Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hammarby utslaget ur cupen – Mjällby till final

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

HÄLLEVIK. Mjällby AIF är klart för en historisk final i svenska cupen.

Laget skrällbesegrade Hammarby IF i lördagens semifinal.

Mötet slutade 1–0 efter mål av Alexander Johansson.

Cupkungen.

– Just nu leker livet, säger han.

Det beskrev som en av Mjällby AIF:s största matcher någonsin. Kanske till och med den allra största.

Hemmaplan, cupsemifinal – mot Hammarby IF. En chans ta ett stort steg närmare en första titel och även ett äventyr i Europa.

– Jag vet att soffan i hemmets lugna vrå kan vara lockande, men hur ofta är det semifinal i svenska cupen på Strandvallen? Kom hit så du i framtiden kan säga ”Jag var där”!, sa huvudtränaren Anders Torstensson inför matchen.

Utanför Strandvallen byggdes det upp en feststämning. Inte minst tack vare det band bestående av äldre herrar som briljerade på alltifrån banjo till saxofon. Det var dansvänligt.

Kanske kände Mjällby AIF-spelarna av de ljuva tonerna? De gick i alla fall ut på det gröngula naturgräset och gjorde en fin första halvlek. Så fin att den gav ett ledningsmål.

Alexander Johansson slog till i matchminut 38 efter att Oliver Dovin hade lämnat retur på Otten Rosengrens skott.

1–0. Hemmaledning. Skrälläge!

– Det gäller att vara effektiva, man får inte så många chanser på den här nivån, sa målskytten Johansson i C Mores halvtidsintervju.

1–0 var intakt då.

Målet var för övrigt Johansson fjärde i årets upplaga av Svenska cupen. Cupkungen. Cuphjälten!

– Det gäller att vara effektiv. Vi pumpar avslut på varje träning. När man får läge försöker man alltid nypa. Just nu leker livet, säger Johansson.

– Makalöst, alltså. Om vi ska prata statistik tror jag han har sjukt låg expected goals, men han gör mål. Jag är full av respekt och beundran, säger Anders Torstensson.

Hammarby IF:s Nahir Besara:

– De ligger lågt och vi har mycket boll. Det är svårt att skapa på mattan och sättet de spelar på, men vi ska korrigera det till andra halvlek.

C More: Vad är det med mattan som du ser det?

– Jag tror att ni kan se det själva.

Hammarby IF kom ut aningen bättre i den andra halvleken. Shaquille Pinas dundrade också in en boll i nät, men då blåste domare Andreas Ekberg av för offside.

Det kunde ha blivit 1–1 där. Det kunde ha blivit 2–0 en stund senare när Alexander Johansson avslutade med vänsterfoten. Oliver Dovin räddade dock.

Särskilt många fler chanser än så fick vi inte se. Mötet slutade 1–0.

Mjällby AIF är därmed klart för klubbens första cupfinal någonsin.

I finalen, som spelas den 18 maj, väntar antingen BK Häcken eller Djurgårdens IF. De möts på Bravida arena under söndagen.

– Det är klart att vi har skrivit historia. Det känns väldigt bra att ha förmånen att få våra vara med på den resan, säger tränaren Anders Torstensson.

Alexander Johansson:

– Det är ett litet statement att vi inte är så dåliga.

Tycker folk det?

– Nä, jag vet inte. Jag tror mest att de tycker att det är jobbigt att komma hit och möta oss. Sedan att de tycker vi spelar tråkigt fotboll och alltihop, det får stå för dem.

Efter slutsignalen stod Nahir Besara länge och pratade med besvikna Hammarby IF-supportrar. Klubben kunde ha nått sin tredje raka cupfinal, men föll alltså.

– Det är en stor besvikelse för oss. Det var en svår match – vilket inte var överraskande. Förväntningarna var att det skulle bli svårt, ännu svårare än matchen mot AIK i måndags, säger tränaren Martí Cifuentes.