Hammarby Foto: Joel MarklundHammarby Foto: Joel Marklund
Hammarby Foto: Joel Marklund
Henrik Kindlund, vd i Hammarby Foto: Niklas LarssonHenrik Kindlund, vd i Hammarby Foto: Niklas Larsson
Henrik Kindlund, vd i Hammarby Foto: Niklas Larsson

Hammarbys kritik – efter att derbyt flyttas

Publicerad

Derbyt mellan Hammarby och AIK flyttades fram tre dagar för att kunna spelas på Friends arena.

Efter beslutet riktar nu Hammarby stark kritik mot hur Svenska fotbollförbundet har hanterat ärendet.

"Hammarby har framfört kritik till Svenska Fotbollförbundet angående hur förbundet hanterat kommunikationen och beslutsprocessen i detta ärende", skriver klubben på sin hemsida.

Efter att Hammarby lottats mot AIK i Svenska cupens kvartsfinal stod det tidigt klart att matchen inte kunde spelas på lördag på Friends Arena som planerat.

Anledningen är att Melodifestivalen arrangeras på Friends under lördagkvällen.

AIK gick tidigt ut med att klubben tittade på en alternativ plan där ett antal arenor nämndes. Däribland Skytteholms IP, Grimsta IP eller Tele2 arena.

Samtidigt var också Behrn Arena i Örebro och Nya Parken i Norrköping alternativ.

Men tack vare att matchen flyttades fram till tisdag så spelas derbyt på Friends trots allt.

Efter beskedet riktar nu Hammarby kritik mot förbundet för hanteringen av ärendet.

"Brustit i kommunikation"

Under onsdagen gick man ut med ett pressmeddelande på sin officiella hemsida där man kommenterade flytten.

"Hammarby anser principiellt att det är riktigt att klubbar, om det är möjligt, ska spela sina hemmamatcher på sin hemmaplan. I det aktuella fallet har det enligt vår mening dock brustit i framförallt kommunikationen från Svenska Fotbollförbundet. Dels har man kommunicerat med AIK kring förutsättningarna för en flytt av speldatum på ett felaktigt sätt. Denna kommunikation har skett i form av informell kommunikation på tjänstemannanivå mellan förbundet och AIK på ett sätt som strider mot beslutsgången i den här typen av tävlingsärenden. Därutöver har man från förbundets sida kommunicerat med media på ett sätt där det framställts att Hammarby har varit involverade i en dialog kring flytt av speldatum i en utsträckning som inte överensstämt med verkligheten", skriver klubben på sin hemsida.

Klubben skriver också att man framför kritiken till svenska fotbollförbundet.

"Hammarby har framfört kritik till Svenska Fotbollförbundet angående hur förbundet hanterat kommunikationen och beslutsprocessen i detta ärende. Gerhard Sager, ordförande i Förbundets Tävlingskommitté, har tagit till sig kritiken och beklagar att SvFF:s kommunikation med Hammarby IF brustit i det enskilda ärendet. SvFF har rutiner för hur ärenden ska prövas men de har inte följts vad gäller kontakten med föreningarna i det här fallet. Hammarby utgår nu från att förbundet tar detta på allvar. Nu fokuserar vi på att vinna matchen på tisdag", skriver klubben vidare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag