Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hammarbys pik: ”Då tar man väl Blåvitt!”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK THERESE BACK

Hammarby är klart för kvartsfinal i svenska cupen. 

Segersiffrorna mot Häcken i gruppfinalen skrevs till 4-0.

Då har Jeppe Andersen klart för sig vilka han vill möta.

– Då tar man väl Blåvitt!, säger han och ler.

På söndagen ställdes Hammarby hemma mot BK Häcken där lagen gjorde upp om gruppsegern i grupp fem i svenska cupen. Förutsättningarna var klara på förhand.

Hammarby behövde vinna för att säkra en kvartsfinalplats medan det räckte med en poäng för Häcken för att hålla dom grönvita bakom sig i gruppen.

Det var gästerna som inledde matchen piggast, redan efter en minuts spel höll sig Leo Bengtsson framme på Benie Traores inspel, men Oliver Dovin stod för en stark räddning.

Tre minuter senare var Häcken nära igen när Franklin Tebo Uchenna nådde högst på en hörna, men mittbacken lyckades inte rikta bollen mot mål.

Två snabba mål

I stället var Hammarby laget som tog vara på målchanserna.

I den 38:e minuten hittade Darijan Bojanic hörna hela vägen in i mål bakom Peter Abrahamsson som inte lyckades få tag i bollen vid första stolpen.

Hammarby utökade till 2-0 precis innan halvtidspausen. Astrit Selmanis inspel från högerkanten styrdes in i eget mål av Häcken-försvararen Tebo Uchenna.

– Vi kommer inte upp i nivå, men gör ändå det vi ska, säger Nahir Besara i paus.

Klart för kvartsfinal

Hammarby fick en drömstart på andra halveken när Jeppe Andersen i den 60:e minuten gjorde 3-0 i öppet mål, fint framspelad av Astrit Selmani. I den 94:e minuten fick inhopparen och publikfavoriten Björn Paulsen kröna lagets insats med att göra 4-0.

– Det är en rättvis seger, säger Astrit Selmani efter matchen.

Hammarbys mittfältare Jeppe Andersen var nöjd över segern men hade själv ingen koll på vilka man kunde lottas mot till kvartsfinalerna nästa helg.

– Jag vet inte ens vilka vi har möjlighet att möta?

Djurgården, IFK Norrköping och IFK Göteborg bland annat.

– Då tar man väl Blåvitt! Alltså..

Varför?

– Vi slog dem i Marbella med 2-0! Nej, vi spelar på hemmaplan så känslan är bra oavsett. I de flesta matcherna är vi favoriter på hemmaplan, det är cupspel, så det finns överraskningar.

Segern innebär att Hammarby vinner gruppen på nio poäng och är klart för kvartsfinal. Mycket talar för att laget också blir en av dom bästa gruppettorna vilket betyder att man spelar på hemmaplan i en kvartsfinal. Kvartsfinalerna lottas 21:15 på måndagskvällen.

Startelvor

Hammarby (4-3-3): 

Oliver Dovin (mv); Simon Sandberg, Richard Magyar (K), Mads Fenger, Mohanad Jeahze; Nahir Besara, Jeppe Andersen, Darijan Bojanic; Williot Swedberg, Astrit Selmani, Gustav Ludwigson.


BK Häcken (4-3-3): 

Peter Abrahamsson (mv); Tomas Totland, Even Hovland, Franklin Tebo Uchenna, Kristoffer Lund; Erik Friberg (K), Gustav Berggren, Mikkel Rygaard; Leo Bengtsson, Benie Traore, Oscar Uddenäs.Publiksiffra: 14 820.