Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hammarby och agent Patrik Mörk straffas för Amoo-värvning

Så har idrotten svarat på den ryska invasionen
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hammarby straffas för värvningen av Akinkunmi Amoo. 

Enligt domen från SvFF ska klubben böta 350 000 kronor. 

Dessutom straffas agenten Patrick Mörk med en avstängning.

”Beslutet är konstigt, felaktigt och inte baserat på bevisning”, skriver Mörk på Instagram. 

När Hammarby värvade Akinkunmi Amoo från nigerianska Sidos FC sommaren 2020 utgick ersättning till förmedlaren Patrick Mörk. Avtalet ska ha frångått Svenska fotbollförbundets standardiserade förmedlaravtal och bland annat innehållit otillåtna klausuler om ersättning till en agent.

Nu döms både Mörk och Hammarby för sitt agerande i övergången.

I domen slås det fast att ersättningen grundar sig i ett förmedlaruppdrag som skett då spelaren varit underårig, något som inte är tillåtet. 

”Såsom parterna har redovisat har förmedlaravtal ingåtts dagen efter den aktuella spelaren fyllt 18 år. Den formella registreringen av övergången skedde fem dagar därefter, den 13 juni 2020. Den absoluta merparten av arbetet relaterat till spelarens övergång skedde emellertid före spelarens 18-årsdag”, skriver SvFF i sin dom. 

Agenten stängs av

Mörks roll i övergången ska inte heller ha redovisats till förbundet. 

”Såväl Hammarby som Patrick Mörk underlåtit att i vederbörlig ordning redovisa förmedlaruppdraget och förmedlaravtalet till SvFF”, skriver SvFF i domen. 

För detta straffas nu Hammarby med böter på 350 000 kronor.  Dessutom stängs agenten Patrick Mörk av som förmedlare fram till och med 31 mars 2023 något som agenten ställer sig oförstående till. 

”Beslutet är konstigt, felaktigt och inte baserat på bevisning. Så klart kommer jag att överklaga det. Efter att ha varit agent i över 30 år och gjort många bra saker för fotbollen och fotbollspelare är det här så klart som ett slag i ansiktet”, skriver han på Instagram. 

Han fortsätter inlägget med att skriva att han är stolt över Amoos övergång. 

Som tur är har min agentur flera andra agenter med licens så min avstängning kommer inte att påverka våra spelare överhuvudtaget. Och jag är väldigt stolt över Amoo-historien och hans så här långt fantastiska karriär”.

I januari såldes 19-årige Amoo till FC Köpenhamn för en övergångssumma som enligt SportExpresens uppgifter landade på 40 miljoner kronor.  

SportExpressen har sökt Patrick Mörk.