Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

AIK:s drömvärvning inför Europa-spelet

AIK är svenska mästare i fotboll.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Sead Haksabanovic i West Ham-tröjan.
Foto: ZEMANEK/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

KALMAR. AIK säkrade SM-guldet efter segern mot Kalmar - och nu vill klubben fortsätta satsa. 

Enligt SportExpressens uppgifter har klubben kollat upp möjligheterna att värva hem Sead Haksabanovic. 

- Han är en bra spelare som jag personligen tycker om, säger sportchefen Björn Wesström. 

AIK säkrade SM-guldet efter segern mot Kalmar på Guldfågeln arena. Det var klubbens andra SM-guld på 2000-talet. Det första kom 2009. 

Redan innan guldet var säkrat var planeringen inför 2019 i gång. Och AIK ska satsa, men har lärt sig av misstagen och ska inte göra något som äventyrar klubbens ekonomi. 

- Jag har inte i huvudet hur många miljoner vi vinner på SM-guldet, men vi vet att det genom centrala avtal kommer in mer pengar till svensk fotboll 2020, vilket gör att 2019 blir ett extremt år för många klubbar. 

- Vilket gör att 2019 blir ett extremt viktigt år för många klubbar, säger AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson. 

Varför blir 2019 viktigt?

- För att klubbarna vet att det kommer in mer pengar 2020. Det gör det i superettan också, men det blir mer för allsvenskan. Och kan man hantera 2019 på ett bra sätt så kan man flyga in  i 2020. 

- Det är det som är den långsiktiga planen. 

Vad är att hantera på ett bra sätt?

- Att fortsätta satsa och inte tappa fart i satsningen. Vi ska göra satsningen, men göra den balanserad. Vi ska inte behöva dra i handbromsen för mycket, men heller inte bara gasa för mycket. 

Jens T Andersson.
Foto: Christian Örnberg

Är ni beroende av att sälja spelare för att kunna satsa 2019?

- Nej, beroende skulle  jag inte säga att vi är. Men som jag har sagt tidigare, så behöver vi göra saker och ting under en treårsperiod och då behöver du sälja spelare. Det behöver inte nödvändigtvis vara i januarifönstret, men sett till en treårsperiod behöver du göra det. 

Just att ni ska nå gruppspelet i Europa League eller Champions League, hur viktigt är det?

- Det är viktigt. Det finns två sätt att tjäna pengar på i svensk fotboll och det är spelartransfers eller europaspel. Och ska du spela europaspel ska du helst inte sälja för mycket. Så det är en svår balansgång att hantera. 

- Europaspelet kommer vara enormt mycket och det kommer vara något som kommer att satsa extremt mycket på i sommar. 


Utlånad till Malaga 

En del av europasatsningen kan bli Sead Haksabanovic. Podden 3-5-2 var först med att rapportera om att AIK kollat upp möjligheterna att värva hem Sead Haksabanovic från West Ham. Den förre HBK-mittfältaren köptes av London-klubben i augusti 2017 för omkring 35 miljoner kronor. Han har fått lite speltid där och är numera utlånad till Malaga i Spanien, där han heller inte får speltid. 

Kollat upp angående Sead Haksabanovic

Problemet är att West Ham är ovilliga att sälja spelaren så tidigt, men enligt SportExpressens uppgifter ska han inte ha stängt dörren för att flytta till AIK, men det är oklart om affären blir av redan nu. Sportchefen Björn Wesström vill inte bekräfta något angående Haksabanovic ,men medger att det är en intressant spelare. 

- Ja, det är en bra spelare, det är han. 

Är det någon ni jobbar på?

- Så klart att det kommer vara rykten om tusen olika spelare. Han är en utav dem.  Det är en spelare som jag personligen tycker om, med hans egenskaper. Sedan får vi se vad det innebär.