uppträdande. Jag kommer inte att kommentera vad som sades i situationen. Vad som händer på planen stannar där, motiverade huvuddomaren.

Var det mot dig personligen?

– Det var det. Olämpligt uppträdande kan vara något man säger och hur man agerar med kroppen. Jag stannar där.

Domare Kristoffer Karlsson hamnade i händelsernas centrum på Gamla Ullevi under måndagskvällen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Sådant man säger i varje match”

Även Marcus Berg gav sin syn på situationen.

– Olämpligt uppträdande? Det är hans uppfattning. Klart jag sa något, tydligen var det över gränsen och då vet man var gränsen går nu, sa Blåvitt-kaptenen och fortsatte:

– Olämpliga ord vet jag inte, det står väl i rapporten sen i så fall. Det är sådant man säger i varje match. Någon nivå måste det finnas. Jag har gjort värre saker om man säger så.

Vad säger han (Kristoffer Karlsson) till er efteråt?

– Ingenting. Det är som att prata med en vägg. Det är frustrerande och man går i den fällan och blir frustrerad. Men det är inte så mycket att göra.

Nu ger sig Blåvitt-legendarerna Tobias Hysén och Pontus Wernbloom in i diskussionen.

– Det som stör mig med just Kristoffer Karlsson är att när man är på planen... Jag har ju haft honom som domare och även när jag sitter på läktaren så får jag alltid en känsla av att han vill synas. Han vill göra någonting. Vi pratade om att alla hemvändare, som Guidetti, Sebastian Larsson, Rosenberg, har en lite egen regelbok. Kristoffer Karlsson har för mig alltid varit en sådan som ”Jag visar ut Marcus Berg. Ingen tror att jag ska göra det, men jag gör det för att jag kan”, säger Hysén i podcasten Ljugarbänken.

Tobias Hysén.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Pontus Wernbloom.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Vill enbart synas själv”

Hysén utvecklar sitt resonemang: 

– Domarna är ju på planen för att hjälpa spelarna så att matchen flyter på, tycker jag. Det är domarnas roll. De ska vara på planen för spelarnas skull och se till att matchen flyter. Inte tvärtom. Men Kristoffer Karlsson har alltid för mig, både när jag spelade och när jag sitter på läktaren och tittar nu, varit en domare som ska vara medelpunkten. Det är han som ska bestämma hur matchen ska bli. Det blir helt fel för mig. Det må vara en känsla jag har bara, men efter att ha haft honom i x antal matcher på planen och sett honom i x antal matcher från sidan så är det den känslan jag får. Han har inget intresse av att matchen ska flyta och vara fri från situationer, utan det händer grejer hela tiden.

Pontus Wernbloom ifrågasätter att Kristoffer Karlsson gav Marcus Berg det andra gula kortet.

– Matchen han (Kristoffer Karlsson) gör i går... Känslan är ju att ”Mackan” (Berg, reds. anm.) inte har skrikit mycket och inte något hemskt, så klart. Hade han skrikit något hemskt så hade han fått ett direkt rött kort, men i stället kastar han upp den andra ostskivan i ansiktet på honom och visar ut honom. Det tyder på att han enbart vill synas själv, säger han.

Wernbloom tycker inte att Karlsson borde få döma fler allsvenska matcher. 

– Jag var ute i Kongahälla häromveckan, i division 3. Där hade de en domare som var 20 gånger bättre och mer skön än vad Kristoffer Karlsson var, säger Blåvitt-profilen i Ljugarbänken.

spotify:episode:1M4LMVtc7NDlvTeiCTPooJhttps://twitter.com/dplus_sportSE/status/1577005008490565639?s=20&t=1zKjjFCk0GfETwPUhgglcA